Σκοτεινοί χώροι: Πώς να φωτίσεις το σπίτι σου όταν το φυσικό φως δεν είναι το… ατού του

Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η εποχή του φωτός! Ο ήλιος, η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, το χαρούμενο feeling που σε κάνει να νιώθεις “ελαφρύτερη”, όλα είναι στοιχεία του καλοκαιριού και της επίδρασης που έχει το άπλετο φως στην καθημερινότητά σου! Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να θέλεις να ενσωματώσεις και στο σπίτι σου αυτή τη “διαύγεια” του καλοκαιρινού φωτός και να εφαρμόσεις όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του στη ζωή σου. Άλλωστε, τίποτα δεν μπορεί να “απογειώσει” το interior design σου όπως η φωτεινότητά του και γενικότερα ο σωστός φωτισμός!

Για τις τυχερές που έχουν καταφέρει να μένουν σε σπίτια που… λούζονται από το φυσικό φως, αυτό το άρθρο είναι αχρείαστο. Για όλες εμάς τις υπόλοιπες που έχουμε ξεχάσει πώς είναι να βλέπεις τον ουρανό από το παράθυρο, ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να κάνουμε το σπίτι μας πιο φωτεινό και χαρούμενο! Χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε τη βαριοπούλα στα χέρια για να δημιουργήσουμε νέα… ανοίγματα στους τοίχους. Και για να μιλήσω λιγάκι σοβαρά, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το φως βοηθάει το ανθρώπινο σώμα να ρυθμίζει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας ορμόνης γνωστής και ως “ορμόνη του σκότους”, που στη συνέχεια βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, επηρεάζοντας το πρόγραμμα και τις συνήθειες ύπνου, αλλά και την πέψη. Επίσης, το φυσικό φως διεγείρει την παραγωγή της σεροτονίνης από τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αντιλαμβάνεσαι, επομένως, πως ο τρόπος με τον οποίο φωτίζεται το σπίτι σου, αλλά και η ποσότητα φωτός που διαχέεται στο χώρο σου είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τη διακόσμηση, αλλά και για την καλή διάθεσή σου!

Και αφού ξεκαθαρίσαμε πόσο σημαντικό είναι το φως στη ζωή μας, ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τα σπίτια μας ακόμη πιο φωτεινά και γεμάτα ενέργεια! Γιατί ακόμη και αν τα παράθυρα είναι λιγοστά, αν οι μπαλκονόπορτες είναι μικρές ή η απέναντι πολυκατοικία μοιάζει να πλησιάζει… επικίνδυνα στο μπαλκόνι, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να βοηθήσουμε το χώρο να “λάμψει” και το interior design να “απογειωθεί” μέσα από μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις και επιλογές που θα φωτίσουν τη διακόσμηση και το στήσιμο του σπιτιού!

Παρακάτω μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για να κάνεις το χώρο σου να μοιάζει με… ναό του φωτός!


Χρησιμοποίησε περισσότερα φωτιστικά

Το να έχεις μόνο ένα φωτιστικό οροφής σε ένα δωμάτιο δεν είναι ποτέ αρκετό, ειδικά στην περίπτωση ενός σκοτεινού χώρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ιδανικό είναι να μοιράζεις τις πηγές φωτός σε όλη την έκταση του εκάστοτε δωματίου, με επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά. Αυτό δε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρους όπως η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο, όπου το φως είναι απαραίτητο είτε για πρακτικούς λόγους (μαγείρεμα), είτε για να δώσεις μεγαλύτερη ενέργεια (ξεκούραση).

Διάλεξε τα κατάλληλα έπιπλα

Ένας stylish χώρος που έχει διακοσμηθεί “εντέχνως” με πολλές σκουρόχρωμες επιφάνειες, όπως το μαύρο και το γκρι, είναι πολύ εύκολο να… πάσχει από άποψη φωτισμού. Γι’ αυτό και χρειάζεται να διακοσμηθεί έξυπνα, είτε με λιγότερο συμπαγείς όγκους, όπως μέσα από plexiglass και γυάλινα διάφανα έπιπλα, είτε με λευκούς τοίχους έστω και τμηματικά, ή με καθιστικά που δεν ακουμπούν απευθείας στο πάτωμα, δίνοντας μια περισσότερο “ανοιχτή” αίσθηση στο χώρο.

“Αγκάλιασε” τη φύση για περισσότερο φως

Είναι αυτή η αίσθηση πως βρίσκεσαι σε κήπο, δάσος, ζούγκλα ή ό,τι άλλο προκύψει ανάλογα με την ποσότητα φυτών εσωτερικού χώρου που χρησιμοποιείς, που κάνει ακόμη και το πιο στενεμένο και σκοτεινό σπίτι να φωτιστεί αμέσως! Ειδικά αν “φιλοξενήσεις” τα φυτά σου σε λευκές γλάστρες και κασπό, τότε θα βοηθήσεις ακόμη περισσότερο το χώρο να δείξει μεγαλύτερος και πιο λαμπερός, ενώ και το μέγεθος των φυτών μετρά, αφού σε αυτή την περίπτωση ισχύει το “more is more”!

Βαψ’ τα όλα… άσπρα

Χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας, αν μπορείς να το κάνεις, πάρε πέντε λίτρα λευκό χρώμα και… μπογιάτισε τα πάντα λευκά! Όχι μόνο τους τοίχους (που σίγουρα είναι από μόνο του απαραίτητο), αλλά και τα πατώματα, τις οροφές και κάποια έπιπλα αν γίνεται -ή τουλάχιστον φρόντισε να είναι ήδη λευκά! Έτσι, θα κάνεις το σπίτι σου να λάμπει και να αντανακλά το φως (ακόμη και το λιγοστό που μπορεί να έχεις), ενώ η αίσθηση καθαριότητας και ενέργειας που δίνει το λευκό είναι αρκετή για να σου φτιάχνει τη διάθεση.

Κρέμασε καθρέφτες σε σωστά σημεία

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως οι καθρέφτες μεγαλώνουν το χώρο, αλλά ήξερες ότι μπορούν να τον φωτίσουν κιόλας; Και όμως, τοποθετώντας μεγάλους καθρέφτες απέναντι από παράθυρα θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη διάχυση του φωτός στο δωμάτιο, δημιουργώντας την αίσθηση πως έχεις και ένα δεύτερο παράθυρο! Δεν χρειάζεται, όμως, να μείνεις μόνο εκεί, αλλά να χρησιμοποιήσεις τον καθρέφτη ακόμη και σε έπιπλα, όπως την επιφάνεια του coffee table ή ενός side table που θα δημιουργήσει το ίδιο ανακλαστικό εφέ!

Read More

And More