Industrial chic: Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει με παλιά… βιομηχανική μονάδα

Υπάρχει ένα διακοσμητικό και αρχιτεκτονικό στυλ που όσα χρόνια κι αν περάσουν, εκείνο θα παραμένει πάντα επίκαιρο και διαχρονικό. Ίσως τα τελευταία χρόνια να το συναντάς περισσότερο… καμουφλαρισμένο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η αλήθεια είναι πως βρίσκει πάντα έναν τρόπο να “τρυπώνει” συνεχώς στο interior design και να καθιερώνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο λόγος φυσικά για το industrial design, που φαίνεται πως δεν έχει σκοπό να θεωρηθεί irrelevant κάποια στιγμή άμεσα! Και το πιο βασικό χαρακτηριστικό του είναι πως όπου κι αν το συναντήσεις, σε όποια μορφή του, σε κάθε εποχή και αναγέννησή του, η επίδραση που θα έχει πάνω σου θα είναι πάντα δυνατή και γεμάτη ενθουσιασμό! Είναι από τα looks που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, που βγάζουν στην επιφάνεια όλη τη “μεγαλειότητα” ενός χώρους και στο οποίο χωρούν χίλιοι δυο συνδυασμοί! Ναι, το industrial έχει ξανά μεγάλο hype και είναι κρίμα να το αφήσεις να περάσει απαρατήρητο!

Σαν αρχιτεκτονικό και σχεδιαστικό ρεύμα υφίσταται για πολλές δεκαετίες, αλλά εμείς το γνωρίσαμε στην άνθισή του λίγο μετά το millenium. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των βιομηχανικών χώρων είναι το γεγονός πως πρόκειται για actual πρώην… βιομηχανικούς χώρους, που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε οικίες. Αυτό σημαίνει πως η έκτασή τους είναι πολύ μεγάλη και η διάταξή τους open plan! Δηλαδή, σαν να λέμε… loft! Έπειτα είναι και τα “τεχνικά” χαρακτηριστικά τους που τους κάνουν να ξεχωρίζουν, μιας και ως παλιές βιοτεχνικές μονάδες η κατασκευή τους έχει γίνει με “βαριά” βιομηχανικά προϊόντα, όπως μέταλλο, μπετόν και ξύλο. Και τέλος είναι η αύρα του oldschool που αποπνέουν, του πραγματικά παλαιωμένου και όχι ρετρό σχεδιασμού!

Ωστόσο, πέρα από τους βιομηχανικούς χώρους, που έχουν από μόνοι τους την κατάλληλη υποδομή ώστε να υποστηρίξουν το industrial στυλ τους, κάθε σπίτι μπορεί να αποκτήσει αυτή την urban αισθητική, φτάνει να χρησιμοποιηθούν τα σωστά υλικά και οι αναφορές στο design που αναδύθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και καταφέρνει να παραμένει hip μέχρι και σήμερα!

Για να πάρεις μερικές ιδέες ώστε να ενσωματώσεις και στο δικό σου σπίτι το μοναδικό industrial σχεδιασμό, ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες που ακολουθούν!

“Αγκάλιασε” τις ατέλειες


Οι industrial χώροι είναι από εκείνους που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ, έχουν δώσει το 100% της λειτουργικότητάς τους και εξαιτίας αυτού έχουν φθαρεί. Επομένως, αν θέλεις να έχεις το πιο κοντινό αποτέλεσμα και στο σπίτι σου θα πρέπει να κάνεις τα… στραβά μάτια σε μικροατέλειες που μπορεί να εντοπίσεις.

“Παίξε” με τις υφές


Οι τυπικοί βιομηχανικοί χώροι χρησιμοποιούσαν τρία υλικά κατασκευής: μέταλλο, ξύλο και μπετόν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το περιβάλλον να απαρτίζεται από πολύ διαφορετικές υφές και φόρμες και αυτό είναι το ζητούμενο και τώρα! Μην μπεις στον πειρασμό να αλλάξεις το φθαρμένο ξύλινο πάτωμά σου και… επένδυσε σε ένα σπίτι με εμφανή τούβλα και πέτρα, γιατί έτσι θα γίνει ο χώρος πολυεπίπεδος!

Μην “κρύβεις” τα λάθη


Οι βιομηχανικές μονάδες είχαν πολύ βασικό σχεδιασμό και κατασκευαστική γραμμή, δεν “ωραιοποιούσαν” το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα χαρακτηριστικά όπως οι σωληνώσεις να είναι εξωτερικές, επιτελώντας τον καθαρά λειτουργικό τους ρόλο. Έτσι και στο σπίτι σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεπτομέρειες και εξαρτήματα που να παραπέμπουν σε αυτή ακριβώς την εικόνα.

“Μπλέξε” διαφορετικά διακοσμητικά ρεύματα


Οι αχανείς βιομηχανικοί χώροι ήταν ιδανικοί για να “χωρέσουν” κάθε πιθανό στυλ και τάση. Έτσι και τώρα, το σπίτι σου μπορεί να “υιοθετήσει” μια περισσότερο mix & match διάθεση, μπλέκοντας το urban chic με τα βιομηχανικά στοιχεία, τη minimal αισθητική, αλλά και τις πολυτελείς υφές.

Δείξε “τόλμη”


Το χρώμα δεν υπήρξε ποτέ απαγορευτικό για το industrial design και αυτό σου δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις τα βασικά “συστατικά” του στυλ, δίνοντάς τους χρώμα και… ζωή! Χρησιμοποίησε μια μαροκινή γραμμή για να αντικαταστήσεις το αγαπημένο subway tile, συνδύασέ το με βιομηχανικό μπετόν στους τοίχους και θα έχεις ένα άψογο αποτέλεσμα.

Βάλε στη ζωή σου απλά υλικά


Τσιμέντο, τσιμέντο και πάλι τσιμέντο. Αν είσαι σε φάση ριζικών αλλαγών, το βιομηχανικό μπετόν είναι το… στοιχείο σου! Δίνει minimal χαρακτήρα στο χώρο, χωρίς να αφαιρεί καθόλου από τη μοναδικότητα του industrial σχεδιασμού.

Άσε τη φθορά να φανεί


Ή αν δεν υπάρχει, δημιούργησέ την! Υπάρχουν τόσες πολλές τεχνοτροπίες πλέον για να κάνεις έναν τοίχο να μοιάζει φθαρμένος, που θα σου φανεί αστείο το πόσο εύκολα θα κάνεις το “τυπικό” σπίτι σου να μοιάζει με πρώτης τάξεως… γκαράζ!

Read More

And More