5+1 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον δερματολόγο σου! Στις απαντάμε εμείς!

Ποτέ μου δεν το είχα σκεφτεί έτσι, μέχρι που άκουσα την ατάκα αυτή σε μια παρουσίαση καλλυντικών και αναθεώρησα. Η επιδερμίδα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και το πρώτο πράγμα που σχηματίζεται στα έμβρυα πριν ακόμη και την καρδιά! Μετά από αυτό υπήρξαν αλυσιδωτές αντιδράσεις: Πρώτον, να συγκλονιστώ, δεύτερον να αναρωτηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκέφτηκα τον δερματολόγο μου, τρίτον να κλείσω ραντεβού μαζί του και τέταρτον να γράψω αυτό το άρθρο!

Εσείς κορίτσια ποια ήταν η τελευταία φορά που επισκεφτήκαμε τον δερματολόγο σας; Όταν το κάνατε, του κάνατε τις απαραίτητες ερωτήσεις; Ποιες είναι αυτές; Ιδού (οι απαντήσεις bonus!).

1. Από ποια ηλικία και μετά πρέπει να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ κρέμα νυκτός;

Η αντιγηραντική φροντίδα ξεκινάει από πολύ νωρίς εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα και νεότητα του δέρματος όσο το δυνατόν περισσότερο στο χρόνο μας λέει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη από την παιδική ηλικία ενώ μετά τα 25 και ανάλογα με τον τύπο δέρματος καλό είναι η βραδινή κρέμα να περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνες (π.χ C,E,A), ή οξέα φρούτων,ή μέταλλα και υαλουρονικό οξύ. Η πρωινή κρέμα καλό είναι να περιέχει αντιηλιακό δείκτη προστασίας.

2. Είναι αλήθεια ότι αν σπάσεις ένα σπυράκι γεμίζει το πρόσωπό σου;

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα γεμίσεις σπυράκια εάν σπάσεις κάποιο αλλά ο κίνδυνος υπάρχει εάν δεν έχεις καθαρά χέρια και δε χρησιμοποιήσεις αντισηπτικό πριν και μετά τη διάνοιξη. Καλό πάντως είναι να το αποφεύγουμε -ειδικά το πολύ ζούληγμα- διότι πολλές φορές μένουν σημάδια (μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση).

3. Πώς μπορώ να καταλάβω αν γερνάω όμορφα ή όχι;

Υπάρχει κάτι που ίσως σε συγκλονίσει: το 80% της γήρανσης προκαλείται από τον ήλιο και την περιβαλλοντική μόλυνση και μόλις το 20% εξαιτίας του χρόνου που περνά. Άρα, αν σε όλη σου την ζωή αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο ή κυκλοφορείς χειμώνα- καλοκαίρι με αντηλιακή προσώπου αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σου θα γεράσει πολύ αργότερα σε σχέση με μιας συνομήλικής σου που δεν παίρνει τα σωστά μέτρα!

4. Τι μπορεί να προκαλέσει ακμή στην επιδερμίδα μου;

Είναι κοινός τόπος και κάτι που γνωρίζουμε οι περισσότεροι: οι φραγμένοι πόροι και τα βακτήρια έχουν σαν συνέπεια την δημιουργία ακμής. Ωστόσο, ποιες άλλες αιτίες υπάρχουν; Σημείωσε: α) ορμονικές διαταραχές β) διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και γαλακτωκομικά (μήπως ήρθε η ώρα να γίνεις πιο φτωχή;) και γ) το στρες.

5. Τι πρέπει να βάζω πρώτα; Την αντιγηραντική ή την ενυδατική μου;

Η αντιγηραντική καλό είναι να προηγείται και να έχει πιο λεπτόρρευστη υφή (σέρουμ) ,ώστε να διεισδύουν τα δραστικά συστατικά πιο εύκολα στο δέρμα. Στη συνέχεια ακολουθεί η ενυδατική κρέμα που συνήθως είναι πιο πλούσια.
6. Κάθε πότε πρέπει να εξετάζομαι για πρόληψη του καρκίνου του δέρματος;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι σε εντάσουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Για παράδειγμα, τέτοιοι είναι:
α) Αν έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
β) Αν έχεις ανοιχτή επιδερμίδα/ φακίδες
γ) Έχεις πολλές ελιές
Αν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες καλό θα ήταν να κάνεις τσεκ-απ δύο φορές τον χρόνο σε κάθε άλλη περίπτωση καλό θα είναι να βρίσκεσαι σε επαγρύπνιση. Τέλος, αν δεις κάποια δερματική αλλαγή στο δέρμα σου πρέπει να επισκεφτείς τον δερματολόγο σου.

Read More

And More