Φουαγιέ: Πέντε βήματα για να διακοσμήσεις την είσοδο του σπιτιού σου σαν επαγγελματίας

Έχεις σκεφτεί ποια είναι η πρώτη εικόνα που δίνει ο χώρος σου όταν επισκέπτεται κανείς το σπίτι σου; Επειδή εσύ η ίδια κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι ίσως να έχεις συνηθίσει να κάνεις πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, όπως να κρεμάς το πανωφόρι σου (το χειμώνα), να… πετάς κάπου τα κλειδιά σου, να βγάζεις τα παπούτσια σου, να “ξεφορτώνεσαι” την τσάντα σου, μπορεί να μην έχεις συνειδητοποιήσει πως με αυτό τον τρόπο γεμίζεις την είσοδο του σπιτιού σου με αχρείαστα (για το μάτι) αντικείμενα και προκαλείς “φασαρία” στο σύνολο του χώρου! Στην πραγματικότητα, το φουαγιέ του σπιτιού θα πρέπει να είναι ένας καλοσυντηρημένος προθάλαμος, μια μικρή… εισαγωγή στο κυρίως θέμα της διακοσμητικής γραμμής σου και αν μη τι άλλο χρειάζεται να είναι τακτοποιημένος, συμμετρικός και καλαίσθητος ώστε να αφήνει την καλύτερη πρώτη εντύπωση του σπιτιού σου!

Ναι, είναι αλήθεια πως το interior design δεν τελειώνει ποτέ και πως αν καθίσεις να το σκεφτείς θα βρεις χίλια δυο πράγματα που θέλεις να κάνεις σε κάθε δωμάτιο χωριστά και σε όλα μαζί συνολικά για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα! Είναι επίσης αλήθεια πως οι αλλαγές και οι ανανεωτικές κινήσεις που κάνεις θα σου γίνουν κάποια στιγμή δεύτερη… φύση, αφού το ιδανικό είναι να μπορείς να επαναπροσδιορίζεις το χώρο σου σύμφωνα με τις δικές σου φάσεις και το στυλ που σε εκφράζει ανά περίοδο, για να κρατάς “ζωντανό” το ενδιαφέρον σου για το σπίτι που λατρεύεις! Μέσα σε αυτές τις κινήσεις καλό είναι να ανήκει και το φουαγιέ, μιας και επιτελεί αρκετά σημαντικό αισθητικό ρόλο, πέρα από τη λειτουργική χροιά του! Και αυτός ο χαρακτήρας τους είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι: η είσοδος του σπιτιού πρέπει να είναι τόσο όμορφη, όσο και χρηστική!

Και επειδή ανάλογα με την υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού, και την επαφή του φουαγιέ με δωμάτια όπως το σαλόνι και η τραπεζαρία, θα πρέπει να δώσεις και τον αντίστοιχο διακοσμητικό τόνο, που να φέρνει όμως στην επιφάνεια τα καλύτερα σημεία του χώρου και παράλληλα να σε βοηθά στις καθημερινές κινήσεις σου, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις πώς μπορείς να κάνεις την είσοδο του σπιτιού σου ολοκαίνουρια και super stylish!

Φρόντισε τη χρηστική πλευρά του φουαγιέ

Πριν και πάνω απ’ όλα δώσε βάση στην άνεση! Εκεί θα στηρίξεις και το υπόλοιπο styling του χώρου. Βρες, λοιπόν, ένα σκαμπό, έναν πάγκο ή όποιο άλλο τύπο καθίσματος ταιριάζει σε διαστάσεις και ξεκίνα να διακοσμείς γύρω από αυτό. Και φυσικά, θυμήσου να συνδυάσεις το εκάστοτε κάθισμα με τις απαραίτητες κρεμάστρες ή γάντζους για τα πανωφόρια, τα καπέλα ή ό,τι άλλο θελήσεις να αφήσεις εκεί!

Δώσε βάση στους συνδυασμούς των αντικειμένων

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται ακριβώς για συνδυασμούς, αλλά για ένα είδος layering! Και εξηγούμαι: μπορείς να τοποθετήσεις μια κονσόλα στο φουαγιέ, που να εξυπηρετεί στα καθημερινά αντικείμενα (κλειδιά, γυαλιά, επιστολές). Σίγουρα, όμως, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον αν την κονσόλα συνοδεύουν μερικά σκαμπό ή καλάθια για αποθήκευση (προς τα κάτω) και ένας πίνακας ή καθρέφτης (προς τα πάνω). Έτσι θα έχεις το πολυπόθητο layering και τα διακοσμητικά αντικείμενα θα έχουν συνδυαστεί τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά!

Δώσε έμφαση στο… πάτωμα για να “κλέψεις” τις εντυπώσεις

Τίποτα δεν θα τραβήξει το… μάτι περισσότερο από ένα statement χαλί! Σε κάθε περίπτωση, όμως, η “επένδυση” του δαπέδου είναι πολύ σημαντική για να κάνει το χώρο να γεμίσει και να μην μοιάζει “κρύος” και άδειος. Αυτή την εποχή, οι τάσεις προτείνουν vintage χαλιά με χαμηλή πλέξη, ψάθινα στρωσίδια ή στρογγυλά “κεντητά” ταπέτα! Διάλεξε και πάρε!

Επικέντρωσε το ενδιαφέρον σε έναν πίνακα

Το φουαγιέ είναι ο κατάλληλος χώρος για να κάνεις οποιοδήποτε statement με όποιο τρόπο σε εξυπηρετεί! Και μιας και συνήθως το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις μπαίνοντας στο σπίτι είναι ένας… τοίχος, αφιέρωσέ τον στην Τέχνη! Το κατάλληλο poster ή ζωγραφικός πίνακας είναι ικανά να κάνουν “θαύματα”!

“Παίξε” με το φωτισμό του χώρου

Έχεις μία και μοναδική ευκαιρία να κάνεις εντύπωση με την είσοδο του σπιτιού σου και είναι κρίμα να την “θυσιάσεις” εξαιτίας του κακού φωτισμού! Για αυτό, λοιπόν, φρόντισε να δώσεις την προσοχή σου στο φωτιστικό που θα κοσμήσει το φουαγιέ σου και μην ακολουθήσεις τον… βαρετό δρόμο! Ένα statement φωτιστικό ή μια ιδιαίτερη επιτραπέζια λάμπα μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Read More

And More