All time classic: Πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου για να είναι… παντός καιρού

Οι εποχές αλλάζουν και αυτό είναι μια universal αλήθεια. Και κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, το δικό της κλίμα και κατ’ επέκταση προκαλεί και τα ανάλογα συναισθήματα και τις αντίστοιχες διαθέσεις. Για αυτό το λόγο και σε κάθε αλλαγή όλοι νιώθουμε να προσαρμόσουμε και τον προσωπικό χώρο μας στις… καιρικές συνθήκες για να “αγκαλιάσουμε” την εκάστοτε εποχή. Με λίγα λόγια, ό,τι συμβαίνει εκεί έξω καθορίζει και ο πώς νιώθουμε, αλλά και το πώς χαλαρώνουμε στο σπίτι μας! Ωστόσο, πόσο ασύμφορο ακούγεται (τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο) το να πρέπει να αλλάζεις το χώρο και τη διακόσμησή σου ανάλογα με την κάθε εποχή; Μήπως, λοιπόν, είναι προτιμότερο να δημιουργήσεις το κατάλληλο περιβάλλον που θα σου επιτρέπει με ελάχιστες κινήσεις να προσαρμόζεις το décor σου;

Η απάντηση όπως καταλαβαίνεις είναι καταφατική μιας και η ερώτηση ήταν κάπως ρητορική! Γιατί, φυσικά και ο πιο έξυπνος τρόπος να έχεις πάντα ένα ανανεωμένο σπίτι που να ταιριάζει στη διάθεσή σου ανά πάσα στιγμή είναι να το δημιουργήσεις εξαρχής σε μια ενιαία βάση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να παρεμβαίνεις ελάχιστα, “πειράζοντας” τις λεπτομέρειες, αλλά να έχεις το maximum εφέ που χρειάζεσαι για ανανέωση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να έχεις μεν έναν πάντα ενημερωμένο χώρο, αλλά να κινείται σε μια ουδέτερη αισθητική ή τουλάχιστον εύκολα προσαρμόσιμη σύμφωνα με το γούστο σου, ώστε να σου δίνει τη δυνατότητα να την “αναδημιουργείς” όποτε το θελήσεις!

Και για να πάρεις τις σωστές οδηγίες και τα… μέτρα σου, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις πώς θα κάνεις τη διακόσμησή σου τόσο διαχρονική, ώστε να μην χρειάζεται να “ανακαινίζεις” σε κάθε αλλαγή του καιρού!

Μάθε να κάνεις layering

Είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά σε ένα σπίτι… παντός καιρού! Κρατώντας σταθερά τα βασικά συστατικά της διακόσμησής σου μπορείς να ανανεώνεις την εμφάνισή τους ανάλογα με τη διάθεσή σου χρησιμοποιώντας επιπλέον props, όπως μαξιλάρια, υφάσματα, κουρτίνες και χαλιά. Έτσι, μπορεί εν μέρει να “αγκαλιάζεις” τον μαξιμαλισμό, αλλά ταυτόχρονα έχει το πιο προσαρμόσιμο deco!

Έχε ως βασικό γνώμονα την άνεση

Το δίπτυχο cozy & comfy είναι το ζητούμενο σε κάθε χώρο. Το πώς μεταφράζεται η άνεση και η “ζεστασιά” από τον καθένα είναι που διαφέρει από σπίτι σε σπίτι! Ωστόσο, κάποια βασικά αντικείμενα που πάντα προσφέρουν αίσθηση χαλάρωσης και οικειότητας είναι τα ριχτάρια, οι διαφορετικές υφές, τα μαξιλάρια και τα υποπόδια. Και αυτά είναι τα πράγματα που μπορείς να έχεις σταθερά ανεξάρτητα από την κάθε εποχή!

Χρησιμοποίησε έπιπλα πολλαπλών χρήσεων

Αυτή είναι πάντα η έξυπνη κίνηση όταν αγοράζεις έπιπλα, παρά το γεγονός ότι χρειάζονται μια σχετική μελέτη του χώρου και την απαραίτητη έρευνα αγοράς. Όμως, ανάλογα με το κάθε σπίτι και τις διαστάσεις του, ένα έπιπλο που μπορεί σύμφωνα με την κάθε εποχή να πάρει και διαφορετικό ρόλο είναι το πιο βοηθητικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για την καθημερινότητά σου! Ένα τρόλεϊ που άλλοτε θα γίνεται μπαρ, άλλοτε αποθηκευτικός χώρος και ενίοτε κομοδίνο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας επίπλων!

Βάλε την προσωπικότητά σου στο χώρο

Πολύ συχνά πέφτουμε στην παγίδα να ακολουθούμε πιστά τις τάσεις κάθε εποχής. Ωστόσο, αν αυτές οι τάσεις δεν αντιπροσωπεύουν και το προσωπικό στυλ μας, τότε είναι ζήτημα χρόνου να τις βαρεθούμε και να έχουμε ανάγκη αλλαγής και ανανέωσης. Προσπάθησε να αξιοποιήσεις τα εκάστοτε trends και να βάλεις τις δικές σου πινελιές, ώστε να διατηρήσεις τη διακόσμηση σου σταθερή για μεγαλύτερα διαστήματα.

Επένδυσε στους μεγάλους όγκους

Όταν διακοσμείς το σπίτι σου είναι προτιμότερο να δώσεις βάση και έμφαση στα βασικά έπιπλα, όπως ο καναπές, τα τραπέζια και το κρεβάτι, παρά να ξοδεύεις… περιουσίες σε αντικείμενα μικρότερης κλίμακας. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις μία σταθερά καλή δομή στο χώρο, την οποία θα μπορείς να ανανεώνεις με μικροαλλαγές σε διακοσμητικά και αξεσουάρ!

Read More

And More