Σκανδιναβικό design: Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει σαν να βγήκε από σελίδες περιοδικού

Ποιο είναι το πιο διαχρονικό, χαλαρωτικό, chic και πάντα… εντός θέματος interior design, που ποτέ δεν θα σε απογοητεύσει; Εκείνο που προσφέρει το απαραίτητο hygge που χρειάζεται ένα σπίτι, για να χαρίζει στιγμές ανέμελες και ήσυχες; Που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τροποποιηθεί, να αλλάξει, να προσαρμόσει νέα στοιχεία και να ανανεώσει παλιά, χωρίς να χρειαστεί να μεταβληθεί καθόλου ο “πυρήνας” του; Φυσικά, το scandinavian design, που μέσα από τη λιτή γραμμή του είναι ικανό να μεταμορφωθεί ανάλογα με το στυλ και τη διάθεση της κάθε εποχής και να κάνει τη διακόσμησή σου να μοιάζει βγαλμένη από σελίδες περιοδικού!

Όσο για τα βασικά “συστατικά” του σκανδιναβικού σχεδιασμού; Η απλότητα, ο μινιμαλισμός, το cozyness και η καθαρότητα των γραμμών. Ναι, όπως πολύ σωστά έχεις καταλάβει, η σκανδιναβική διακόσμηση είναι κάτι σαν το “no- makeup” makeup trend του interior design! Και εξηγούμαι… η ουσία και η μαγεία του διακοσμητικού στυλ που έρχεται από το Βορρά έγκειται στο γεγονός πως προωθεί την clean- cut αισθητική, χωρίς να είναι στυλιζαρισμένη ή πολύ εξεζητημένη. Η φυσικότητα του λευκού και των παστέλ αποχρώσεων, οι αλλεπάλληλες υφάνσεις, οι διαφορετικές υφές και οι φυσικές ύλες με το ξύλο να παίζει πάντοτε πρωταρχικό ρόλο είναι οι ουδέτερες “αποχρώσεις” που απαρτίζουν το μοναδικό nordic design που όλοι αγαπάμε!

Πέρα, όμως, από την απλότητα που χαρακτηρίζει το σκανδιναβικό σχεδιασμό, εκείνο που το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει είναι οι βασικές δομές που προωθεί! Δεν έχει καμία σχέση με τον μαξιμαλισμό, χωρίς ταυτόχρονα να είναι η επιτομή του μινιμαλισμού. Θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για την απόλυτη ισορροπία των διαφορετικών αρχιτεκτονικών και στιλιστικών επιρροών που συναντάς κατά καιρούς γύρω σου. Ωστόσο, δεν χρειάζεται καθόλου κόπο για να πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα στο χώρο σου. Με λίγα απλά βήματα θα έχεις τη δυνατότητα να εντάξεις στο σπίτι σου όλα τα κεντρικά χαρακτηριστικά του nordic design, φτάνει να έχεις στο μυαλό σου πως η “φασαρία” είναι μια έννοια που σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με τη βάση του!

Παρακάτω μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για το πώς να εντάξεις τον πιο ήσυχο και συνάμε συναρπαστικό διακοσμητικό ρεύμα στο χώρο σου!

Στόχευσε στα φυσικά υλικά


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία είναι το ολόλευκο περιβάλλον, καθώς στόχος του σκανδιναβικού design είναι η χαλάρωση μέσα από την ομορφιά και τη λειτουργικότητα. Επομένως, ένας από τους τρόπους για να αποφύγουν το “κρύο” και “στεγνό” αποτέλεσμα που δίνει το all- white interior είναι να εντάξει φυσικά υλικά που… σπάνε τη μονοτονία και τη μονοχρωμία. Το ξύλο είναι ίσως ο πρωταγωνιστής στο scandi look, αλλά οτιδήποτε παραπέμπει σε αυτό είναι καλοδεχούμενο, όπως το μπαμπού, η ψάθα και ο φελλός, ενώ άλλες ύλες που σίγουρα βοηθούν είναι το δέρμα (τεχνητό), η γούνα και το μαλλί.

