Κυτταρίτιδα: γιατί δεν πρέπει να γυμνάζεσαι όταν κάνεις μασάζ και άλλα πράγματα που δεν γνώριζες!

Όσα πράγματα κι αν γραφτούν για την κυτταρίτιδα δεν θα είναι ποτέ αρκετά! Όσο είναι καλοκαίρι, όσο κυκλοφορούσε ακόμη εκεί έξω με μαγιό και όσο περπατάμε ξυπόλυτες στην άμμο θα θέλουμε να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε γι’αυτήν (ειδικά αυτή την εβδομάδα που το θέμα ξεσηκώθηκε εκ νέου όταν η Kylie Jenner είπε ποια κρέμα χρησιμοποιεί στους διάσημους γλουτούς της. Α! Και δες εδώ ποια είναι η κρέμα!) Γι’αυτό κι εμείς ρωτάμε!

Αλήθεια, γνώριζες ότι όταν έχεις κυτταρίτιδα και βάζεις κάποια κρέμα για να την αντιμετωπίσεις; Η αισθητικός Τάνια Σίννη (ιδιοκτήτρια του ΤS Women’s Studio στη Γλυφάδα και του TS Beauty Spa στο ξενοδοχείο St George Lycabettus) μας έλυσε όλες τις beauty απορίες!

Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και στην ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει τη χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτoκαλιoύ» πάνω στο δέρμα. Αφορά κυρίως τις γυναίκες και συσσωρεύεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος – ιδιαίτερα στους μηρούς και τους γλουτούς, που επηρεάζονται από τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και από τον γυναικείο κύκλο.

Τα βασικά αίτια της κυτταρίτιδας

Σύμφωνα με την αισθητικό, τα κύρια αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας, τα οποία αφορούν τόσο τα αδύνατα όσο και τα υπέρβαρα άτομα, είναι τόσο γονιδιακά (κληρονομικά) όσο και περιβαλλοντικά: 1) οι φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις (το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, το μη ελεγχόμενο στρες), 2) οι διαταραχές του εντέρου (η μείωση του μεταβολισμού), 3) η ζωή σε μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου, 4) η πλούσια σε λιπαρές ουσίες διατροφή (ιδιαίτερα σε ζωικά λίπη), 5) η ηπατική ανεπάρκεια, 6) η ενδεχόμενη ανωμαλία ενδοκρινών αδένων -ιδιαίτερα του θυρεοειδούς- αλλά και η ύπαρξη αρμονικών ανακατατάξεων, π.χ. η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία, η εμμηνόπαυση, 7) η εναλλαγή περιόδων στερητικής «δίαιτας» και «χαλάρωσης», 8) η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας και 9) οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων, οι οποίες ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους (λιπογένεση) και την κινητοποίησή του (λιπόλυση).

Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Γνωρίζοντας τα αίτια της κυτταρίτιδας αντιλαμβανόμαστε ότι με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας έχουμε τη δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να την επηρεάσουμε και τελικά να την εξαλείψουμε.
Σύμφωνα με την Τάνια Σίννη, η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Τι να αποφεύγει, λοιπόν, η γυναίκα στη διατροφή της; Τους «γρήγορους» υδατάνθρακες (γλυκά, λευκό ψωμί, μακαρόνια), τα αναψυκτικά και το οινόπνευμα, τα λίπη (ιδίως τα ζωικά, π.χ. βούτυρο, παχιά τυριά, αλλαντικά), τα τηγανητά, ενώ θα πρέπει να περιοριστεί και το αλάτι, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών και άρα εμποδίζει την ομαλή απομάκρυνση των τοξινών. Και τι να προτιμά; Τα φρούτα και τα λαχανικά σε κάθε γεύμα (ιδίως τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τις μπανάνες, τα μούρα, τα μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, τα αχλάδια, τον ανανά και το πεπόνι). Τις τροφές με υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών (ψάρια, αυγά, άπαχο κρέας), τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά, τις φυτικές ίνες (ιδιαίτερα τις νιφάδες βρώμης και το ψωμί ολικής άλεσης), τα όσπρια. Και, κυρίως, να πίνει πολύ νερό και να κόψει το κάπνισμα.

Η σωστή σωματική άσκηση είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας στη μείωση της κυτταρίτιδας. Με τον όρο «σωστή», όπως επισημαίνει η Τάνια Σίννη, εννοούμε την άσκηση που ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι αποβάλλουν τις τοξίνες, και αυτή είναι η έντονη αερόβια άσκηση, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τέτοιες μορφές άσκησης είναι το έντονο περπάτημα με εναλλαγές σε τρέξιμο, το κολύμπι, η χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται τελευταία για τη διαλειμματική άσκηση, κατά την οποία η ένταση εναλλάσσεται από χαμηλή σε υψηλή κ.ο.κ. Ένας έμπειρος personal trainer μπορεί να καθοδηγήσει τη γυναίκα σε τέτοιες ασκήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που δίνουν έμφαση στους μηρούς και τους γλουτούς, εκεί όπου εστιάζεται το πρόβλημα. Αν όμως για κάποιο λόγο δεν έχεις το χρόνο ή τη δυνατότητα να επισκεφτείς κάποιο γυμναστήριο, ακολούθησε τις παρακάτω ασκήσεις στο σπίτι σου:

