Πότε ασπρίζουν τα μαλλιά; Οι επιστήμονες βρήκαν το γονίδιο!

Το πότε θα γκριζάρουν τα μαλλιά σου οφείλεται καθαρά στα γονίδια. Με άλλα λόγια για να δεις πόσο σύντομα ή/και αργά θα γκριζάρεις θα πρέπει να ρωτήσεις τη μαμά σου ή/και το μπαμπά σου πότε γκρίζαρα εκείνοι. Το νέο όμως σε σχέση με την συνάρτηση γκρίζα μαλλιά και γονίδια είναι ότι οι επιστήμονες εντόπισαν εκείνο το συγκεκριμένο γονίδιο στο οποίο οφείλεται στο πόσο γρήγορα θα ασπρίσουμε (ouch!).

Σύμφωνα με το CBS News, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα από το Nature Communications, ανακάλυψε ότι το γονίδιο που ευθύνεται για τα γκρίζα μας μαλλιά είναι το IRF4, το οποίο είναι και το ίδιο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τα ξανθά μαλλιά στους Ευρωπαϊκούς λαούς.

“Γνωρίζαμε ήδη ότι τα γονίδια είναι αυτά στα οποία οφείλονται το χρώμα των μαλλιών αλλά και η αραίωση, αλλά είναι η πρώτη φορά που προσιδιορίζουμε σε ποιο ακριβώς γονίδιο οφείλεται το γκριζάρισμα των μαλλιών μας όπως και άλλα γονίδια τα οποία επηρεάζουν το σχήμα τους (σγουρά, ίσια, σπαστά)”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Kaustubh Adhikari.

Και μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται κάπως ακαταλαβίστικα αλλά υπάρχει αυτό το πολύ ενδιαφέρον (και κατανοητό στοιχείο): το γονίδιο IRF4 βοηθά στην ρύθμιση και την παραγωγή μελανίνης και καθορίζει το χρώμα των μαλλιών και της επιδερμίδας. Με λίγα λόγια: όταν παράγεται λιγότερη μελανίνη τα μαλλιά ασπρίζουν.

Και υπάρχει ένα πολύ θετικό σημείο σε σχέση με την ανακάλυψη αυτή: οι επιστήμονες ξεκινούν τώρα τις έρευνες σε σχέση με το πώς μπορούν να καθυστερήσουν την διαδικασία γκριζαρίσματος των μαλλιών. Λες μια μέρα να υπάρχει κάποια άλλη λύση για όλες εμάς που δεν θέλουμε να τα βάψουμε;

Read More

And More