Φυτά εσωτερικού χώρου: Ποια είναι τα κατάλληλα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου

Έχεις ενθουσιαστεί με αυτή τη νέα τάση που σε σπρώχνει να γεμίσεις το σπίτι σου με φυτά και εσύ δεν χάνεις την ευκαιρία να αγοράζεις συνεχώς καινούρια… βλάστηση για να κάνεις το καταφύγιό σου μια αστική «ζούγκλα»! Απολύτως κατανοητό, ποιος δεν λατρεύει τη φύση στο σπίτι, πόσο μάλλον όταν τα αποτελέσματα είναι δυο φορές πιο ευεργετικά, αν πέρα από το διακοσμητικό και καλλωπιστικό χαρακτήρα των φυτών αναλογιστείς και την ικανότητά τους να καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέεις. Άσε που θα δροσίσουν και το χώρο σου, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά!

Υπάρχει, όμως, μια παγίδα στην οποία πέφτουμε όλοι –ειδικά όταν καταφέρνουμε να περιποιηθούμε άψογα ένα φυτό κι εκείνο… διαπρέπει: αποφασίζουμε να πάρουμε ίδια φυτά για όλο το σπίτι κι αυτό είναι λάθος! Όχι, αισθητικό, ούτε «ενεργειακό», αλλά καθαρά πρακτικό, μιας και κάθε χώρος έχει διαφορετικές συνθήκες και επομένως όχι πάντα ιδανικές για κάθε φυτό εσωτερικού χώρου!

Είναι απλά μαθηματικά στην πραγματικότητα. Άλλη υγρασία προσφέρει ένα δωμάτιο σαν το μπάνιο και άλλη η κουζίνα. Διαφορετικό φως έχει το σαλόνι και άλλο το φουαγιέ. Για αυτούς, λοιπόν, τους λόγους ίσως να μην είχες καταφέρει να βοηθήσεις εκείνη τη δράκαινα που έβαλες στο καθιστικό, ενώ στο υπνοδωμάτιό σου είχε… θεριέψει! Και επειδή κάθε φυτό έχει περισσότερο «προσωπικές» ανάγκες και απαιτήσεις, όπως ακριβώς και κάθε άλλος ζωντανός οργανισμός, αναλόγως θα πρέπει να τις διαχειριστείς αν θέλεις το σπίτι σου να μοιάζει με το… μαγεμένο δάσος ή το σαφάρι που είχες οραματιστεί!

Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για να δεις ποιο φυτό είναι ιδανικό για κάθε χώρο του σπιτιού σου και κάνε τις κατάλληλες αλλαγές, ώστε να έχεις πάντα ανθισμένη και καλοζωισμένη φύση στον προσωπικό χώρο σου!

Σαλόνι:
Bamboo, πάπυρος, καλάμια και φοινικοειδή

Η κατηγορία αυτή είναι ό,τι πρέπει για το σαλόνι σου. Χρειάζεται μερικό φως, δηλαδή σε ένα φωτεινό χώρο αλλά όχι σε άμεση επαφή με τον ήλιο, ενώ θέλει τακτικό πότισμα, αλλά με καλή αποστράγγιση. Φυσικά, δεν είναι τοξικό για τα κατοικίδια ζώα! Άσε, που η τροπική εικόνα τους είναι ιδανική για ένα urban και chic χώρο.

Υπνοδωμάτιο:
Benjamin

Ανήκει στην κατηγορία του φίκου, που σημαίνει ότι χρειάζεται το φυσικό φως, αλλά δεν είναι ανάγκη να έρχεται άμεσα σε επαφή μαζί του. Πίσω από μία κουρτίνα είναι το κατάλληλο σημείο για το Benjamin. Το πότισμά του χρειάζεται να είναι μεν τακτικό, αλλά να επιτρέπεται στο χώμα να στεγνώσει πλήρως πριν το επόμενο νερό που θα δεχτεί. Δυστυχώς, είναι τοξικό για τις γάτες και τους σκύλους και για αυτό η θέση του στο δωμάτιο είναι ιδανική, ώστε να μην έρχονται σε επαφή μαζί του τα κατοικίδια.

Τραπεζαρία:
Σανσεβιέρια

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, η σανσεβιέρα είναι αυτή που θα κλέψει τα βλέμματα στην τραπεζαρία σου! Δεν χρειάζεται πολύ φως, αλλά ημισκιερό μέρος για να ευδοκιμήσει και το πότισμά του μπορεί να είναι αραιό. Είναι επίσης τοξικό για τα ζώα, οπότε φρόντισε να μην μπορούν να το προσεγγίσουν αν κυκλοφορούν ελεύθερα στην τραπεζαρία!

Κουζίνα:
Πόθος ή αγγλικός κισσός

Στην κατηγορία των αναρριχώμενων φυτών, ο πόθος και ο κισσός είναι υπέροχα και ως κρεμάμενα φυτά, ώστε να μεγαλώνουν προς τα κάτω! Μπορούν να επιβιώσουν τόσο σε ξηρά, όσο και σε υγρά περιβάλλοντα, δηλαδή είναι αρκετά προσαρμοστικά. Ανήκουν στην κουζίνα, μιας και δεν θέλουν πολύ φως, ενώ το πότισμά τους μπορεί να είναι αραιό. Όσο πιο ψηλά, όμως, τόσο το καλύτερο γιατί δεν τα… πηγαίνουν καλά με τα ζωάκια!

Μπάνιο:
Αγλαόνημα

Πολύ εντυπωσιακό φυτό χάρη στους ιδιαίτερους χρωματισμούς του, το αγλαόνημα έχει ανάγκη την υγρασία γι’ αυτό και το μπάνιο είναι ο καλύτερος προορισμός για αυτό. Δεν θέλει επαφή με τον ήλιο, οπότε το σκιερό περιβάλλον ενός φωτεινού μπάνιου είναι μια καλή επιλογή. Χρειάζεται τακτικό πότισμα και το χώμα του να έχει πάντα υγρασία. Τοξικό και αυτό για τα ζωάκια, οπότε απαιτεί προσοχή!

Read More

And More