Να τι μπορείς πρα-γμα-τι-κά να κάνεις για την κυτταρίτιδα!

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γραφτεί εκατομμύρια άρθα για την κυτταρίτιδα. Και όλα αυτά τα άρθα η κυτταρίτιδα πλασάρεται σαν να είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο και σαν να είναι τόσο εύκολο να την ξεφορτωθείς όσο το να έχεος βγάλει μια παρανυχίδα και απλώς να την κόψεις με ένα πενσάκι.

Λοιπόν, αυτό το άρθρο ΔΕΝ είναι ένα τέτοιο άρθρο. Γιατί αν εγώ που είμαι beauty editor κι έχω πρόσβαση σε όλα αυτά τα προϊόντα και όλους αυτούς τους experts δυσκολεύομαι, σκέψου τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Επίσης, πίνω λίτρα νερού καθημερινά αλλά να που έπρεπε να πάρω φέτος αντισυλληπτικά για να ρυθμίσω την ακμή μου που τελικά προέρχονταν από ορμονικά αίτια. Και ναι, το αποτέλεσμα στην ακμή ήταν τέλειο αλλά να που τα οιστρογόνα μου αυξήθηκαν και όπου αυξημένα οιστρογόνα- κάμποση ακμή (Προσοχή! Συνέβη σε εμένα! Δεν σημαίνει ότι συμβαίνει σε όλους!).

Κι επειδή ο καιρός ανοίγει και κάτι πρέπει να κάνω ΚΑΙ γι’αυτό πήρα τον άνθρωπο που έχω στο speed dial του κινητού μου για τέτοιες περιπτώσεις για να μου πει τι φταίει και πώς θα βελτιώσω την κατάσταση (Προσοχή! Μπορείς να βελτιώσεις την υφή της επιδερμίδας σου, όχι να σωθείς για πάντα!). Να, λοιπόν, τι μου είπε η αισθητικός μου, Τάνια Σίννη.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Με τον όρο “κυτταρίτιδα” αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και στην ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει τη χαρακτηριστική μορφή “φλοιού πoρτoκαλιoύ” πάνω στο δέρμα. Αφορά κυρίως τις γυναίκες και συσσωρεύεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος – ιδιαίτερα στους μηρούς και τους γλουτούς, που επηρεάζονται από τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και από τον γυναικείο κύκλο.
Τι φταίει κι έχω κυτταρίτιδα!
Σύμφωνα με την αισθητικό, τα κύρια αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας, τα οποία αφορούν τόσο τα αδύνατα όσο και τα υπέρβαρα άτομα, είναι τόσο γονιδιακά (κληρονομικά) όσο και περιβαλλοντικά:
1) οι φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις (το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, το μη ελεγχόμενο στρες),
2) οι διαταραχές του εντέρου (η μείωση του μεταβολισμού),
3) η ζωή σε μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου,
4) η πλούσια σε λιπαρές ουσίες διατροφή (ιδιαίτερα σε ζωικά λίπη), 5) η ηπατική ανεπάρκεια,
6) η ενδεχόμενη ανωμαλία ενδοκρινών αδένων -ιδιαίτερα του θυρεοειδούς- αλλά και η ύπαρξη αρμονικών ανακατατάξεων, π.χ. η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία, η εμμηνόπαυση,
7) η εναλλαγή περιόδων στερητικής δίαιτας και χαλάρωσης,
8) η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας και
9) οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων, οι οποίες ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους (λιπογένεση) και την κινητοποίησή του (λιπόλυση).
Τι ασκήσεις πρέπει να κάνεις αν έχεις κυτταρίτιδα!
Η σωστή σωματική άσκηση είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας στη μείωση της κυτταρίτιδας (ο πρώτος είναι το φαγητό αλλά να που όλες ξέρουμε τι πρέπει να τρώμε και τι όχι οπότε αποφάσισα να κάνω skip αυτό το θέμα!). Με τον όρο “σωστή”, όπως επισημαίνει η Τάνια Σίννη, εννοούμε την άσκηση που ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι αποβάλλουν τις τοξίνες, και αυτή είναι η έντονη αερόβια άσκηση, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τέτοιες μορφές άσκησης είναι το έντονο περπάτημα με εναλλαγές σε τρέξιμο, το κολύμπι, η χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται τελευταία για τη διαλειμματική άσκηση, κατά την οποία η ένταση εναλλάσσεται από χαμηλή σε υψηλή κ.ο.κ. Ένας έμπειρος personal trainer μπορεί να καθοδηγήσει τη γυναίκα σε τέτοιες ασκήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που δίνουν έμφαση στους μηρούς και τους γλουτούς, εκεί όπου εστιάζεται το πρόβλημα. Από την άλλη, μπορείς απλώς να βάλεις την ρουτίνα σου μισή ώρα περπάτημα κάθε μέρα. Ο καιρός ανοίγει και σε ευνοεί!

