Πώς μπορείς να ανανεώσεις την “κουρασμένη” διακόσμησή σου με ελάχιστες αλλαγές και καθόλου κόπο

Σε έναν ιδανικό κόσμο, τα σπίτια μας θα ανανεώνονταν συνεχώς με νέα κομμάτια, τα έπιπλά μας θα είχαν επώνυμη υπογραφή από τους πιο καινοτόμους σχεδιαστές, η διακόσμησή μας θα αποτελούταν από αντικείμενα σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του interior design και κάθε φορά που οι τάσεις θα άλλαζαν, εμείς θα μπορούσαμε ως δια μαγείας να αλλάξουμε τους χώρους και να κάνουμε το σπίτι καινούριο! Αλλά, δυστυχώς όλα αυτά ανήκουν για τους περισσότερους στη σφαίρα της φαντασίας! Όχι, δεν μπορούμε ανά εβδομάδα να προσθέτουμε και κάτι νέο στη διακόσμησή μας, τα χρώματα των τοίχων μπορεί να μας πάρει αρκετά χρόνια μέχρι να τα αλλάξουμε και ίσως να έχουμε “παντρευτεί” έναν άχαρο καναπέ/κρεβάτι/τραπέζι, που καθόλου δεν μας ταιριάζει πλέον, αλλά δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να κάνουμε οικονομία και προγραμματισμό… εσόδων- εξόδων!

Τι γίνεται, όμως, όταν έχεις πλέον ανάγκη από μια επείγουσα αλλαγή, μια ανανέωση του χώρου, μια διαφορετική εικόνα να αντικρίζεις στην “κουρασμένη” διακόσμησή σου; Ευτυχώς, υπάρχουν μικρές τονωτικές ενέσεις που μπορείς να κάνεις είτε στα έπιπλα, είτε σε λεπτομέρειες του σπιτιού που σίγουρα θα σου δώσουν το αποτέλεσμα που θέλεις, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει λόγος να αγοράσεις καν κάτι καινούριο για το σπίτι. Γιατί, αν δεν σου έχει περάσει ακόμα από το μυαλό, τα έπιπλα και τα αντικείμενά σου επιδέχονται… μεταποίηση!

Εδώ που τα λέμε, ακόμη και μια μικρή παρέμβαση στη διάταξη του χώρου θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, πόσο μάλλον αν έβαφες από την αρχή ένα παλιό έπιπλο ή αν άλλαζες το ύφασμα σε μερικές επιφάνειες! Ναι, ακόμη και μόνη σου! Όχι γιατί ξετρελαίνεσαι για DIY κατασκευές ή επειδή απαραίτητα “πιάνουν” τα χέρια σου, αλλά γιατί είναι τόσο εύκολο και συμφέρον να διορθώσεις μόνη σου τα… λάθη στο interior design, που θα σου φανεί αστεία υπόθεση!

Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις την εικόνα του σπιτιού σου, όταν δεν έχεις σκοπό να μπεις σε μεγάλα… έξοδα!

Φρεσκάρισε ένα παλιό ξύλινο έπιπλο, βάφοντάς το από την αρχή

Μπορεί να σου ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι. Θα πιστεύεις ότι είναι χρονοβόρο, αλλά και πάλι κάνεις λάθος. Αντιθέτως, το να βάψεις ένα vintage ξύλινο έπιπλο που έχεις για… πέταμα είναι η καλύτερη λύση που σίγουρα θα σε γεμίσει ικανοποίηση. Δεν χρειάζεται να αγχωθείς, αρκεί να θυμάσαι ότι πρέπει να δώσεις προσοχή στην επιλογή του χρώματος, ώστε να ταιριάζει με τον υπόλοιπο χώρο και να εφοδιαστείς με τα κατάλληλα υλικά. Γυαλόχαρτο για το επιφανειακό τρίψιμο ώστε να φύγει το παλιό βερνίκι, ένα μεσαίο πινέλο και ένα μικρό ρολό είναι τα βασικά εργαλεία σου, ενώ για το είδος βαφής που θα διαλέξεις μπορείς να συμβουλευτείς οποιοδήποτε χρωματοπωλείο. Η ριπολίνη νερού για ξύλα είναι αυτή που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ ένα αστάρι (η βάση πάνω στην οποία θα περάσεις το χρώμα) είναι μια καλή προσθήκη για να σταθεροποιηθεί η βαφή πάνω στο έπιπλο και να έχεις μόνιμο αποτέλεσμα.

