Baby, it’s cold outside! Πέντε τρόποι να διακοσμήσεις το τζάκι σου, τώρα που ο καιρός το επιβάλει!

Ξέρεις ποια είναι η κλασική εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για τα Χριστούγεννα; Φυσικά και ξέρεις, είναι εκείνη η γλυκιά εικονογράφηση με τον Άγιο Βασίλη να κάθεται σε μια πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι που καίει ζωντανά και απολαμβάνει μία… Coca Cola; Ok, μπορεί να είναι διαφήμιση και να έχει εντυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο, αλλά κρύβει και μια μεγάλη αλήθεια! ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακολουθεί σκληρή αποκάλυψη για τα παιδιά! Γιατί, μπορεί ο Άγιος Βασίλης να μην υπάρχει (sorry, kids!), αλλά εκείνο το τζάκι με το στολισμένο γείσο και τη ζωηρή φωτιά που φωτίζει όλο το νυχτερινό σκηνικό στο ζεστό σπίτι είναι η No1 ανάμνηση που έχουμε όλοι από τα παιδικά χρόνια μας και αυτό που θέλουμε να… αναβιώνουμε κάθε χρόνο σαν γιορτινή ατμόσφαιρα! Το τζάκι, λοιπόν, πέρα από τον all time classic διακοσμητικό χαρακτήρα που έχει και τον κομψό ρόλο που διαδραματίζει στο χώρο, μπορεί να λειτουργήσει και ως καμβάς γύρω και πάνω στον οποίο αξίζει να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις διαφορετικές και ποικίλες συνθέσεις και εικόνες!

Όσο ο καιρός κρυώνει (άλλωστε, έφτασαν τα Χριστούγεννα, αλίμονο αν δεν έπεφτε η θερμοκρασία), τόσο πιο μεγάλη επιθυμία έχεις να μείνεις στο σπίτι και να απολαύσεις τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του! Αν, λοιπόν, ανήκεις στους τυχερούς που ο χώρος τους διαθέτει και τζάκι, τότε έχεις μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξεις το διακοσμητικό ταλέντο σου, αλλά και να στολίσεις ακόμη πιο εντυπωσιακά το σπίτι για τις γιορτές. Ανεξάρτητα, όμως, από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, το τζάκι είναι το κατεξοχήν σύμβολο του χειμώνα και ο τρόπος που θα το διαχειριστείς μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο στο interior design σου! Και ενώ είχαμε συνηθίσει το τζάκι να έχει μια συγκεκριμένη και παραδοσιακή εικόνα, με το πλίθινο εσωτερικό από τούβλο, τις μαρμάρινες εξωτερικές επιφάνειες και το προδιαγεγραμμένο medium ύψος. Πλέον, φυσικά, το τζάκι έχει αποκτήσει νέες διαστάσεις και προεκτάσεις και παίρνει όλο και περισσότερες μορφές! Αυτό σημαίνει, βέβαια, πως οι επιλογές είναι περισσότερες και οι ευκαιρίες για διακοσμητικές ενέργειες είναι ολοένα και πιο εμπνευσμένες!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να πάρεις ιδέες και να διακοσμήσεις το τζάκι σου με όποιο τρόπο ταιριάζει στο σπίτι και την αισθητική σου!

Το layering και οι fluffy υφές

Είναι η No1 επιλογή που κάνουμε όλοι και φροντίζουμε να έχουμε τα κατάλληλα υλικά στο σπίτι. Πέρα από τους πρακτικούς λόγους, μιας και πάντα θα θέλεις να υπάρχει ένα πατάκι μπροστά στο τζάκι για να μαζεύει τις στάχτες που μπορεί να προκύψουν και… έξω από αυτό, αλλά και τα ξύλα που χρειάζεται να έχεις σε άμεση θέση, αυτά ακριβώς είναι που θα δώσουν και την κατάλληλη εικόνα στο σημείο! Προτίμησε ένα κιλίμι ή χαλάκια από faux γούνα ή και το συνδυασμό αυτών των δύο, ώστε να έχεις το απαραίτητο layering και διάλεξε ένα stylish καλάθι ή θήκη για τα ξύλα. Φυσικά, το ίδιο ταιριαστά και κομψά θα πρέπει να είναι και τα εργαλεία του τζακιού, όπως οι τσιμπίδες και τα φτυάρια!

Η “επένδυση” του γείσου

Για ένα extra γιορτινό look, αλλά και all winter around, μπορείς να διακοσμήσεις το γείσο του τζακιού σου με φυσικά ή τεχνητά κλαδιά και φυλλώματα, αλλά και κουκουνάρια ή γκι που θα μπλέξεις ή και θα πλέξεις ανάμεσα στις φυλλωσιές σου! Κάπου εκεί μπορείς να ενσωματώσεις μερικά κεριά ή και λαμπάκια LED, που θα δημιουργήσουν ακόμη πιο έντονη ατμόσφαιρα!

Τα διακοσμητικά αντικείμενα

Εδώ μπορείς να διοχετεύσεις όλη τη δημιουργική φύση σου! Ανάλογα με το ύφος του συνολικού interior design σου, μπορείς να τοποθετήσεις διάσπαρτα μερικά βάζα διαφόρων μεγεθών, φιγούρες ή faux κέρατα ζώων, μερικά φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά και τα χρηστικά ήδη τζακιού! Για ένα πιο “σαλέ” στυλ, μπορείς να κρεμάσεις στο τζάκι μερικά folklore υφασμάτινα διακοσμητικά ή και ξύλινες μάσκες και ψάθινα καπέλα!

Τα φυσικά φυτά εσωτερικού χώρου

Για να δώσεις ακόμη μεγαλύτερη (αν αυτό είναι δυνατόν) ζεστασιά στο χώρο, αλλά ταυτόχρονα να προσθέσεις το απαραίτητο touch of elegance, πρόσθεσε και στο τζάκι σου μερικά φυσικά φυτά! Είτε πρόκειται για κασπό και γλαστράκια με τα τροπικά φυτά σου, όπως η δράκαινα ή η μανστέρα, είτε για oversized βάζα με φύλλα ευκαλύπτου, συκιάς ή έλατου και πεύκου, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα μαγικό!

Τα διαφορετικά patterns και οι καθρέφτες

Η… καμινάδα του τζακιού είναι ο κατάλληλος χώρος για να κρεμάσεις τον stylish καθρέφτη σου! Φέτος, την τιμητική τους είχαν οι στρογγυλοί καθρέφτες, αλλά αν θέλεις ένα πιο κλασικό στυλ, μπορείς να προτιμήσεις και μια σκαλιστή αντίκα. Την ίδια στιγμή, μπορείς να “παίξεις” και με τα patterns, συνδυάζοντας διαφορετικά διακοσμητικά ρεύματα, σε ένα χώρο που το αντέχει!

Read More

And More