Ασκήσεις στο σπίτι για την κυτταρίτιδα!

Τι γίνεται αν δεν έχεις χρόνο ή/και τα χρήματα για την γυμναστική εκτός σπιτιού; Να κάποιες ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν και που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι!
Mηροί
Σταθείτε όρθιες και κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Kατεβείτε το σώμα σας αργά προς τα εμπρός, έως ότου ο μηρός γίνει σχεδόν παράλληλος με το πάτωμα, ή, τέλος πάντων, μέχρι εκεί που αντέχετε και μπορείτε, χωρίς, όμως να πιεστείτε και να ξεπεράσετε τα όριά σας. Mείνετε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα και ανεβείτε αργά στην αρχική σας θέση. Κάνετε το ίδιο και με το άλλο για το άλλο πόδι. Επαναλάβετε για περίπου 10 φορές (ή όσες αντέχετε) για το κάθε πόδι σας.
Γλουτοί
Στηριχτείτε στα τέσσερα, δηλαδή στα γόνατα και τα χέρια, και σηκώστε τεντωμένο το ένα πόδι μέχρι την οριζόντια θέση. Kρατηθείτε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα και κατεβάστε αργά, χωρίς, όμως, να ακουμπήσετε κάτω το πόδι σας. Eπαναλάβετε για περίπου 10-15 φορές για κάθε πόδι.
Βάλε ενυδατική! Μπόλικη!


