Botox: Πονάει; Θα το καταλάβουν; Πόσο κοστίζει; Έχουμε όλες τις απαντήσεις!

Botox. Εκείνα τα πέντε γράμματα που ξαφνικά υπάρχουν παντού γύρω μου. Αν παρακολουθείς στοιχειωδώς τον κόσμο των celebrities θα είδες τις προηγούμενες μέρες ότι η Amber Rose ανέβασε στο instagram ένα βίντεο στο οποίο κάνει botox.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amber Rose (@amberrose) στις

Την ίδια στιγμή, στο παράλληλο ελληνικό σύμπαν, η Σίσσυ Χρηστίδου στο νέο της κανάλι στο youtube μας έδειξε όλη την διαδικασία του botox. Δες το βίντεο εδώ!

Επίσης: την Κυριακή που πέρασε πήγα θερινό, είδα το “Μεγάλωσε αν τολμάς” (κάτι σαν sequel του “Αγάπαμε αν τολμάς”), όπου ο Γκιγιόμ Κανέ ξεκινάει με ένα μικρό botox και είναι και πάλι εκεί μπροστά μου (δεν λέω άλλα για την ταινία! Να την δεις!). Άρα: κάτι τρέχει με το botox τελευταία! Στη στήλη του beauty οοοοοοοοοολα αυτά μεταφράζονται ως μερικές πολύ καλές αφορμές για να αναλύσουμε το θέμα. Ή καλύτερα, να κάνουμε εκείνες τις εύστοχες ερωτήσεις που όλες σκεφτόμαστε: πόσο κοστίζει; Πονάει; Θα καταλάβουν ότι έκανα botox; Μιλήσαμε με τον Στέλιο Αγγελίδη, Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δερματολόγο των διασήμων (είναι ο ίδιος γιατρός που επισκέφτηκε η Σίσσυ Χρηστίδου), ο οποίος μας απάντησε σε όλα αυτά. Αν to δίλημμα to botox or not to botox υπάρχει και στο δικό σου μυαλό οι ερωταπαντήσεις που ακολουθούν μπορεί να σου ξεκαθαρίσουν το τοπίο!

Μετά το botox θα παγώσει η έκφρασή μου;

Είναι ίσως το πιο αγχωτικό πράγμα όταν σκέφτεσαι τις επόμενες μέρες του botox. Να ξαφνιάζεσαι και τα φρύδια σου να μην σηκώνονται! Να απορείς και το μετωπό σου να μην πηγαίνει πουθενά. “Το botox μειώνει τις συσπάσες των μυών που κινούν το δέρμα με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές να απαλύνουν. Όταν η ουσία ενίεται στα σωστά ανατομικά σημεία και στη σωστή δόση, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο!”, τονίζει ο γιατρός.

Πόσο θα διαρκέσει η επίδραση του botox;

“Η διάρκεια δράσης του botox είναι παροδική, πλήρως αναστρέψιμη και κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο με μια μικρή κινητικότητα που μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τον 3ο μήνα. Επομένως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο”.

Αν κάνω botox συχνά θα σταματήσει να “πιάνει”;

Αν δεν ανήκεις στους newbies του botox και είναι κάτι που έχεις βάλει στη ζωή σου αρκετό καιρό είναι πολύ πιθανόν να έχεις αυτή την απορία. Καλά κάνεις και την έχεις ή αδίκως προβληματίζεσαι; “Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών που μπορεί να κάνει κανείς. Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτη σε μεγάλο αριθμό ασθενών που δημοσιεύτηκε 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Society of Dermatologic Surgery, η έγκαιρη και συνεπής επανάληψη της θεραπείας κάθε 4- 5 μήνες οδηγεί σε μεγαλύτερη κάθε φορά μείωση των ρυτίδων, μεγαλύτερη ικανοποίηση των «ασθενών» και μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες”, λέει ο Στέλιος Αγγελίδης.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσω το botox;

