Δες την έκθεση No5 Culture Chanel για το θρυλικό άρωμα και την ζωή της Coco! Είμασταν εκεί!

Είναι το άρωμα που έχει ξελογιάσει όσο κανένα άλλο… Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για ένα ακόμη άρωμα αλλά για το θρυλικότερο όλων, αφού από το 1921 οπότε και δημιουργήθηκε στιγματίζει κάθε εποχή. Και όπως άρεσε στην Gabrielle να λέει… “a perfume with a scent of a woman”. Γιατί ποτέ άλλοτε η θηλυκότητα δεν αποδόθηκε με τόση ακρίβεια.
Και από την μικρή αυτή εισαγωγή ξέρω καλά πως οι συνειρμοί που σου δημιούργησα είναι δύο γράμματα και ένα νούμερο: No5! Κι εδώ ξεκινάει το ταξίδι μας! Γιατί το TLIFE βρέθηκε αποκλειστικά στο Παρίσι, στο Palais de Tokyo για τα εγκαίνια της έκθεσης No5 Culture Chanel.

Το ταξίδι στον κόσμο της Chanel και του θρυλικού No5 ξεκινάει…

1921: ένας μύθος γεννιέται

src=/files/Image/BEAUTY/2013/BEAUTY_NEWS/MAY/17_5/no5.jpg

Το 1921 η Coco Chanel δημιουργεί το Chanel No5. Για την ακρίβεια, το άρωμα που φιλοξενήθηκε στο μπουκάλι που βλέπεις παραπάνω, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Coco και του Ernest Beaux, ο οποίος μέχρι το 1917 ήταν αρωματοποιός του ρώσικου στρατού.
Σε αντίθεση με τα αρώματα της εποχής, το Chanel Νo5 αποτελείται από 80 διαφορετικά συστατικά και το αποτέλεσμα της μυρωδιάς του είναι τόσο μυστηριώδες με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να ανακαλύψει ποια είναι αυτά τα συστικά. Το No5 αρχίζει να γίνεται θρύλος. Το No5 που πήρε το όνομά του από την ίδια την Gabrielle η οποία μύρισε μερικά δείγματα αρωμάτων στην σειρά και διάλεξε το πέμπτο. Το 5 εξάλλου ήταν και το τυχερό της νούμερο…
Το άρωμα της Coco πωλείται αρχικά μόνο στις boutique της Chanel. Όμως, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που το 1924 η Mademoiselle Chanel υπογράφει συμφωνία με τους Pierre και Paul Wertheimer, ιδιοκτήτες του Bourgois, και μαζί δημιουργούν την εταιρία Parfums Chanel. Πλέον, το No5 μπορεί να φτάσει σε όλο τον κόσμο…

src=/files/Image/BEAUTY/2013/BEAUTY_NEWS/MAY/17_5/1937.jpg

Το 1937 η Chanel ποζάρει για το Harper’s Bazaar με το αγαπημένο της πλέον άρωμα, το No5. Το τυχερό της νούμερο είναι πλέον και το αγαπημένο της άρωμα. Δικό της και πολλών γυναικών ανά τον κόσμο. Τόσο που το 1945 άντρες του αμερικάνικου στρατού ποζάρουν έξω από την boutique της Chanel στην rue Cambon και στέλνουν τις φωτογραφίες στις γυναίκες τους!

src=/files/Image/BEAUTY/2013/BEAUTY_NEWS/MAY/17_5/1945.jpg

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1954, η Marilyn Monroe απαντά σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: Κοιμάμαι μόνο με μερικές σταγόνες Chanel No5.

src=/files/Image/BEAUTY/2013/BEAUTY_NEWS/MAY/17_5/Marilyn_Monroe_1955_HD.jpg

Το 1964 ο Andy Warhol αποδίδει στο χαρτί τις δικές του εκδοχές του μπουκαλιού Chanel No5 και τα τοποθετεί δίπλα σε άλλα έργα που σηματοδότησαν τον 20ο αιώνα.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Μια ιστορία, όμως, που δεν μένει στάσιμη! Το ίδιο θρυλικό άρωμα προσαρμόζεται στην φρεσκάδα της εποχής στην οποία απευθύνεται. 90 χρόνια, ένα άρωμα έχει την πιο εξέχουσα θέση στα boudoir των γυναικών!

