Βιταμίνες: ποιες μας μαυρίζουν, ποιες μας κάνουν ομορφότερες και όσα πρέπει να ξέρεις!

Ένα ακόμη άρθρο που γεννήθηκε από την ανάγκη μας να μάθουμε εμείς πρώτα! Γιατί όπως εσύ έτσι κι εμείς είμαστε κορίτσια και μας αρέσει να φροντίζουμε την εξωτερική μας εμφάνιση. Και τελευταία μας έχει πιάσει αυτή η μανία να την φροντίσουμε από… μέσα με μερικές βιταμίνες.

Αλήθεια, υπάρχουν βιταμίνες που αν τις πάρουμε γινόμαστε πιο όμορφες; Ή κάποιες που θα μας βοηθήσουν να μαυρίσουμε πιο εύκολα και σωστά τώρα το καλοκαίρι; ‘Η άλλες που να σταματούν τον χρόνο; Επειδή καθεμία από εμάς έχει τις δικές της ανάγκες (και τον δικό της καημό!) απευθυνθήκαμε μια ακόμη φορά σε ειδικό. Αλλά αυτή τη φορά, η καθεμία από εμάς έγραψε την δική της ερώτηση που την απασχολεί σε σχέση με τις βιταμίνες και εγώ απλώς τις μετέφερα στην δερματολόγο, Μάργκυ Καπελάρη. Να, λοιπόν, τι μας είπε!
PS: το άρθρο αυτό θα σου φανεί πολύ ενδιαφέρον! Πού το ξέρω; Πάμε πάλι! Είμαστε όλες μας κορίτσια και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες! Είτε είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε δικηγόροι, είτε beauty editorzzz!

Πώς οι βιταμίνες μας βοηθούν και γιατί τις χρειαζόμαστε;

‘Οσο μεγαλώνουμε η ενδογενής και εξωγενής γήρανση που προκαλείαι από το οξειδωτικό στρες απαιτεί αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και συμπληρώματα για να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματος αλλά και του οργανισμού. Για την αντιγήρανση όλου του οργανισμού μας μια ισσοροπημένη μεσογειακή διατροφή, η άθληση και η αποφυγή παραγόντων όπως κάπνισμα, στρες, αλλόγιστη ηλιοθεραπεία είναι βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθούμε. Μεγαλώνοντας τα εσωτερικά ενζυμικά αντιοξειδωτικά συστήματα άμυνας εκπίπτουν γι’ αυτό και χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής. Σε εποχές στρες, δίαιτας, εμηνόπαυσης,ε γκυμοσύνης, προχωρημένης ηλικίας, ασθένειας, εκεί με συμβουλή του γιατρού μας διαλέγουμε το κατάλληλο συμπλήρωμα.
Ποιες βιταμίνες βοηθούν στην αντιγήρανση και πώς;

Από τα σημαντικότερα συμπληρώματα για την αντιγήρανση είναι Vit D, Vit A, Vit C, Vit E, coenzyme Q10, βασικά λιπαρά οξέα όπως ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ολιγοπεπτίδια, ιχνοστοιχεία οπως Zn, fe, σελήνιο.
Ειδικά για το δέρμα ο συνδυασμός τοπικών και από του στόματος βιταμινών δρα συνεργικά ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου.
Ειδικότερα ακόμη για το δέρμα μας, η Vit A και τα καροτενοειδή όπως λικοπένιο,β -καροτένιο από τις τροφές
εξασφαλίζουν ομαλή παραγωγή σμήγματος στο δέρμα και προστασία από τον ήλιο. Η Vit C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, δρα σαν φίλτρο ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία και μαζί με την vit E δρα σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην επούλωση του δέρματος και ενάντια στις πανάδες.
Το Co Q10 σαν συνένζυμο βοηθά την αναγένηση της vit E και την παραγωγή ελαστίνης και του κολλαγόνου και λειτουργεί ενάντια στην χαλάρωση.
Τα βασικά λιπαρά οξέα όπως το λινολεικό και τα ωμέγα 6 και 3 προστατεύουν την ακεραιότητα της επιδερμίδας και την ενυδάτωση του δέρματος.
Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή όπως το πράσινο τσάι, η ρεβαρσιτόλη, οι ανθοκυανίνες βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και τις λεπτές ρυτίδες.
Οι ισοφλαβόνες με δράση φυτοϊστρογόνων σε μεταεμηνοπαυσιακές γυναίκες εμποδίζουν την περαιτέρω καταστροφή του κολλαγόνου και αυξάνουν το πάχος του δέρματος.
Την βιταμίνη Ε είναι πιο σωστό να την πάρουμε από το στόμα ή να την αλοίφουμε στο πρόσωπό μας; Κάνει όντως δυσχρωμίες αν βγεις στον ήλιο χωρίς αντηλιακό;
Η vit E είναι βασική λιποδιαλυτή βιταμίνη και δρα συνεργικά με την Vit C. Είναι η πιο σημαντική μη ενζυμική αντιοξειδωτική βιταμίνη και χρειάζεται προσοχή στη χορήγηση από το στόμα γιατί μπορεί να κάνει υπερβιταμίνωση. Ακόμα και μικρές δόσεις όπως 500 iu/καθημερινά σε συνδυασμό με vit C προστατεύουν.
Σε τοπική χρήση ειναι ταιριαστή σε ξηρά δέρματα, ιδίως πριν την έκθεση στον ήλιο οπότε και θα προστατέψει από την UVB ατινοβολία του ήλιου. Άρα δεν ευθύνεται εκείνη για τις δυσχρωμίες αλλά ο ήλιος!
Υπάρχουν βιταμίνες που μας βοηθούν να μαυρίσμουμε και αν ναι, ποιες;
Για το μαύρισμα ισχυρή δράση έχουν τα καροτενοειδή που είναι παράγωγα της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α, όπως το β-καροτένιο, η ρετινόλη, το λυκοπένιο, η λουτεϊνη, γιατί στην πραγματικότητα αυτές οι ουσίες προσπαθούν να προστατέψουν μέσω του μαυρίσματος το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου.
Για παράδειγμα, 12 Mg/ημέρα β-καροτένιο για 7 εβδομάδες θα μας οπλίσει για το καλοκαίρι για να αποφύγουμε το κάψιμο. Ιδανικός συνδυασμός ειναι να προσθέσουμε vit C 90 mg και vit E 500 iu/καθημερινά, ακόμα και μικρές δόσεις όπως αυτές βοηθούν. Η προετοιμασία για το καλοκαίρι ξεκινά λοιπόν δύο με τρεις μήνες πριν τις διακοπές.
Τι κάνει η ρεσβερατρόλη ακριβώς; Είναι τόσο αποδοτική όσο λένε;

