Διακόσμηση: Πώς να αλλάξεις την… αρχιτεκτονική του σπιτιού σου μέσα από τις διαφορετικές αποχρώσεις

Όπως θα έχεις κατά πάσα πιθανότητα καταλάβει, αυτή η στήλη αγαπά το χρώμα. Συγκεκριμένα, αγαπά όλα τα χρώματα, γιατί και το λευκό, το μαύρο και το γκρι χρώματα είναι, μην τα ξαναλέμε. Και μιας και αυτή η περίοδος έχει ένα κοινό βασικό ζητούμενο για τα περισσότερα σπίτια εκεί έξω, που δεν είναι άλλο από την ανανέωση της εικόνας τους και την αλλαγή των… χρωμάτων του, αξίζει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μιλήσουμε για κάτι πολύ σημαντικό. Μια ιδιότητα του χρώματος που μπορεί να μην έχουμε αγγίξει αρκετά και αφορά τις… αρχιτεκτονικές ικανότητές του! Μάλιστα, το χρώμα μπορεί (και θέλει) να αλλάξει την αρχιτεκτονική του σπιτιού σου. Το ερώτημα είναι: εσύ θα το αφήσεις;

Γιατί πολύ απλά, ακόμη και αν δεν είσαι οπαδός του πολυπόθητου colorblocking, ακόμη και αν δεν συμπαθείς καθόλου τις έντονες αντιθέσεις ή τις “εκρήξεις” χρωμάτων στο χώρο σου, μάθε πως με τη διαφοροποίηση των αποχρώσεων μπορείς να δημιουργήσεις πολλά και διαφορετικά εφέ στο σπίτι, ενώ αυτό δεν συνεπάγεται πως οι τόνοι που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει οπωσδήποτε να είναι “λαμπεροί”, “έντονοι”, “φωτεινοί” ή ό,τι άλλο μπορεί να σε φοβίζει!

Για να πάρουμε, όμως, τα χρώματα από την αρχή… Δεν έχει σημασία αν το σπίτι σου είναι ο “βωμός” της αρχιτεκτονικής ανωτερότητας ή αν ζεις σε ένα “κουτί” χωρίς προσωπικότητα (οι περισσότεροι εκεί μένουμε). Το ζητούμενο είναι να καταφέρεις να του δώσεις χαρακτήρα μέσα από τις πινελιές που θα χρησιμοποιήσεις. Γιατί με τη χρήση τουλάχιστον δύο διαφορετικών αποχρώσεων, σε ιδιαίτερο σχηματισμό και ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου θα καταφέρεις να δημιουργήσεις εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον εκεί που δεν υπάρχει ή να αναδείξεις την υπάρχουσα σχεδιαστική γραμμή του σπιτιού σου -αν ανήκεις στους τυχερούς που την έχουν!

Και για να σε πείσω πως βάζοντας λίγο χρώμα στη ζωή και το σπίτι σου θα καταφέρεις να έχεις το super stylish σπίτι που ποθείς, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις… how it’s done!

50/50

Χρωματίζοντας έναν τοίχο ή και ένα ολόκληρο δωμάτιο με δύο διαφορετικές αποχρώσεις οριζοντίως θα καταφέρεις να δώσεις… ύψος στο χώρο! Επιπλέον, το εφέ θα προσθέσει βάθος και προοπτική στην αρχιτεκτονική σου.

Double up

Δημιουργώντας ένα παχύ χρωματικό πλαίσιο γύρω από τις πόρτες και τις κάσες τους θα κάνεις κάθε πέρασμα του σπιτιού σε διαδρόμους και χολ να μοιάζουν με… αψίδες του θριάμβου! Αυτή η κίνηση θα δώσει αίσθηση μεγαλείου σε κάθε χώρο.

Box in a box

Όσο “δυνατό” είναι το αποτέλεσμα που σου δίνει ένας χωρισμένος τοίχος (βλ. 50/50), τόσο πιο έντονο είναι το εφέ αν… κόψεις ένα δωμάτιο στη μέση- συμπεριλαμβανομένων της οροφής και του δαπέδου! Με αυτό τον τρόπο θα μοιάζει σαν να πρόκειται για δύο διαφορετικούς χώρους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση στις αισθητικές γραμμές.

Carte postale

Άλλη μία περίπτωση που το μεμονωμένο χρώμα σε ένα τμήμα του τοίχου αυξάνει την προοπτική του δωματίου. Ξαφνικά μοιάζει σαν ο χώρος να “φιλοξενεί” ένα αίθριο ή να έχει απλά περισσότερο βάθος.

Paint it… white

Μία πολύ σημαντική προσθήκη σε ένα χρώμα είναι η διαφοροποίηση του γύψινου της οροφής σε σχέση με τους υπόλοιπους χρωματισμούς. Ναι, το συγκεκριμένο δωμάτιο είναι ο… ναός του colorblocking, αλλά το ζητούμενο εδώ είναι το κατάλευκο γύψινο γύψινο σε ένα χώρο γεμάτο χρώμα. Κοίτα πόσο εντείνει την αρχιτεκτονική του!

Frame it

Όταν το σπίτι διαθέτει από μόνο του τα κατάλληλα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους δώσεις μια περισσότερο contemporary χροιά χρωματίζοντας τις λεπτομέρειές του!

Fake it

Εδώ έχουμε μια περίπτωση “κλεψίματος”! Δεν υπάρχει κανένα τζάκι στο χώρο. Και όμως, ο χρωματισμός της κολόνας δημιουργεί απευθείας το εφέ μιας εστίας! Το τέλειο αρχιτεκτονικό τρικ!

Illusionize

Και τέλος, άλλη μία περίπτωση… απάτης, αλλά αυτή τη φορά οπτικής! Βλέπεις πως ο ιδιαίτερος γεωμετρικός χρωματισμός αυτού του τοίχου δίνει την εντύπωση πως κάτι άλλο υπάρχει ανάμεσα στο μπλε και το λευκό, όπως ας πούμε μερικά σκαλοπάτια προς τον επάνω όροφο. Σε διαβεβαιώνω, δεν υπάρχει τίποτα εκεί!

Read More

And More