Τελικά ποιο είναι το σωστό skincare για κάθε ηλικία; Ρωτήσαμε τον δερματολόγο!

Σε ό,τι έχει να κάνει με το beauty routine μας υπάρχουν δύο κατηγορίες: εκείνες που έχουν φτάσει 40 και χρησιμοποιούν τα ίδια καλλυντικά που είχαν στο σχολείο (βλ. σαπούνι Neutrogena για την ακμή) κι εκείνες που δεν έχουν τελειώσει καλά- καλά το σχολείο και κλείνουν ραντεβού για ενέσιμα. Και κάπου εκεί ανάμεσα μπορεί να είσαι εσύ που δεν κάνεις ούτε το ένα ούτε το άλλο αλλά χρειάζεσαι την καθοδήγηση κάποιου για να ξέρεις ποια ακριβώς προϊόντα και τι να αγοράσεις ανάλογα με την ηλικία σου.

Μιλήσαμε με τον Στέλιο Αγγελίδη, δερματολόγο και Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος μας έδωσε τα φώτα του για τα προϊόντα που χρειαζόμαστε ακριβώς στα 20, τα 30, τα 40 και στα 50. No more! No less! Ακριβώς αυτά!

Στα 20 η επιδερμίδα σου δουλεύει ρολόι και αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνεις είναι να σε προστατεύσεις από τις δικές σου κακοτοπιές. Όπου κακοτοπιές: ξενύχτια, αλκοόλ, έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Αν πρέπει να μάθεις δύο πολύ σημαντικά πράγματα για το skincare σου σε αυτή την ηλικία είναι να μην πέφτεις ποτέ για ύπνο χωρίς να έχεις πλύνει το πρόσωπό σου (ακόμη και αν δεν έχεις κάνει μακιγιάζ πρέπει να το πλύνεις!) και να μην βγαίνεις ποτέ στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.

Τα προϊόντα που χρειάζεσαι σε αυτή την ηλικία είναι μόλις τρία: ένα καθαριστικό ανάλογα με τον τύπο του δέρματος (μαλακό ή σκληρό), ένα προϊόν ντεμακιγιάζ γιατί δεν πρέπει να αφαιρείται με το καθαριστικό (όπως έχουμε πει σε αυτή την περίπτωση είναι σαν να κάνεις ντους με τα ρούχα σου!) και μια αντηλιακή προσώπου. Πλέον οι αντηλιακές κρέμες προσώπου έχουν πολλαπλή δράση και πρέπει να φροντίσεις να έχει τέτοια υφή που να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σου, δηλαδή να κάνει ή σμηγματορύθμιση ή ενυδάτωση ή απλή προστασία. Την ίδια κρέμα μπορείς να την φοράς και το βράδυ ως ενυδατική αρκεί, βεβαίως, να μην έχει χρώμα!


Στα 30 η επιδερμίδα μας είναι σε καλή κατάσταση ωστόσο πρέπει να κάνουμε focus σε ό,τι μας ενοχλεί περισσότερο. Και επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε εκπαιδευτεί αρκετά να βγαίνουμε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα μας να έχει εμφανίσει κάποιες πανάδες ή δυσχρωμίες. Επίσης, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την ακμή των ενηλίκων. Άρα ποιο είναι το beauty regimen σε αυτή την ηλικία;

Ακριβώς ίδια πράγματα απλώς προσθέτουμε δύο ακόμη απαραίτητα προϊόντα. Το ένα είναι η πρώτη κρέμα ματιών μας και το δεύτερο μια θεραπευτική κρέμα προσώπου στοχευμένης δράσης ανάλογα με αυτό που μας απασχολεί περισσότερο σε σχέση με την επιδερμίδα μας. Αυτή την κρέμα την φοράμε το βράδυ και μιλάμε για μια θεραπευτική κρέμα είτε ως προς τα ακνεϊκά σημεία ή ως προς τις πρώτες κηλίδες, δηλαδή μια κρέμα λευκαντική.
Είναι η ηλικία που η παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης μειώνεται και τα οιστρογόνα μας δεν βρίσκονται στο peak τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα μας να έχει λιγότερη ελαστικότητα, να είναι πιο ξηρή και να υπάρχουν οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Το πρωί βάζουμε σίγουρα ορό βιταμίνης C για να αυξήσουμε την φωτοπροστασία και την ελαστικότητα του δέρματοw, το αντηλιακό μας και αν χρειάζεται και την θεραπευτική κρέμα των προηγούμενων προβλημάτων (κηλίδες κλπ).
Το βράδυ επιλέγουμε ένα καθαριστικό πλούσιο σε ενυδατικά στοιχεία για να μην μας τραβάει η επιδερμίδα μας και μια κρέμα με πεπτίδια που κάνουν αντιγήρανση.
Όσο πλησιάζουμε προς την εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση, οι σμηγματογόνοι αδένες που λειτουργούν κανονικά αρχίζουν να ατονούν μέχρι να στεγνώσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη αίσθηση ξηρότητας! Το μέλημά σου, λοιπόν, σε αυτή την ηλικία είναι ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση!
Επένδυσε οπωσδήποτε σε μια κρέμα αντιγηραντική κρέμα η οποία να είναι αρκετά παχύρευστη ώστε να σου προσφέρει αυτή την ωραία αίσθηση της ενυδάτωσης. Αυτή την κρέμα την φοράς το πρωί κάτω από το αντηλιακό σου και μετά τον καθαρισμό σου και το βράδυ μετά τον καθαρισμό του προσώπου σου με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν ή ένα κρεμώδες gel καθαρισμού. Κι ένα extra tip: ψέκασε face mist πάνω από την κρέμα σου για να ενισχύσεις αυτή την αίσθηση της ενυδάτωσης και να ενισχύσεις την υγρασία.

Read More

And More