Mηροί
Στάσου όρθια και κάνε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Kατάβεσε το σώμα σου αργά προς τα εμπρός, έως ότου ο μηρός γίνει σχεδόν παράλληλος με το πάτωμα, ή, τέλος πάντων, μέχρι εκεί που αντέχεις και μπορείς, χωρίς, όμως να πιεστείς και να ξεπεράσεις τα όριά σου. Mείνε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα και ανέβααργά στην αρχική σου θέση. Κάνε το ίδιο και με το άλλο για το άλλο πόδι. Επανάλαβε για περίπου 10 φορές (ή όσες αντέχεις) για το κάθε πόδι σου

Γλουτοί
Στηρίξου στα τέσσερα, δηλαδή στα γόνατα και τα χέρια, και σήκωσε τεντωμένο το ένα πόδι μέχρι την οριζόντια θέση. Kρατήσου εκεί για μερικά δευτερόλεπτα και κατέβα αργά, χωρίς, όμως, να ακουμπήσεις κάτω το πόδι σου. Eπανάλαβε για περίπου 10-15 φορές για κάθε πόδι.

Μασάζ για την κυτταρίτιδα
Το μασάζ είναι το Νο1 όπλο κατά της κυτταρίτιδας που κυριολεκτικά κάνει θαύματα, καθώς αποτελεί την πιο αποτελεσματική φυσική θεραπεία χωρίς νυστέρι. Η ειδικός Τάνια Σίννη προτείνει ανεπιφύλακτα το λεμφικό μασάζ. Όπως η ίδια εξηγεί, «το ολικό λεμφικό μασάζ γίνεται σε όλο το σώμα και βοηθά το μεταβολισμό να λειτουργήσει, ενώ το τοπικό, που ζητιέται και περισσότερο, δίνει έμφαση στα προβληματικά σημεία του σώματος (γλουτούς, μηρούς, κοιλιά, στομάχι), καταπολέμα την κυτταρίτιδα και αδυνατίζει».
Το λεμφικό μασάζ κυτταρίτιδας μπορεί να πραγματοποιηθεί κάλλιστα σε συνδυασμό με τη μεσοθεραπεία, για καλύτερα αποτελέσματα. Ποια είναι όμως τα οφέλη του;
– λειτουργεί βαθιά στους ιστούς
– τονώνει τα κύτταρα του δέρματος
– εντείνει το μεταβολισμό
– ενισχύει και επιταχύνει τη λιπόλυση
– διεγείρει τo λεμφικό σύστημα
– βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
– μειώνει τη χαλάρωση, την κυτταρίτιδα και τα οιδήματα
– ομαλοποιεί τις ραγάδες
– αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών
– αποτοξινώνει, χαλαρώνει, αναζωογονεί
– διανέμει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα
– καθαρίζει την επιδερμίδα
– ομορφαίνει τη συνολική εμφάνιση του δέρματος.
Με λίγα λόγια, με συγκεκριμένες ανοδικές κινήσεις, απομακρύνονται ταχύτερα τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς και ο οργανισμός αποβάλλει πιο εύκολα τις τοξίνες, ενώ τονώνεται η μικροκυκλοφορία του αίματος και εξαλείφεται το οίδημα που προκαλεί η συσσώρευση λίπους. Αν μάλιστα το μασάζ συνοδεύεται από απολέπιση που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους από την επιδερμίδα, επιτρέποντας σε προϊόντα περιποίησης να εισχωρούν καλύτερα, τότε προκύπτει μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος ενάντια στην κυτταρίτιδα.

Μασάζ και γυμναστήριο: απαγορευτικός συνδυασμός!
Ενα λάθος που κάνουν κάποιες κοπέλες ξεκινώντας το λεμφικό είναι πως αρχίζουν παράλληλα και γυμναστήριο. «Όταν οι μύες σφίξουν, είναι πολύ δύσκολο να διαλυθεί η κυτταρίτιδα», προειδοποιεί η Τάνια Σίννη. «Τη γυμναστική πρέπει να την αρχίζεις αμέσως μετά». Και συνεχίζει: «Το μασάζ γίνεται σε τέσσερα σημεία του ποδιού – μπρος, πίσω, εξωτερικό και εσωτερικό. Όμως, στο εσωτερικό σημείο κοντά στα γεννητικά όργανα δεν πρέπει να γίνεται ποτέ μασάζ, γιατί δεν έχει μυς και υπάρχει κίνδυνος χαλάρωσης».

Ενυδάτωση
Η αυξημένη ενυδάτωση είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, καθώς επιτυγχάνει την αποτοξίνωση και την αποσυμφόρηση της λέμφου, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όψη της «του φλοιού πορτοκαλιού», όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Αν μάλιστα επιλέξουμε κρέμες με συστατικά την καφεΐνη, τα φύκια το εκχύλισμα αγκινάρας, τον ρούσκο, το φυτικό μείγμα Actisculpt , το λάδι κανέλας και το εκχύλισμα κισσού, όπως προτείνει η Τάνια Σίννη, τότε σίγουρα θα κερδίσουμε τη μάχη κατά της κυτταρίτιδας.

Δεν χρησιμοποιείς ακόμη κρέμα κυτταρίτιδα; Δες εδώ τις αγαπημένες μας και ξεκίνησε από… ΤΩΡΑ!

Read More

And More