Slow Design: Πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου οικολογικά και… συνειδητοποιημένα

Γνώριζες ότι πέρα από το Slow Movement και το Slow Food υπάρχει και το… Slow Design; Και όμως, η “αργή διακόσμηση” είναι ένας ολόκληρος κλάδος στο χώρο του interior design που σκοπός του είναι να αντισταθεί στο σύγχρονο lifestyle, όπου έννοιες όπως “υπερκατανάλωση” και “ευκολία” έχουν γνωρίσει τέτοια εξάπλωση, ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να καταφέρνεις να γεμίσεις το σπίτι και τη ζωή σου με ό,τι μπορείς να φανταστείς! Στην περίπτωση του Slow Design τα πράγματα έχουν πιο απλή μορφή σε σχέση με τις υπόλοιπες εκφάνσεις του… αργού κινήματος, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση πως χρησιμοποιώντας περισσότερα φυσικά υλικά, ανακυκλωμένες και ανακυκλώσιμες ύλες και επαναχρησιμοποιούμενα έπιπλα θα καταφέρεις να έχεις πιο ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσεις μία eco conscious διακόσμηση!

Ναι, η… στροφή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια προς τις “πράσινες” πρακτικές σε όλους τους τομείς του lifestyle είναι ίσως η πιο δυναμική επιστροφή στη φύση! Είτε μέσα από τη χρήση και την ανακύκλωση φυσικών υλικών στη διακόσμηση, είτε μέσα από την ένταξη φυτών και eco sustainable υλών στο σπίτι, όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε στο eco- friendly κίνημα! Όμως, το Slow Design διδάσκει και κάτι ακόμη: τη μοναδικότητα που μπορούμε να φέρουμε στο χώρο μας, όταν τα έπιπλά μας είναι προσεκτικά επιλεγμένα, σε βάθος χρόνου και σύμφωνα με τις ανάγκες μας που επαναπροσδιορίζονται και όχι με την ευκολία και την ταχύτητα που ίσως έχουμε μάθει να διακοσμούμε, δημιουργώντας σπίτια “copy/paste”!

Εάν, λοιπόν, έχεις αποφασίσει να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο στο σπίτι σου, ώστε να γίνει ακριβώς όπως το θέλεις, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω στις πρακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις, ώστε να… ασπαστείς και εσύ το Slow Design!

Διάλεξε ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα έπιπλα

Είτε πρόκειται για τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα, είτε για το λόγο που δημιουργήθηκαν, τα έπιπλα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας ανακύκλωσης. Μπορείς να ψάξεις μικρά και μεγάλα αντικείμενα που είναι προϊόντα ανακύκλωσης, όπως το reused ξύλο, ή ακόμη και να ανανεώσεις παλιά κομμάτια και να τους βρεις νέο λόγο ύπαρξης! Με αυτό τον τρόπο είναι βέβαιο πως το interior design σου θα είναι μοναδικό, αφού δεν θα περιλαμβάνει έπιπλα και διακοσμητικά μαζικής παραγωγής!

Αφιέρωσε χρόνο στις αγορές σου

Δίνοντας ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στον εαυτό σου πριν κάνεις την τελική επιλογή κάθε επίπλου, θα έχεις την ευκαιρία να αφουγκραστείς καλύτερα τις ανάγκες σου και να καταλήξεις πιο εμπεριστατωμένα σε αυτά που πραγματικά θέλεις και χρειάζεσαι να αποκτήσεις! Αν λειτουργείς παρορμητικά, αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνεις και περισσότερες λανθασμένες επιλογές!

Απόκτησε έπιπλα με διάφορες χρήσεις

Ίσως χρειάζεται να σκεφτείς τις ανάγκες σου σε βάθος χρόνου! Ένα έπιπλο που αγοράζεις τώρα, μπορεί σε μερικά χρόνια να μην ταιριάζει στο χώρο, μπορεί να αλλάξεις σπίτι ή να “κουραστείς” από τη διακόσμησή σου! Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα αντικείμενα καλό είναι να μπορούν να επανενταχθούν με διαφορετική χρήση ή ακόμη και να διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο, ώστε να χωρούν μικροαντικείμενα που δεν χρειάζεσαι άμεσα!

Δώσε έμφαση στα χειροποίητα έπιπλα

Είτε πρόκειται για εξαρχής φτιαγμένα στο χέρι, είτε για συντηρημένα παλιά έπιπλα, η καλύτερη λύση για ένα ξεχωριστό interior design είναι τα μοναδικά αντικείμενα! Εκείνα που δημιουργήθηκαν με βάση τις ανάγκες και το γούστο σου και δεν υπάρχει η πιθανότητα να… σκοντάψεις επάνω τους όταν επισκεφτείς το σπίτι ενός φίλου!

Δώσε χρόνο στο σπίτι να εξελιχθεί
Δεν υπάρχει λόγος να ολοκληρώσεις τη διακόσμησή σου αμέσως μόλις μπεις σε ένα σπίτι! Αν αρχίσεις να παρατηρείς περισσότερο τι ταιριάζει στο χώρο και εσένα, θα αντιληφθείς καλύτερα και τι πρέπει και θέλεις να αποκτήσεις! Με τις βεβιασμένες κινήσεις υπάρχει πιθανότητα να καταλήξεις με έπιπλα και διακοσμητικά που δεν σε ικανοποιούν ή δεν αντιπροσωπεύουν το στυλ σου! Επομένως, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και στο σπίτι να σου “πουν” τι χρειάζονται!

Read More

And More