“Η ανάγκη για την θεραπεία με botox δεν καθορίζεται από την ηλικία. Υπάρχουν πρόσωπα με υπερδραστήριους μύες και έντονη εκφραστικότητα που χρειάζονται botox ήδη από την ηλικία των 20 ετών, ενώ πρόσωπα υποτονικά μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης πριν την ηλικία των 30-35 ετών. Επομένως η κατάσταση του προσώπου και όχι η ηλικία καθορίζουν την ανάγκη για την εφαρμογή της θεραπείας με botox.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση και εγκατάσταση των ρυτίδων και διατηρεί το νεανικό πρόσωπο για πολλά χρόνια. Η προληπτική εφαρμογή του μπότοξ στις ηλικίες 20-30 κερδίζει συνεχώς έδαφος”.

Έχω πολλές ρυτίδες και δεν έχω ξανακάνει ποτέ κάτι στο πρόσωπό μου! Το botox από μόνο του αρκεί;

“Όταν οι ρυτίδες είναι αρκετά έντονες, έχουν εγκατασταθεί και γίνει μόνιμες ή όταν συνυπάρχει χαλάρωση του δέρματος το botox πέρα από μια πιο ξεκούραστη όψη δεν θα σβήσει εντελώς τις ρυτίδες. Στις περιπτώσεις αυτές θα απαιτηθεί η συνδυαστική χρήση υαλουρονικού οξέος. Για το λόγο αυτό, το botox ως μονοθεραπεία δεν ενδείκνυται σε ηλικίες άνω των 65 ετών”.

Πονάει;

Κανείς δεν στάματησε να κάνει botox επειδή πόνεσε! Ωστόσο, η οδός του πόνου είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο αλλά το μεσόφρυο είναι ένα σημείο όπου αισθάνεσαι τον πόνο λίγο εντονότερο. Όσον αφορά τις αναισθητικές κρέμες που μπορούν να μπουν πριν η απάντηση του γιατρού είναι η εξής: “Το botox ανήκει στην κατηγορία των lunch break θεραπειών, των θεραπειών δηλαδή που μπορείς να κάνεις ακόμη και στο ενδιάμεσο της δουλειάς σου. Διαρκεί ελάχιστα λεπτά ενώ η αναισθητική κρέμα για να δράσει χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως δεν αξίζει τον κόπο! Μπορούμε να μειώσουμε την ένταση του όποιου πόνου με παγοκύστες”.

Πόσο κοστίζει;

“Η τιμή του φαρμάκου που πωλείται στα φαρμακεία είναι 180 ευρώ οι 100 μονάδες (η μέτρηση γίνεται σε μονάδες). Για κάθε άνθρωπο χρειάζεται άλλη ποσότητα αναλόγως με τις ανάγκες του ενώ το επαναληπτικό μέσα σε διάστημα 15 ημερών είναι υποχρεωτικό για επανεξέταση, για να ενισχύουμε ή να διορθώνουμε το αποτέλεσμα. Το κόστος όλων αυτών κυμαίνεται στα 250-300 ευρώ”.

Θα καταλάβουν ότι έχω κάνει botox;

Ξέρεις ότι το botox σου πήγε καλά αν σου πουν “Δείχνεις πολύ ξεκούραστη!”. Ξέρεις ότι το botox σου δεν πέτυχε αν σε ρωτήσουν “Έκανες botox;”. Τότε κάνουμε λόγο για κακή εφαρμογή του γιατρού.

Τι να περιμένω την επόμενη μέρα και τι να προσέξω;

Τα αποτελέσματα του botox αρχίζουν να φαίνονται μερικές μέρες μετά και όχι την ίδια στιγμή. Ωστόσο, για 24 ώρες μετά δεν πρέπει να τρίψουμε το μέτωπό μας και δεν βάζουμε τίποτα θερμό στο πρόσωπό μας που σημαίνει δεν κάνουμε πιστολάκι, γυμναστική, σάουνα, χαμάμ και οτιδήποτε προκαλεί αυξημένη αιμάτωση στην περιοχή.

Read More

And More