Είναι μια φυσική πολυφαινόλη που υπάρχει σε σταφύλια, μούρα και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Από το στόμα βοηθά και για την υγεία του δ’ερματος αλλά και στο καρδιαγγειακό. ‘Εχει ήπια δράση φυτοϊστρογόνου, άρα προσοχή σε νεαρές γυναίκες πριν την εμηνόπαυση,α ν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια με οιστρογονοεξαρτώμενες παθήσεις όπως ο καρκίνος μαστού. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ζητείται οπωσδήποτε ιατρική συμβουλή!

Έχει νόημα να παίρνουμε βιταμίνη C αν καπνίζουμε; Γενικά, οι βιταμίνες έχουν διαφορετική δράση σε έναν καπνιστή;

Η Vit C ειναι βασικη για την σύνθεση του κολλαγόνου και αναστέλει την τυροσινάση άρα δρα ενάντια στις πανάδες. Τοπική χρήση με vit C 5-15% μετά από 6 μήνες χρήσης έχει και αντιγηραντική δράση. Τοπικά το B3 νικοτιναμίδιο δρα ενάντια σε πανάδες και ερυθρότητα.
Οι καπνιστές έχουν επιταχυμένη καταστροφή κολαγγόνου άρα χρειάζονται μεγαλύτερες ποσ’οτητες vit c, 150-1000 mg/καθημερινά.
Πώς πρέπει να παίρνουμε τις βιταμίνες;

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η vit E, Vit K πρέπει να λαμβάνονται με λιπαρό γεύμα για καλύτερη απορρόφηση. Καλύτερα, λοιπόν, μετά το φαγητό, το κυρίως γεύμα μας να λαμβάνουμε τις βιταμίνες.

Πότε θα αρχίσω να βλέπω διαφορά;
Για να παρατηρήσω διαφορά θέλουν να τις λαμβάνουμε τουλάχιστον για 6 μήνες, παρόλο που εργαστηριακά ήδη από τις 6 εβδομάδες το δέρμα είναι πιο λείο με καλύτερη ενυδάτωση και πιο πυκνό το κολλαγόνο.


Είναι επικύνδινο να παίρνουμε τις βιταμίνες συνεχόμενα;

Διακοπτόμενη χορήγηση πρέπει να κάνουμε με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες για να μην κάνουμε υπερβιταμίνωση, ιδίως για την Vit D , την Vit E και τα φυτοϊστρογόνα θέλουν προσοχή στην χορήγηση για να αποφύγουμε παρενέργειες.
Υπάρχει κάποιο cocktail βιταμινών για γυναίκες στα 20, στα 30 και στα 40; Έχει να κάνει με την ηλικία;

Η κάθε ηλικία έχει άλλες ανάγκες και σημασία έχει αν συνυπάρχουν σύνοδα προβλήματα υγείας ή στρες. Οι βιταμίνες δεν αναπληρώνουν την ανάγκη για υγιεινή διατροφή, άθληση και αποφυγή βλαπτικών παραγ’οντων όπως το κάπνισμα και η υπεριώδης ακτινοβολία. Ο συνδυασμός για την αντιγήρανση από το στόμα μαζί με τοπικές βιταμίνες είναι πιο δραστικός και αποτελεσματικός.
Σε γενικές γραμμές προτείνουμε για όλες τις ηλικίες Vit C, Vit E,βασικά λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες. Σε μεγαλύτερες ηλικίες πάνω από 40, Vit D και CoQ10 βοηθούν στην αντιγήρανση, για τις μεταεμηνοπαυσιακές γυναίκες φυτοϊστρογόνα. Τέλος, αν κάποιος κάνει δίαιτα ή έχει αυξημένο καταβολισμό από έντονη γυμναστική ή στρες χρειάζεται και ιχνοστοιχε’ια και αμινοξέα.

Read More

And More