Η ζούγκλα στο… σπίτι: Ποια φυτά πρέπει να διαλέξεις αν δεν είσαι σίγουρη πως μπορείς να τα φροντίσεις

Moroccan style, boho chic, σκανδιναβικό, Danish, minimal, eco- friendly, industrial, contemporary, rustic, ρομαντικό, vintage design, mix & match ή ότι άλλο έχεις καταφέρει να εντάξεις στη διακόσμησή σου, όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή τον τελευταίο καιρό και αυτός δεν είναι άλλος από τα φυτά! Ναι, φυτά παντού! Βλάστηση μέσα στο σπίτι, “πράσινη” και οικολογική αισθητική παντού και μάλιστα όχι χωρίς λόγο! Διότι, η φύση είναι όχι μόνο ένα από τα πιο ανανεωτικά στοιχεία στην καθημερινότητά μας και χρειάζεται να βρίσκουμε τρόπους να το υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, αλλά και γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου μας δίνουν… φρέσκο αέρα, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά! Άλλωστε, υπάρχει κάτι πιο ξεχωριστό και “δροσερό” από το φυσικό πράσινο που μπορείς να εντάξεις στο σπίτι σου και να το χρωματίσεις ζωηρά, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις οποιαδήποτε περαιτέρω αλλαγή;

Όπου και αν κοιτάξεις γύρω σου θα συνειδητοποιήσεις πως αυτή είναι η πιο επίκαιρη τάση των τελευταίων χρόνων! Μάλιστα, οι interior designers συστήνουν και ολόκληρα δέντρα που μπορείς (και πρέπει) να βάλεις στο χώρο σου, όπως η ελιά που κάνει δυναμική είσοδο στη διακόσμηση! Ωστόσο, όπου υπάρχουν φυτά, υπάρχουν και μικρά… αγκάθια! Και όχι, δεν εννοώ τα πραγματικά, από αυτά μπορείς να απαλλαγείς πολύ εύκολα, αλλά για τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσεις στο να διατηρήσεις ζωντανά τα πολύτιμα φυτά σου! Μπορεί να έχεις τεράστιο ενθουσιασμό αγοράζοντας, μεταφυτεύοντας και “στολίζοντας” το σπίτι σου με αυτά, να έχεις τις καλύτερες και αγνότερες διαθέσεις και να σχεδιάζεις να περάσετε παρέα το… υπόλοιπο της ζωής σας, αλλά στην πραγματικότητα η φροντίδα και η συντήρησή τους μπορεί να αποδειχτεί αρκετά μεγάλη πρόκληση!

Μην στεναχωριέσαι, συμβαίνει στους περισσότερους! Έχουν περάσει από τα χέρια μου φυτά και φυτά, κάθε μεγέθους, οικογένειας και αισθητικής και από αυτά λίγα έχουν καταφέρει να επιζήσουν, δυστυχώς! Αυτό συνήθως συμβαίνει, όχι γιατί δεν κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις ή τα παραμελούμε (προσωπικά έχω καταφέρει να “σκοτώσω” μερικά από το συχνό -και αγχωμένο- πότισμα), αλλά κυρίως γιατί δεν επιλέγουμε τα κατάλληλα φυτά! Όπως είναι λογικό, δεν είναι όλες οι κατηγορίες για εσωτερικούς χώρους και πολλές φορές καταδικάζουμε ένα φυτό εξωτερικού χώρου σε σίγουρο… θάνατο, όταν το τοποθετούμε για παράδειγμα στην είσοδο του σπιτιού, που δεν έρχεται σχεδόν καθόλου σε επαφή με το φυσικό φως!

Και επειδή όλα ξεκινούν από τη σωστή επιλογή, παρακάτω μπορείς να δεις ποια είναι τα φυτά που αντέχουν στις… αντίξοες συνθήκες των αθηναϊκών διαμερισμάτων!

Ο φίκος


Μια από τις καλύτερες επιλογές για εσωτερικούς χώρους, ο φίκος έχει μεγάλες αντοχές και ενώ χρειάζεται άπλετο φως, δεν πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με αυτό! Ο ήλιος που μπαίνει στο σπίτι από μια κουρτίνα είναι αρκετός να φτάσει τον φίκο σου στο… ταβάνι, μιας και είναι από τα φυτά που μπορούν αρκετά εύκολα και γρήγορα να εξελιχθούν σε ψηλά δέντρα! Plus: δίνουν ιδιαίτερα tropical αισθητική στο σπίτι!

Η σανσεβιέρια


Δεν είναι κάκτος, αλλά μοιάζει! Η σανσεβιέρια είναι ιδανική επιλογή για το σπίτι! Δεν χρειάζεται πολύ φως και συντηρείται σε ημισκιερό μέρος, ενώ το πότισμα είναι μια εύκολη διαδικασία, μιας και το χώμα του θα σου δείχνει το… δρόμο! Αν θέλεις το σπίτι σου να έχει αέρα… μεξικάνικο, τότε αυτό είναι το φυτό σου!

Η σεφλέρα


Πόσο bohemian, αλήθεια! Είναι υπέροχη επιλογή η σεφλέρα και ίσως κάπως παρεξηγημένη! Δεν χρειάζεται πολύ νερό, δεν έχει ανάγκη την άμεση επαφή με το φως και μεγαλώνει γοργά- γοργά! Είναι να μην την αγαπήσεις; Προσοχή, όμως, γιατί χρειάζεται καλό στράγγισμα (όχι σε κασπό, λοιπόν), ενώ μια σχετική υγρασία στο χώρο είναι απαραίτητη για να μην έχει “επιθέσεις” ζιζανίων.

Τα παχύφυτα


Εδώ μπαίνουμε σιγά- σιγά σε mode ζούγκλας! Τα παχύφυτα έχουν μάθει να μεγαλώνουν και να ζουν σε άνυδρα, ερημικά τοπία! Άρα, αν είσαι ξεχασιάρα και δεν τα πας καλά με το πότισμα, είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις! Επίσης, δίνουν τόσο ωραία αίσθηση στο σπίτι και το σχετικά περιορισμένο μέγεθός τους σου δίνει την ευκαιρία να γεμίσεις (κυριολεκτικά) το χώρο σου με αυτά!

Τα αερόφυτα


Εδώ, καινοτομούμε! Είναι η μεγαλύτερη ίσως τάση των τελευταίων χρόνων! Τα αερόφυτα δεν θέλουν χώμα, γλάστρες και νερό! Φοβερό; Τα τοποθετείς όπου θέλεις και αυτά απλώνουν τις μικρές ρίζες τους και αγκιστρώνονται σε κάθε επιφάνεια. Επιπλέον δεν έχουν ανάγκη το άμεσο φως, ενώ για να τα ενυδατώνεις θέλουν κάθε μερικές ημέρες… μούλιασμα για λίγη ώρα και πίσω πάλι στη θέση τους!

Read More

And More