Άλλαξε ταπετσαρία στον καναπέ ή την πολυθρόνα που θέλεις να… ξεφορτωθείς

Πολλές φορές, μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομική η λύση της αλλαγής ταπετσαρίας σε ένα έπιπλο, από την εξολοκλήρου αγορά ενός νέου. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ο καναπές σου (όσο πιο παλιός, τόσο το καλύτερο) να είναι πολύ πιο καλοφτιαγμένος, διαχρονικός και ιδιαίτερος από κάτι αντίστοιχο και “ετοιματζίδικο” που μπορεί να βρεις σε προσιτή τιμή! Επομένως, διάλεξε ένα ύφασμα σε τιμή που σε βολεύει και στο στυλ που σου ταιριάζει και πάρε προσφορές από τεχνίτες, ώστε να ανακαλύψεις πόσο σε συμφέρει να κάνεις μία τέτοια παρέμβαση! Θα εκπλαγείς με το πόσο διαφορετικό και stylish θα σου φαίνεται το έπιπλο που μέχρι τώρα θεωρούσες παλιομοδίτικο!

Χρησιμοποίησε ριχτάρια και κομμάτια καινούριου υφάσματος σε “κουρασμένα” έπιπλα

Αν η επιλογή της εξολοκλήρου αλλαγής υφάσματος σου φαίνεται δύσκολη, χρονοβόρα και πολυέξοδη, υπάρχει η πολύ πιο εύκολη (αλλά σχετικά προσωρινή) λύση της χρήσης υφασμάτων και ριχταριών πάνω στις υπάρχουσες ταπετσαρίες! Διάλεξε τις υφάνσεις που σου κάνουν “κλικ” και θα ανανεώσουν το χώρο σου και άρχισε να… καλύπτεις τις λεπτομέρειες που σε ενοχλούν! Θα δεις ότι αμέσως θα αλλάξει η όψη του επίπλου και του χώρου ολόκληρου και μαζί με αυτά και η διάθεσή σου!

Μπλέξε τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα και διακοσμητικά σου και “παίξε” με τα στυλ

Αν σε ενοχλεί κάτι στη διακόσμησή σου, μπορείς να το μετακινήσεις, να του αλλάξεις χρήση ή να το καλύψεις (όπως είδες και παραπάνω) με κάτι πιο ενδιαφέρον! Ειδικά αν “παίξεις” με τα χρώματα και τη διάταξη, τότε θα έχεις ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα, εκεί που δεν το περιμένεις! Μετάφερε μια παλιά βιβλιοθήκη από την είσοδο του σπιτιού στο σαλόνι και γέμισέ τη με διακοσμητικά και γλαστράκια! Αντάλλαξε το έπιπλο της τηλεόρασης με τον μπουφέ της γιαγιάς που έχεις στην τραπεζαρία! Φέρε το σκαμπό που δεν σου ταιριάζει πλέον στο σαλόνι, προς το υπνοδωμάτιο! Και γενικά σκέψου δημιουργικά!

Πρόσθεσε μαξιλάρια στα καθίσματα που δεν σου “κάθονται” στο μάτι

Όταν ένα κάθισμα (καναπές, πολυθρόνα, σκαμπό) δεν σε αντιπροσωπεύει πλέον, αλλά δεν μπορείς ούτε να το αντικαταστήσεις, ούτε να το “ντύσεις”, ριξ’ του άφθονα μαξιλάρια! Τα διακοσμητικά cushions είναι μια αρκετά οικονομική λύση για την αλλαγή που χρειάζεσαι, ενώ οι επιλογές που θα έχεις στα χρώματα και τα patterns είναι άπειρες! Εδώ μπορείς να “ξεσπάσεις” όσο θέλεις και να μπλέξεις διαφορετικά διακοσμητικά ρεύματα, δημιουργώντας μοναδικούς συνδυασμούς!

Read More

And More