Κάν’ το όπως στη γαλλική εξοχή: Πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου σαν να βρίσκεσαι στη νότια Γαλλία

Υπάρχει το γαλλικό design, και έπειτα υπάρχει και το γαλλικό στυλ εξοχής. Ή μάλλον, δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο, μιας και δεν μιλάμε για υπαρκτά διακοσμητικά ρεύματα, αλλά για μία… αίσθηση! Βλέπεις, αν υπάρχει μία universal αλήθεια που όλος ο κόσμος του lifestyle ασπάζεται, αυτή είναι πως το γαλλικό στυλ είναι το πιο μνημειώδες και αξεπέραστο. Από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα, η Γαλλία υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, φιλοσόφους και ανθρώπους της διανόησης, ενώ τα french girls αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο στιλιστικό πρότυπο για τις γυναίκες σε κάθε γωνιά της γης! Κάπως έτσι, φτάσαμε να αναφερόμαστε στο γαλλικό ή παριζιάνικο design σαν να πρόκειται για κάτι οριοθετημένο και σαφές, ενώ στην πραγματικότητα είναι η αύρα που αποπνέουν οι χώροι και ο τρόπος με τον οποίο διακοσμούνται που μοιάζε να προκύπτει φυσικά και εντελώς αβίαστα! Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το γαλλικό στυλ εξοχής!

Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε γαλλικό στυλ εξοχής; Προφανώς, αναφερόμαστε στις γαλλικές “αγροικίες”, δηλαδή στο στυλ διακόσμησης που υιοθετείται στις κατοικίες της γαλλικής εξοχής! Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στο urban γαλλικό interior design, το αποτέλεσμα είναι πάντα stylish και αρχοντικό, μόνο που υπάρχουν μικρές διαφορές, όπως αρμόζει σε μια εξοχική κατοικία. Το κλίμα παραμένει “ζεστό” και… πολυπολιτισμικό, μιας και δανείζεται στοιχεία από διαφορετικά ρεύματα, όπως ο μινιμαλισμός, το urban chic και ενίοτε το bohemian, πάντοτε όμως ενσωματώνοντας πολυτελείς λεπτομέρειες και elegant πινελιές, ακόμη κι αν είναι μόνο χρωματικές ή υφολογικές! Ωστόσο, το περαιτέρω στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι η αίσθηση ξεκούρασης και cocooning που αποπνέουν οι χώρο, το οποίο μεταφράζεται με πιο fluffy όγκους, περισσότερο layering, διαφορετικές υφές, θερμούς τόνους, λιγότερες χρωματικές εναλλαγές και περισσότερη έμφαση στους γήινους τόνους και φυσικά ειδική μνεία στο ξύλο! Όσο πιο πολύ ξύλο, τόσο το καλύτερο! Και κάπως έτσι γίνεται το αποτέλεσμα ονειρικό και σούπερ ξεκούραστο!

Και παρ’ ό,τι δεν υπάρχουν “γραπτοί” και ξεκάθαροι κανόνες για το πώς θα διακοσμήσεις το σπίτι σου στα πρότυπα του γαλλικού στυλ εξοχής, ωστόσο υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις και παρακάτω μπορείς να τα δεις!


Διακόσμησε με κλασικές αναφορές και όχι βάσει τάσεων

Βασικό προτέρημα του γαλλικού στυλ είναι η διαχρονικότητά του, που σημαίνει πως δεν στηρίζεται στα εκάστοτε trends της εποχής, ούτε επηρεάζεται από τις γενικότερες τάσεις, αλλά αξιοποιεί στοιχεία νεότερα και παλιότερα και τα ενσωματώνει σε ένα ενιαίο σύνολο με πολλές και διαφορετικές αναφορές!

Διακόσμησε το σπίτι για να το ζήσεις

Μία ακόμη βασική αλήθεια για το french style είναι πως πάντοτε -μα, πάντοτε!- είναι επιμελώς ατημέλητο! Όλα μοιάζουν να έχουν προκύψει κάπως φυσικά, χωρίς προσπάθεια. Και κάτι τέτοιο στο επίπεδο του σπιτιού σημαίνει πως οι χώροι δεν πρέπει να είναι στιλιζαρισμένοι και αποστειρωμένοι, αλλά έτοιμοι να σε υποδεχθούν και να σε φιλοξενήσουν, με όλη τη ζεστασιά και την άνεση που μπορούν να σου προσφέρουν.

Διακόσμησε με φυσικά λουλούδια

Η πολυχρωμία, η φινέτσα και η κομψότητα των λουλουδιών είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να φέρεις το απαραίτητο touch of elegance στους εσωτερικούς χώρους. Φρόντισε, λοιπόν, να τοποθετείς σε καίρια σημεία του σπιτιού λίγη… ανθισμένη φύση για να δημιουργήσεις ένα ατμοσφαιρικό και chic αποτέλεσμα!

“Αγκάλιασε” την αρχιτεκτονική του σπιτιού

Η γαλλική εξοχή περιέχει αρκετές αναφορές από τη ρουστίκ διακόσμηση, που σημαίνει πως η ελαφρώς παλαιωμένη και κλασική όψη του σπιτιού είναι πάντα καλοδεχούμενη! Γι’ αυτό, μην προσπαθείς να καλύψεις μικροατέλειες ή βασικά στοιχεία, όπως τα ξύλινα πατώματα -ακόμη κι αν είναι φθαρμένα! Τίποτα δεν συγκρίνεται με τις πρώτες ύλες στις οποίες στηρίζεται το σπίτι σου!

Δημιούργησε layering με τα patterns και τις υφές

Τα διαφορετικά μοτίβα δημιουργούν πολύ ενδιαφέρουσες αντιθέσεις στο χώρο, δίνοντάς το περισσότερο βάθος και μεγαλύτερη προοπτική. Συνδυάζοντας διαφορετικά patterns θα έχεις το “πολυπολιτισμικό” αποτέλεσμα που έχει ανάγκη το γαλλικό στυλ εξοχής, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσεις ακόμη πιο έντονη αίσθηση χαλαρωτικού και ήρεμου περιβάλλοντος.

Read More

And More