Ελαχιστοποίησε τις μεγάλες υπερβολές


Το scandinavian design είναι αρκετά contemporary από μόνο του, επομένως δεν χρειάζεται τεράστια statements για να αναδειχθεί. Αντιθέτως, οι Σκανδιναβοί φροντίζουν να κάνουν “μετρημένες” επιλογές στη διαδικασία σχεδιασμού των σπιτιών τους. Πάντα με προσοχή και χωρίς πολλές υπερβολές, μπορείς να επιλέξεις τα διακοσμητικά στοιχεία που είναι ταυτόχρονα και λειτουργικά. Με λίγα λόγια, μην γεμίζεις το χώρο με πολλά μικρά αντικείμενα, όταν μπορείς να έχεις μεγάλα και ουδέτερα που θα σε εξυπηρετούν στις καθημερινές ανάγκες σου.

Φρόντισε να “καθαρίζεις” το χώρο σου


Η… αποσυμφόρηση ενός σπιτιού είναι κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Ωστόσο, αν στόχος σου είναι να δημιουργήσεις το τέλειο σκανδιναβικό αποτέλεσμα στο σπίτι, τότε αυτός πρέπει να είναι ο No1 κανόνας που θα ακολουθείς. Μην γεμίζεις το σπίτι με αχρείαστα και διαφορετικά μεταξύ τους μικροαντικείμενα. Οτιδήποτε μπορεί να αποθηκευτεί, ανήκει σε χώρους μη ορατούς στον υπόλοιπο χώρο και μπορεί να ανασυρθεί όταν το χρειαστείς. Κράτα το σπίτι σε clean- cut κατάσταση, γιατί η “φασαρία” θα σου προσθέτει πάντα άγχος και θα δημιουργεί εμπόδια στην καθημερινότητά σου.

Χρησιμοποίησε μικρές χρωματικές πινελιές


Μπορεί το λευκό να είναι το χρώμα του scandinavian, αλλά οι παστέλ αποχρώσεις και πολύ συχνά οι γκρι είναι απαραίτητες για το επιθυμητό twist που χρειάζεται ένας χώρος, ώστε να μην είναι κουραστικός. Άλλωστε, φέτος υπήρξε η χρονιά του χρώματος και αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει “ασυγκίνητο” και το nordic design! Μπορείς, λοιπόν, να εντάξεις λίγες ποσότητες χρώματος στο χώρο, ώστε να δώσεις περισσότερη ενέργεια και χαρούμενη διάθεση.

“Παίξε” με τα διαφορετικά στιλιστικά ρεύματα


Ένα από τα στοιχεία που κάνουν τόσο ενδιαφέρον το σκανδιναβικό σχεδιασμό είναι η ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνει προς την τάση του mix & match! Κάθε λογής συνδυασμός είναι καλοδεχούμενος εδώ! Από τις διαφορετικές υφάνσεις και τα σχεδιαστικά ρεύματα, μέχρι και την… οικονομική διαχείριση. Σε αυτό το στυλ μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αγαπημένα σου Ikea μαζί με designers’ items που χρόνια προσπαθούσες να αγοράσεις, τον παλιό μπουφέ της γιαγιάς σου με την ολοκαίνουρια τραπεζαρία σου και το ψάθινο χαλί σου με ένα faux γούνινο από πάνω του!

Και μερικά στοιχεία του scandi look που δεν πρέπει να ξεχνάς:

  • Το σκανδιναβικό σπίτι χρειάζεται φως! Τόσο φυσικό, όσο και τεχνητό.
  • Δεν “συμπαθεί” καθόλου τις βαριές υφάνσεις στα έπιπλα και τις κουρτίνες.
  • Χρησιμοποιεί πάντα όσο περισσότερο ξύλο γίνεται, ιδιαίτερα στο πάτωμα.
  • Τα κεριά είναι κομβικό σημείο για το σκανδιναβικό design, γιατί χαλαρώνουν και φτιάχνουν την κατάλληλη “σπιτική” ατμόσφαιρα.

Read More

And More