Μετά το ρεβεγιόν: Πώς να… συνεφέρεις το σπίτι και να καθαρίσεις τους λεκέδες!

Έκανες το ρεβεγιόν, ήρθαν φίλοι και συγγενείς (και ενδεχομένως και πιτσιρίκια!), φάγατε, ήπιατε διασκεδάσετε και τώρα σου έμεινε το… χάος:ένα σπίτι αχούρι, λεκέδες παντού και εσένα να ξύνεις το κεφάλι σου για το πώς θα συμμαζέψεις!
Από πού να ξεκινήσεις το καθάρισμα και πώς θα φύγει αυτός ο κακός λεκές από κρασί που χύθηκε πάνω στο χαλί; Είσαι στο σωστό μέρος!

Σου δίνουμε βήμα-βήμα σε 10 βήματα πώς να συνεφέρεις το σπίτι σου και πώς να απαλλαγείς από τους τυπικούς λεκέδες που αφήνει στο πέρασμά του ένα πάρτι!

Βήμα 1ο
Πρώτα από όλα τακτοποίησε όλα τα φαγητά που έμειναν και θέλεις να κρατήσεις για να μη χαλάσεις. Επιστράτευσε τα ταπεράκια σου και βάλε όσα χρειάζονται ψυγείο άμεσα!

Βήμα 2ο
Άνοιξε τα παράθυρα! Ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο, επιβάλλεται να το κάνεις για να μη μείνει η μυρωδιά από τα τσιγάρα. Αν δεν θέλεις να πάει το κρύο σε όλο το σπίτι, απομόνωσε το σαλόνι κλείνοντας τις ενδιάμεσες πόρτες και αν μπορείς άφησε τα παράθυρα ανοιχτά (με κλειστά τα εξωτερικά πατζούρια) όλο το βράδυ.

Βήμα 3ο
Φόρα γάντια και ποδιά.

Βήμα 4ο
Μάζεψε πρώτα από όλα τα μπουκάλια για να μη έχεις και άλλα ατυχήματα με λεκέδες. Άδειασε όλα τα μπουκάλια στο νεροχύτη από τα υπολείμματα. Βάλε τα μπουκάλια σε μια σακούλα για να τα δώσεις για ανακύκλωση.

Βήμα 5ο
Σειρά έχουν τα ποτήρια. Μετάφερέ τα στο νεροχύτη, άδειασέ τα και αν έχεις πλυντήριο πιάτων, ξέπλυνέ τα και βάλ’ τα να πλυθούν μόνα τους όσο κάνεις άλλες δουλειές. Αν τα πλένεις στο χέρι, κάνε μια χλιαρή σαπουνάδα, ξέπλυνέ τα και άφησέ τα να στραγγίσουν πάνω σε πετσέτα.


Βήμα 6ο

Βάλε διπλή σακούλα στον κάδο των σκουπιδιών σου και ξεκίνα να πετάς τα σκουπίδια (αποφάγια και άλλα) από το σαλόνι σου.

Βήμα 7ο
Μάζεψε πιάτα και πιρούνια και βάλε τα στο νεροχύτη που τον έχεις γεμίσει χλιαρή σαπουνάδα να μουλιάζουν για να μην ξεραθούν κι άλλο τα υπολείμματα φαγητού και δεν μπορείς να τα καθαρίσεις.

Βήμα 8ο
Ασχολήσου με τους λεκέδες σε τραπεζομάντηλα και πετσέτες. Βάλε τα στο πλυντήριο σε πρόγραμμα με πρόπλυση και καλό θα ήταν να βάλεις και κάποιο απορρυπαντικό πάνω στο λεκέ πριν βάλεις το λερωμένο ύφασμα για πλύσιμο.

Βήμα 9ο
Ασχολήσου με τους λεκέδες σε χαλιά και καναπέδες (δες παρακάτω πώς θα αφαιρέσεις τους λεκέδες). Καθάρισέ τους καλά στέγνωσε έπιπλα και χαλιά.

Βήμα 10ο
Βάλε σκούπα σε όλο το σπίτι και σφουγγάρισε με χλιαρό νερό τα πατώματα ώστε να προλάβεις και να αφαιρέσεις τυχόν λεκέδες που μπορεί να κάνουν σημάδια στα πατώματα. Ξεκίνα από το σαλόνι και προχώρα προς την κουζίνα (ώστε να πλύνεις τα πιάτα που ήδη έχεις μουλιάσει).

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΛΕΚΕΔΕΣ!
Και τώρα τα δύσκολα! Πώς θα βγάλεις το λεκέ από κρασί από το χαλί ή τον καναπέ; Τον χυμένο καφέ; Τη σοκολάτα; Τη μπύρα; Το λάδι;

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ

Στέγνωσε καλά το λεκέ με χαρτί κουζίνας, μετά βρέξε τον με χλιαρό νερό και ξαναστέγνωσε. Άπλωσε πάνω ειδικό σπρέι για λεκέδες χαλιών ή επίπλων.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΥΡΑ
Στέγνωσε καλά το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Βάλε σε ένα ποτήρι 1 κ.σούπας απορρυπαντικό πλυντηρίου και χλιαρό νερό. Σαπούνισε με το διάλυμα και ένα σφουγγαράκι κουζίνας το χαλί ή τον καναπέ. Μετά χρησιμοποίησε ένα διάλυμα από ένα μέρος λευκό ξύδι και δύο μέρη κρύο νερό και το σφουγγαράκι. Ξέπλυνε με νερό και στέγνωσε καλά με χαρτί ή πανί.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΙΠΟΣ (ΛΑΔΙ, ΛΙΠΟΣ, ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΛΠ.)
Άπλωσε πάνω στο λεκέ λίγο κορνφλάουερ. Άφησέ το για 10 λεπτά και καθάρισέ το με σφουγγάρι και νερό και στέγνωσε καλά.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Βάλε μερικά κομμάτια χαρτί κουζίνας πάνω στο λεκέ και “σιδέρωσέ” τα με το σίδερο σβηστό. Αφαίρεσε ό,τι μείνει διαλύοντας 1 κ.σούπας απορρυπαντικό πλυντηρίου σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Ξέπλυνε και στέγνωσε.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ


Μούλιασε τη λερωμένη περιοχή με χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι και μετά στέγνωσέ την με πανί. Ξέπλυνε με νερό και στέγνωσε.

Read More

And More