Κουζίνες που θέλουμε: Οι τέσσερις βασικοί τύποι της κουζίνας και πώς να τους διακοσμήσεις

Κουζίνα, κουζίνα, κουζίνα. Είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι, η κουζίνα δεν σταματά να μας απασχολεί, ειδικά από τη στιγμή που επάξια πλέον ως δωμάτιο του σπιτιού έχει μπει στους χώρους που πρέπει να προσέξεις και να κάνεις το απαραίτητο styling. (Μια μικρή σημείωση πριν προχωρήσω: κάθε χώρος του σπιτιού χρειάζεται προσοχή και styling, μην το ξεχνάς ως κανόνα!) Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λοιπόν, μιλήσαμε πολύ για την κουζίνα, μιας και εκείνη η περίοδος που χρονικά βολεύει τους περισσότερους να ξεκινήσουν διαδικασίες ανακαίνισης και ανανέωσης του σπιτιού. Όσο, όμως, θα προχωράμε προς το χειμώνα, θα δεις πως θα νιώσεις την ανάγκη να επιστρέψεις στην κουζίνα σου και να εξελίξεις τις μαγειρικές ικανότητές σου. Για αυτό, λοιπόν, πρέπει να διαβάσεις και το σημερινό θέμα!

Όπως γνωρίζεις από προσωπική εμπειρία, η κουζίνα και το μαγείρεμα είναι το go to place όταν θέλεις να νιώσεις το απαραίτητο comfortness ή να ετοιμάσεις ένα γεύμα για τους φίλους που θα κατακλύσουν το σπίτι σου για άλλη μια χρονιά! Όπως αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, η κουζίνα σου χρειάζεται να είναι πρωτίστως λειτουργική, αλλά και ταυτόχρονα stylish και σύμφωνη με το γούστο και την αισθητική σου! Ανάλογα με τον εκάστοτε χώρο, αν ζεις σε studio, σε διαμέρισμα ή σε μονοκατοικία, η έκταση της κουζίνας μπορεί να διαφέρει και με τον αντίστοιχο τρόπο θα πρέπει να διαμορφωθεί. Επίσης, θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου κάποια ερωτήματα για να εντοπίσεις και τις ανάγκες που έχεις: “Μαγειρεύω συχνά;”, “Η κουζίνα μου θα έχει περισσότερα από δύο άτομα ταυτόχρονα”, “Θέλω να γευματίζω στην κουζίνα;” και “Πώς είναι η ιδανική κουζίνα για εμένα”. Όταν απαντήσεις στα παραπάνω, θα έχεις μια σαφέστερη εικόνα των προδιαγραφών που πρέπει να θέσεις, για να εξυπηρετείσαι μέσα στη super stylish κουζίνα σου!

Και για να σε βοηθήσω, μπορείς παρακάτω να δεις ποιες είναι οι βασικές μορφές μιας κουζίνας, τα λεγόμενα layouts, για να πάρεις ιδέες και να δεις ποια ταιριάζει στο χώρο και την προσωπικότητά σου!


Η κουζίνα με έναν τοίχο

Αυτός ο τύπος συναντάται πιο συχνά σε studios με open plan διάταξη. Η κουζίνα συγκεντρώνεται στην πλευρά ενός τοίχου και είναι αρκετά “συμπυκνωμένη”, υπό την έννοια ότι όλα βρίσκονται σε μια ευθεία. Μπορείς, ωστόσο, να… επιμηκύνεις την έκτασή της χρησιμοποιώντας ένα βοηθητικό τρόλεϊ που χρησιμεύει ως πάγκος. Λόγω του περιορισμένου χώρου της, αλλά και επειδή βρίσκεται σε κοινή θέα, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις πιο σκουρόχρωμες αποχρώσεις στα ντουλάπια και stylish μεταλλικά στοιχεία για έμφαση!

Η κουζίνα “καθρέφτης”

Συνήθως οι κουζίνες αυτές είναι στενόμακρες, σε δικό τους δωμάτιο και διαθέτουν δύο αντικριστές επιφάνειες εργασίας (σαν η μία να καθρεφτίζεται στην άλλη). Σαφώς είναι πιο λειτουργική και με περισσότερη χωρητικότητα και εργονομία σε σχέση με την πρώτη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί το απαραίτητο χωροταξικό “τρίγωνο” των βασικών props. Δηλαδή, η κουζίνα, το ψυγείο και ο νεροχύτης σχηματίζουν ένα τρίγωνο μεταξύ τους, κάνοντας ακόμη πιο εύκολη την κίνηση μέσα στην κουζίνα!

Η κουζίνα “Γ”

Όπως λέει και το όνομά της, αυτή η περίπτωση κουζίνας αποτελείται από δύο τμήματα που εφάπτονται σε δύο τοίχους που τέμνονται και οι επιφάνειες εργασίας σχηματίζουν ένα “Γ”. Ίσως είναι η πιο κοινή εκδοχή της κουζίνας στα περισσότερα σπίτια και τη συναντάμε πάντα ξεχωριστή από τους υπόλοιπους χώρους. Η κουζίνα “Γ” μπορεί να προσφέρει το maximum της χωρητικότητας σε ένα παραδοσιακού τύπου σπίτι, μιας και έχει την ιδανική έκταση ώστε να χωρέσει και τραπέζι φαγητού. Αυτό μάλιστα την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη!

Η κουζίνα με νησίδα

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την κουζίνα “απωθημένο” των περισσότερων. Είναι σαφέστατα η πιο λειτουργική και ευρύχωροι και γι’ αυτό το λόγο συναντάται σε μεγάλα σπίτια. Ακολουθεί συνήθως open plan διάταξη, επικοινωνώντας με το σαλόνι ή και την τραπεζαρία, ενώ μπορεί να διακοσμηθεί με ποικίλους τρόπους, χάρη στη μεγάλη έκτασή της. Φυσικά, η νησίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιφάνεια φαγητού, αλλά και εργασίας λόγω του μεγέθους της!

Read More

And More