Πρώτες μέρες στη θάλασσα; Πώς να μαυρίσεις σωστά!

Χωρίζω αυτό το άρθρο όλες εμάς σε δύο κατηγορίες: α) εκείνες που αδημονούν να κάνουν το πρώτο μπάνιο και πιθανότατα να το έχουν κάνει και β) εκείνες που δεν μπαίνουν στην θάλασσα μέχρι να γυρίσουν το ημερολόγιο στον Αύγουστο. Αλλά σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, λίγο πολύ θα εκτεθείς στον ήλιο και… πολύ πολύ θα θέλεις να μαυρίσεις! Καν’το όμως με ασφάλεια! Η δερματολόγος Έλενα Πολυμέρου με ενημέρωσε ότι η τρύπα του όζοντος είναι ακριβώς πάνω από την Ευρώπη. Που σημαίνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται! Τι άλλο μου είπε; Διάβασε παρακάτω το άρθρο και σημείωσε τα βασικά σημεία που πρέπει να εφαρμόσεις οπωσδήποτε! Σοβαρά και ευλαβικά αυτή την φορά!

Ήλιος+ δέρμα: οδηγίες προς… ναυτιλομένους!
“Διανύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο και μπαίνουμε σε λίγο στο καλοκαίρι. Ο ήλιος έχει γίνει ήδη έντονος και πολλοί έχουν αρχίσει τα πρώτα μπάνια. Το δέρμα όμως όσο συνηθισμένο κι αν είναι στις ηλιοφάνειες της Ελλάδας έχει ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρήσει την υγρασία και την ελαστικότητά του.

Ο ήλιος έχει μεν ευεργετική δράση στην ανθρώπινη υγεία, αλλά λόγω της ύπαρξης της τρύπα του όζοντος πάνω από την Ευρώπη είναι και πολύ επικίνδυνος κυρίως κάποιες ώρες της ημέρας αφού ενοχοποιείται για φωτογήρανση αλλά και καρκινογένεση.

Έτσι όλοι πρέπει να παρέχουμε μία φωτοπροστασία στο δέρμα μας όλο το χρόνο. Πρέπει να φοράμε δείκτη SPF 15 έως 30 το Φθινόπωρο, το Χειμώνα και την Άνοιξη, ενώ το Καλοκαίρι το SPF πρέπει να είναι 50+.

Τα δέρματα ανοιχτού φωτότυπου και δέρματα με δερματολογικές βλάβες (σπίλοι, δερματοπάθειες) είναι αυτά που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από προσοχή.

Μια καλή λύση είναι η σταδιακή ηλιοθεραπεία ώστε να επιτυγχάνουμε ένα υγιές και ωραίο μαύρισμα χωρίς να ταλαιπωρούμε το δέρμα μας.

Απαραίτητη είναι και η συχνή ενυδάτωση του δέρματος το καλοκαίρι με τη χρήση τοπικών σκευασμάτων και την αυξημένη κατανάλωση νερού.

Επίσης πολύ βασική είναι και η επιλογή του σωστού αντιηλικακού ώστε να στρώνει σωστά στο δέρμα μας χωρίς να λιπαίνει υπερβολικά και να δημιουργεί πιθανά ζημεϊκά στοιχεία.

Και τέλος να τονίσουμε ότι το αντιηλιακό μας πρέπει να το εφαρμόζουμε περίπου ανά δύωρο. Δεν κρατάει όλη μέρα!”.

Στην πράξη:
1.
Στα πρώτα σου μπάνια επένδυσε πάντα σε ένα αντηλιακό με δείκτη 50. Ένα για το πρόσωπο κι ένα για το σώμα!
2. Μην ξεχνάς να απλώνεις αντηλιακό στα χέρια και στον λαιμό σου. Είναι τα δύο σημεία που αμελούμαι περισσότερο και εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια φωτογήρανσης. Δηλαδή, πανάδες και ρυτίδες.
3. Την πρώτη μέρα έκθεσής σου στον ήλιο δεν πρέπει να κάτσεις περισσότερο από 15 λεπτά (αν έχεις ανοιχτά χρώματα) και 30 (αν έχεις σκούρα).
4. Για να βρεις το ιδανικό αντηλιακό αλλά και σε ποιο φωτότυπο ανήκεις, απάντησε στο quiz που θα βρεις εδώ.

Read More

And More