Πώς θα καθαρίσω το ηλεκτρικό σίδερο;

Πώς θα καθαρίσω το σίδερο; Ιδού μία απορία που έχουμε συχνά όταν παρατηρούμε ότι η πλάκα στο σίδερό μας έχει λεκέδες ή βγαίνουν άλατα από τις οπές του ατμού! Όπως όλες οι οικιακές συσκευές έτσι και το σίδερο χρειάζεται περιποίηση και καθάρισμα για να το διατηρήσεις για αρκετά χρόνια. Ειδικά τα σίδερα ατμού, έχουν την τάση να πιάνουν άλατα εάν χρησιμοποιείς νερό βρύσης αντί για αποσταγμένο. Και φυσικά η πλάκα μπορεί να γεμίσει λεκέδες εάν κάψεις κάποιο ρούχο.

Τι πρέπει να κάνεις; Υπάρχουν λύσεις για να το καθαρίσεις! Πάντα να θυμάσαι όμως ότι ο κατασκευαστής κάθε ηλεκτρικής συσκευής δίνει συγκεκριμένες οδηγίες που καλό είναι να τηρείς!

6 φυσικές μέθοδοι για να καθαρίσεις το σίδερο!



1. Υγρό πανί:
Βρέξε καλά μια πετσέτα κουζίνας, στράγγισέ της και καθάρισε τη πλάκα του σίδερου ενώ είναι αναμένο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μια σταγόνα σαπούνι πιάτων για κάποιον επίμονο λεκέ.

2. Μαλακτικά πανάκια στεγνωτηρίου: Άναψε το σίδερο στο χαμηλό και “σιδέρωσε” μερικά πανάκια στεγνωτηρίου για να απομακρύνεις απλή βρωμιά. Μετά σιδέρωσε μια καθαρή πετσέτα για να απομακρύνεις τυχόν ίνες από τα πανάκια.

3. Λευκό ξύδι: Για να καθαρίσεις εσωτερικά το σίδερο από τα άλατα χρειάζεσαι το θαυματουργό λευκό ξύδι ή ίσα μέρη λευκού ξυδιού και νερού. Γέμισε το ένα τρίτο του σίδερου ατμού, άναψέ το σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και άφησέ το να βγάζει ατμό για 5-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλο το ξύδι. Μετά γέμισε το σίδερο με καθαρό νερό, άναψε ξανά το σίδερο και άφησέ το να ατμίσει μέχρι να φύγουν τα υπολείμματα από το ξύδι. Αφού κρυώσει το σίδερο, καθάρισε την πλάκα του και τις τρύπες του ατμού με καθαρό πανί. Για τις τρύπες χρησιμοποίησε μια μπατονέτα.

4. Μαγειρική σόδα: Για επίμονους λεκέδες, ανακάτεψε δύο κουταλάκια μαγειρική σόδα με λίγο νερό ώστε να φτιάξεις μια πάστα. Βούτηξε την άκρη ενός καθαρού πανιού στην πάστα και άλειψε και τρίψε την πλάκα του σίδερου (όταν είναι κρύο). Σκουπισε με ένα βρεγμένο πανί. Αντί νερό μπορείς να βάλεις λίγο λευκό ξύδι. Θα κάνει τη σόδα να αφρίσει και θα είναι πολύ αποτελεσματικό.

5. Οδοντόκρεμα:
Τρίψε την πλάκα του σίδερου με λίγη λευκή οδοντόκρεμα (όχι gel). Σκούπισε με υγρό πανί για να την απομακρύνεις.

6. Αλάτι: Ρίξε λίγο αλάτι σε χαρτί κουζίνας ή μια βαμβακερή πετσέτα και τρίψε απαλά την πλάκα του σίδερου όσο είναι πολύ ζεστό (όχι όμως σε λειτουργία ατμού).

Extra τρόποι

-Εάν στο σίδερο έχει κολλήσει λιωμένο πλαστικό, ρίξε λίγο αλάτι πάνω σε σε αλουμινόχαρτο και σιδέρωσέ το. Θα βοηθήσει στο να απομακρύνει το πλαστικό από την πλάκα.

-Εάν έχει κολλήσει κερί, άναψε στο σίδερο στο πολύ ζεστό και σιδέρωσε μια εφημερίδα.


Τι να προσέξεις!

-Βεβαιώσου ότι το σίδερο είναι κρύο και όχι στην πρίζα πριν το καθαρίσεις, εκτός αν αναφέρεται ότι χρειάζεται να είναι ζεστό.
-Εάν κάψεις ύφασμα ενώ σιδερώνεις, βάλε αμέσως πάνω στην πλάκα του σίδερου ένα βρεγμένο πανί. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας θα βοηθήσει στο να αποκολληθεί το καμμένο ύφασμα.
-Μη χρησιμοποιείς σκληρό σφουγγαράκι για να καθαρίσεις την πλάκα του σίδερου γιατί θα το χαράξεις ανεπανόρθωτα. Επίσης μη χρησιμοποιείς σκληρά καθαριστικά όπως χλωρίνη ή άλλα διαβρωτικά.
-Μετά από κάθε σιδέρωμα, άδειαζε το νερό που έχει μείνει μέσα είτε ατμίζοντάς το είτε από την οπή που βάζεις το νερό για να μη μαζεύονται άλατα.
-Για ένα σίδερο σαν καινούργιο πάντα διάβαζε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Read More

And More