Καθάρισε την… ατμόσφαιρα: Πέντε φυτά εσωτερικού χώρου που θα ανανεώσουν τον αέρα του σπιτιού σου

Ξέρεις ήδη ποια είναι η μεγαλύτερη τάση της χρονιάς που πλέον φτάνει στο τέλος της και σε διαβεβαιώ πως θα παραμείνει στο Top 5 και του ερχόμενου έτους! Είναι πράσινη, φιλική προς τα… παιδιά, συνήθως είναι φιλική και προς τα ζώα, δίνει ζωντάνια και ενέργεια σε κάθε χώρο, συνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό και “αγκαλιάζει” τον eco friendly τρόπο ζωής. Είναι -εννοείται!- τα φυτά εσωτερικού χώρου, που δεν πρόκειται να σταματήσουν να μπαίνουν στις πρώτες θέσεις της λίστας των interior designers για τα επόμενα αρκετά χρόνια! Ο λόγος; Πολύ απλός και νομίζω πως ήδη τον περιέγραψα λίγο παραπάνω! Αν πρέπει, όμως, να ξεχωρίσουμε κάτι σε αυτή την ιδιαίτερη… επέλαση πρασίνου, τότε μάλλον είναι η διττή λειτουργία των φυτών σε κάθε σπίτι, μιας και προσφέρουν τις καλλωπιστικές… υπηρεσίες τους μετά του ωφελίμου! Βλέπεις, η ικανότητά τους να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα είναι ίσως και το πιο δυνατό “χαρτί” τους!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Το “πράσινο” κίνημα έχει επικρατήσει σε κάθε τομέα του lifestyle και βασικός στόχος του είναι να προωθήσει ένα πρότυπο ζωής πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και με σεβασμό απέναντί του. Κάπως έτσι και στη διακόσμηση, η “στροφή” προς τα φυσικά υλικά και τα λιγότερα επεξεργασμένα στοιχεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και αρκετό καιρό, παίζοντας αρκετά αβανταδόρικο ρόλο σε κάθε interior στυλ και ρεύμα! Από το ακατέργαστο ξύλο και την ψάθα, το μπαμπού και το φελλό, έως το boho style και τα faux δέρματα, τις γούνες και τα λινά υφάσματα, οι διακοσμητικές πρώτες ύλες προσπαθούν να δημιουργήσουν μία σύνδεση των σπιτιών και του τρόπου ζωής με τη φύση και εκείνα που μας προσφέρει. Έτσι και τα φυσικά φυτά μπήκαν δυναμικά στη ζωή μας, δίνοντας χρώμα και ενέργεια σε κάθε χώρο που τα “φιλοξενεί”. Εκείνο, όμως, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός πως μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα που αναπνέουμε!

Το ήξερες ότι το σπίτι σου περιέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών στον αέρα που εισπνέεις; Και όχι, δεν μιλώ μονάχα για τη σκόνη και το καυσαέριο που μπορεί να εισέρχεται από τα παράθυρα, αλλά για όλα εκείνα τα στοιχεία που εκλύονται από τα πράγματα που ήδη έχεις στη διακόσμησή σου! Για παράδειγμα, τα χρώματα με τα οποία έχουν βαφτεί οι τοίχοι σου, τα πλαστικά αντικείμενα που διαθέτεις σε διάφορα σημεία, τα λαστιχένια υλικά που μπορεί να έχεις αγοράσει, τα υγρά καθαριστικά, αλλά και ο καπνός του τσιγάρου, όλα περιέχουν και διαχέουν στην ατμόσφαιρα χημικά με επιβλαβείς συνέπειες. Ωστόσο, η “μαγική” ικανότητα ορισμένων φυτών να απομακρύνουν ή να “διαλύουν” τις βλαβερές ουσίες από τον αέρα είναι το στοιχείο που τα κάνει και τόσο πολύτιμα!

Για αυτό το λόγο, σου συγκέντρωσα μερικά από τα πιο αποτελεσματικά φυτά εσωτερικού χώρου, που θα κάνουν τον αέρα που αναπνέεις πιο φρέσκο και καθαρό από ποτέ!


Η δράκαινα

Είτε είναι πλατύφυλλη, είτε… πιρουνιαστή, η δράκαινα είναι ένα από τα φυτά με τις περισσότερες “μετοχές” στον τομέα της διακόσμησης! Είναι όμως απίθανα αποτελεσματική και στον τομέα του καθαρισμού της ατμόσφαιρας!

Η αλόη βέρα

Η αλόη είναι ίσως το πιο “δυνατό” φυρό εσωτερικού χώρου, για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως οι ιαματικές ικανότητές της, αλλά και η διακοσμητική αξία της . Πέρα όμως από αυτά, η αλόη έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τις βλαβερές χημικές ουσίες σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό!

Ο πάπυρος

Ό,τι πιο κοντινό μπορείς να βρεις στα αγαπημένα σου φοινικοειδή! Είναι το tropical touch που κάθε σπίτι θέλει να έχει, ενώ το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι άφθονο νερό, μιας και πρόκειται για υδρόβιο φυτό! Ήξερες, όμως, πόσο “δυνατός” είναι ο πάπυρος στο να καθαρίζει την ατμόσφαιρα και να απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες;

Η βρομελία

Μπορεί να μην την αναγνωρίζεις από την ονομασία, αλλά η όψη της σου είναι σίγουρα πολύ γνώριμη! Πρόκειται για μια ολόκληρη “οικογένεια” φυτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλλέγονται και οι γκουσμάνιες, οι βριέζιες και οι τιλάντσιες. Η εξωτική μορφή τους, που θυμίζει κακτοειδή και παχύφυτα, οφείλεται στη νοτιοαμερικανική καταγωγή τους και το ιδιαίτερο στοιχείο τους είναι οι ξεχωριστοί χρωματικοί συνδυασμοί τους και φυσικά οι καθαριστικές δυνατότητές τους!

Η φτέρη

Άλλη μία περίπτωση φυτού εσωτερικού χώρου που κάνει εκπληκτική δουλειά στο να απομακρύνει τους ανεπιθύμητους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Στα πλεονεκτήματά της, πέρα από τον “εξωτικό” αέρα που φέρνει σε κάθε χώρο, είναι και η ελάχιστη φροντίδα που χρειάζεται, καθώς και η ανθεκτικότητά της, που την κάνει… αιωνόβια!

Read More

And More