Η αυξημένη ενυδάτωση είναι επίσης σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, καθώς επιτυγχάνει την αποτοξίνωση και την αποσυμφόρηση της λέμφου, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όψη της “του φλοιού πορτοκαλιού”, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα τόσο περισσότερο επιδεινώνεται η κυτταρίτιδα. Αυτό κυρίως οφείλεται στη γήρανση, στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, στην κακή διατροφή, καθώς και στη φτωχή περιποίηση του δέρματος.
Για να στο πω πιο απλά: όσο πιο πολύ φροντίζεις και αγαπάς την επιδερμίδα σου (και είναι κάτι που φροντίζεις να κάνεις χειμώνα- καλοκαίρι) τόσο η επιδερμίδα σου αναγνωρίζει την αγάπη που της δείχνεις και στο επιστρέφει! Και το πιο σημαντικό, όταν απλώνεις την κρέμα στο σώμα σου όλο και κάποιο μασάζ θα κάνεις. Και αυτό το μασάζ είναι που βελτιώνει την υφή.
Ψάξε τα συστατικά της κρέμας σου!
Η ειδικός Τάνια Σίννη προτείνει να χρησιμοποιούμε προϊόντα που περιέχουν Caffeine, Phosphatidylcholine, Carnitine, Horse chestnut και Horsetail. Τα συστατικά αυτά είναι αντίστοιχα εκείνων της ενέσιμης μεσοθεραπείας και έτσι η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας από το σπίτι γίνεται πλέον μια εύκολη υπόθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλλουν στη μείωση του τοπικού λίπους και την ενεργοποίηση του κυκλοφορικού, που είναι βασικός σύμμαχος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και την αποβολή του τοπικού λίπους.
Γιατί όμως συστήνει συγκεκριμένα τα παραπάνω συστατικά η ειδικός και τι επιτυγχάνει το καθένα; Ας τα πάρουμε ένα ένα:
Καφεΐνη: Ενεργοποιεί τη διαδικασία της λιπόλυσης ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη μικροκυκλοφορία και ενισχύει την αποτοξίνωση. Το χλωρογενικό οξύ, με τη σειρά του, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών.
Phosphatidylcholine: Διαλύει το λίπος που αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα.
Carnitine: Επιταχύνει τη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια, αποτρέποντας την επιστροφή του στα λιποκύτταρα και τον εκ νέου σχηματισμό κυτταρίτιδας.
Horse chestnut (εκχύλισμα που αποτοξινώνει): Μειώνει το μέγεθος των πόρων στα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων, βελτιώνει τη ροή του αίματος και εξισορροπεί την κυκλοφορία στο δέρμα.
Horsetail (φυτό): Βοηθά στην τόνωση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και του συνδετικού ιστού.
Πριν, λοιπόν, επενδύσεις στην επόμενή σου κρέμα- σύμμαχο στην κυτταρίτιδα γύρισε την συσκευασία από την πίσω μεριά και αναζήτησε κάποια από αυτά τα συστατικά. Αν τα βρεις όλα, ακόμη καλύτερα!
Μασάζ: το Άλφα και το Ωμέγα
Το μασάζ είναι το Νο1 όπλο κατά της κυτταρίτιδας που κυριολεκτικά κάνει θαύματα, καθώς αποτελεί την πιο αποτελεσματική φυσική θεραπεία χωρίς νυστέρι. Η Τάνια Σίννη προτείνει ανεπιφύλακτα το λεμφικό μασάζ. Όπως η ίδια εξηγεί, “το ολικό λεμφικό μασάζ γίνεται σε όλο το σώμα και βοηθά το μεταβολισμό να λειτουργήσει, ενώ το τοπικό, που ζητιέται και περισσότερο, δίνει έμφαση στα προβληματικά σημεία του σώματος (γλουτούς, μηρούς, κοιλιά, στομάχι), καταπολέμα την κυτταρίτιδα και αδυνατίζει”.
Με λίγα και πιο απλά λόγια, με συγκεκριμένες ανοδικές κινήσεις, απομακρύνονται ταχύτερα τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς και ο οργανισμός αποβάλλει πιο εύκολα τις τοξίνες, ενώ τονώνεται η μικροκυκλοφορία του αίματος και εξαλείφεται το οίδημα που προκαλεί η συσσώρευση λίπους. Aν μάλιστα το μασάζ συνοδεύεται από απολέπιση που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους από την επιδερμίδα, επιτρέποντας σε προϊόντα περιποίησης να εισχωρούν καλύτερα, τότε προκύπτει μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος ενάντια στην κυτταρίτιδα.

Σε ποια περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να πας γυμναστήριο!
Ένα λάθος που κάνουν κάποιες κοπέλες ξεκινώντας το λεμφικό είναι πως αρχίζουν παράλληλα και γυμναστήριο. “Όταν οι μύες σφίξουν, είναι πολύ δύσκολο να διαλυθεί η κυτταρίτιδα”, προειδοποιεί η Τάνια Σίννη. “Τη γυμναστική πρέπει να την αρχίζεις αμέσως μετά”. Και συνεχίζει: “Το μασάζ γίνεται σε τέσσερα σημεία του ποδιού – μπρος, πίσω, εξωτερικό και εσωτερικό. Όμως, στο εσωτερικό σημείο κοντά στα γεννητικά όργανα δεν πρέπει να γίνεται ποτέ μασάζ, γιατί δεν έχει μυς και υπάρχει κίνδυνος χαλάρωσης”.
Κράτησε κι εσύ αυτό το tip: ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΜΗΡΩΝ! Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ!
Η κρέμα για την κυτταρίτιδα πρέπει να μπαίνει και στην κοιλιά!

Να κάτι που δεν γνώριζες! Όταν απλώνεις την κρέμα για την κυτταρίτιδα πρέπει να την περνάς και από την περιοχή της κοιλιάς. Οι κινήσεις πρέπει να είναι κυκλικές σύμφωνα με την φορά των δεικτών του ρολογιού και απαλές γιατί εκεί βρίσκονται τα ζωτικά μας όργανα. Ο λόγος που πρέπει να απλώνεις τώρα, την κρέμα και σε αυτή την περιοχή είναι γιατί υπάρχει κατακράτηση υγρών και πρηξίματα και με τον τρόπο αυτό βοηθάς στην αποβολή των τοξινών και επαναφέρεις την υφή του δέρματος.

Read More

And More