French girl’s paradise: Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει με παριζιάνικο «ναό» της αισθητικής

Διαβάζοντας τον τίτλο θα αναρωτιέσαι ήδη τι μπορεί να είναι τόσο ξεχωριστό στη γαλλική διακόσμηση και κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση σε όλο τον interior κόσμο. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν το έχεις προσέξει, από τα βάθη της ιστορία, η γαλλική φινέτσα είναι το νούμερο ένα «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» για κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της (sic). Η αλήθεια είναι πως από τα παρισινά ανάκτορα και τα θεαματικά κρινολίνα, μέχρι την elegant απλότητα που χαρακτηρίζει το στυλ της σύγχρονης Γαλλίδας, το French style υπήρξε πάντοτε συνώνυμο της κομψότητας. Το ίδιο συμβαίνει και στο interior design και συγκεκριμένα στον τρόπο που οι Γάλλοι ενσωματώνουν την ανώτερη και φίνα αισθητική τους στον τρόπο που διακοσμούν και φροντίζουν τους χώρους στους οποίους κατοικούν! Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του French girl’s paradise!

Η αλήθεια είναι πως ανάμεσα στους διάφορους διακοσμητικούς ρυθμούς που υπάρχουν εκεί έξω, το γαλλικό design δεν αποτελεί κάποιο συγκεκριμένο κλάδο, δεν είναι δηλαδή αυτό που θα αποκαλούσαμε «διακοσμητική γραμμή». Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει ένα, ενιαίο και μοναδικό στοιχείο που το χαρακτηρίζει. Αντιθέτως, όταν αναφερόμαστε στο παριζιάνικο στυλ, εννοούμε ουσιαστικά τον τρόπο που τα French girls διοχετεύουν το easy living και τη φινετσάτη αισθητική τους στα σπίτια τους και όλοι εμείς μένουμε να χαζεύουμε με το στόμα… ανοιχτό απέναντι σε αυτή τη φυσική τάση τους να μετατρέπουν σε «χρυσό» οτιδήποτε αγγίζουν!

Και για να ανακεφαλαιώσουμε:

  • Όπου διαβάζεις τις λέξεις «γαλλικό design» ξέρεις πλέον πως δεν πρόκειται για κάποιο ξεκάθαρα οριοθετημένο look.
  • Το French style είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών στοιχείων, τόσο contemporary, όσο και κλασικών.
  • Η γαλλική διακόσμηση δεν υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες, χωρίς όμως ποτέ να είναι άναρχη.
  • Οι Γαλλίδες είναι icons και πηγή έμπνευσης σε κάθε στιλιστική επιλογή τους.

(Εντάξει, αυτό το τελευταίο είναι καθαρά δικό μου συμπέρασμα, δεν χρειάζεται να το ενστερνίζεσαι!)

Αν θέλεις να δεις τις πιο βασικές «γραμμές» που ακολουθούν τα κορίτσια του Παρισιού για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω και κράτα σημειώσεις!

Κάνε το χώρο σου φιλόξενο

Μία βασική τεχνική για να διακοσμήσεις το σπίτι σου είναι να σκέφτεσαι πώς θα σου φαινόταν η εικόνα του αν ήσουν ένας απλός επισκέπτης. Τι feeling θα σου έδινε και ποιο θα ήταν το impact που θα είχε επάνω σου. Και για να καταφέρεις να κάνεις το χώρο σου φιλόξενο, υπάρχουν τρία πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ: το χρώμα, η οικειότητα και το coziness. Αυτή η… τριπλέτα είναι βασική για κάθε σπίτι, γιατί αυτά αφήνουν τη «γεύση» τους σε οποιονδήποτε επισκέπτεται το χώρο.

Σπάσε τα στεγανά

Rule No1 of French design: There are no rules! Ναι, δεν υπάρχουν κανόνες στη γαλλική διακόσμηση, δεν υπάρχουν απόλυτα guidelines που θα σε οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα. Υπάρχει, όμως, ένστικτο και αυτό το έχουμε όλοι! Η γαλλική φινέτσα στηρίζεται στο mix & match, στο συνδυασμό ρευμάτων, χρονικών περιόδων και στο προσωπικό γούστο! Δημιούργησε layering, «παίξε» με τα χρώματα, «μπλέξε» διαφορετικά υλικά και υφές και γενικά ακολούθησε το ένστικτό σου!

Βάλε moody αποχρώσεις ακόμη και σε μικρούς χώρους

Το Παρίσι είναι γεμάτο με μικρά διαμερίσματα και studio. Αυτή είναι η αρχιτεκτονική της πόλης. Για αυτό και οι Γαλλίδες έχουν μάθει να πειραματίζονται ακόμη και σε περιορισμένες εκτάσεις και τότε ακριβώς να αναδεικνύουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε χώρου. Μια κοινή παραδοχή, λοιπόν, είναι πως οι μικροί χώροι θέλουν και σκούρες αποχρώσεις! Γιατί έτσι «στρογγυλεύεται» η έκτασή του, ενώ ταυτόχρονα το σπίτι γίνεται σοφιστικέ και μυστηριακό!

Ανάμειξε τη μόδα με τη διακόσμηση

Οι Γαλλίδες έχουν πολύ καλή σχέση με τη μόδα, όχι μόνο με τα trends, αλλά και με την καλαισθησία που τις χαρακτηρίζει. Συχνά, λοιπόν, εμπνέονται από τα catwalks και μεταφέρουν την αισθητική των μεγαλύτερων fashion shows στα σπίτια τους, σε ένα παιχνίδισμα με διαφορετικές υφές, ξεχωριστές υφάνσεις και εναλλακτικές φόρμες. Ο πειραματισμός είναι από τις πιο βασικές αρχές του French style!

Read More

And More