No5 Culture Chanel: η έκθεση στο Palais de Tokyo



Τα ταξίδια στο Παρίσι είναι πάντα υπέροχα! Αυτή την φορά, όμως, γνώρισα το Παρίσι μιας άλλης εποχής! Γιατί η έκθεση No5 Culture Chanel που λαμβάνει χώρα τώρα στο Palais de Tokyo σε ταξιδεύει στον χωροχρόνο. Πρωτότυπα έργα των Dali, Andy Warhol, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα της Mademoiselle δεν σου δίνουν άλλο περιθώριο από το να ξεφύγεις απόλυτα από την σύγχρονη πραγματικότητα. Με λίγα λόγια όλα όσα ήταν η ίδια η Coco και άλλα τόσα που εξηγούν την επιτυχία του θρυλικού No5. Με πολλά λόγια, ας αφήσω τις εικόνες της έκθεσης να μιλήσουν από μόνες τους…


Ο Boy Capell, ο μεγάλος έρωτας της Coco, μελετά στο διαμέρισμά του. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο βίαιος θάνατός του το 1919 (σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό), οδήγησε την Coco στην δημιουργία του No5. Για να εγκλωβίσει σε ένα μπουκάλι τον έρωτά της για πάντα! Η φωτογραφία χρονολογείται το 1911.

Η Gabrielle Chanel κινείται στους πιο εξέχοντες κύκλους με προσωπικότητες όπως Cocteau, Picasso, Apollinaire, Stravinsky και Dali. Η ίδια είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα!

Pablo και Olga Picasso στο London Studio

To πρώτο packaging του Chanel No5 το 1921

PHILIPPE HALSMAN, The Essence of Dali,1954

Jean Louis Froment: ο άνθρωπος πίσω από την έκθεση Νο5 Culture Chanel

Το αποτέλεσμα της έκθεσης οφείλεται στον Jean Louis Froment που μετρά άπειρες καλλιτεχνικές συνεργασίες. Από το 2011 έχει αναλάβει την έκθεση Culture Chanel η οποία ήδη μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί στην Κίνα και στην Ρωσία.

Ένα θρυλικό άρωμα, ένα μοναδικό event! Και παρόλο που η ζωή της πιο σημαντικής γυναίκας της μόδας που κινήθηκε στους πιο εξέχοντες κύκλους της εποχής, δεν μπορεί να χωρέσει σε κάποια τετραγωνικά (ακόμη κι αν μιλάμε για εκατοντάδες!), η έκθεση Νο5 Culture Chanel, το καταφέρνει. Γιατί, όπως είπαμε, ο χώρος και ο χρόνος είναι δύο έννοιες που παύουν να υφίστανται όταν μιλάμε για την Coco! Γιατί η αύρα της θα εξακολουθεί να σαγηνεύει. Και τότε, και τώρα, και για πάντα… σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρισκόμαστε.

CREDITS:
– COLLECTION CHANEL, PARIS © CHANEL/All rights reserved
– © All rights reserved
– COLLECTION EDMONDE CHARLES‐ROUX © CHANEL/All rights reserved
– Musée Picasso, Paris © RMN‐Grand Palais / All rights reserved
– CHANEL COLLECTION, PARIS © CHANEL/All rights reserved
– © Philippe Halsman/Magnum Photos
– Photo Ed Feingersh © Michael Ochs Archives / Getty Images
– Photo © Serge LIDO
– ©CHANEL
– Photograph : Thierry Depagne

Read More

And More