Statement pieces: Όταν η διακόσμησή σου έχει κάτι να… πει

Μπορείς να δημιουργήσεις ένα χώρο χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα σου αντικείμενα, αυτά που με κόπο και πολλή σκέψη απέκτησες, ώστε να “κουμπώνουν” τόσο στην αισθητική σου, όσο και μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμά σου θα είναι αρμονικό και ο χώρος θα έχει… ροή, αφού τα πάντα μέσα του θα αλληλοσυνδέονται και θα αναφέρονται σε ένα γενικότερο διακοσμητικό σύνολο, εφάμιλλο του γούστου σου. Υπάρχει, όμως, και ένας διαφορετικός -και περιπετειώδης!- τρόπος να σχεδιάσεις το σπίτι σου, διαλέγοντας να ενσωματώσεις στο interior σου ένα ή δύο… λαμπερά στοιχεία που θα “κλέβουν” την παράσταση. Και εδώ “μπαίνουν” τα statement pieces!

Εξ ορισμού, τα “θαρραλέα” κομμάτια που κυριαρχούν σε ένα χώρο ακριβώς επειδή έχουν κάτι να πουν, ακόμα και όταν (φαινομενικά) δεν ταιριάζουν απόλυτα σε αυτόν, αποτελούν μια δυναμική κίνηση στο décor! Το να διαλέξεις το κατάλληλο statement piece για το σπίτι σου, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο απ’ ό,τι τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιείς, αλλά είναι σίγουρο πως θα αντιληφθείς με την πρώτη ματιά ποιο είναι εκείνο που σου ταιριάζει. Statement αποκαλούνται τα αντικείμενα (είτε διακοσμητικά, είτε έπιπλα, είτε υφάσματα και χαλιά) που έχουν έντονη “προσωπικότητα”, συνήθως είναι oversized ή διαθέτουν… επαναστατικό σχεδιασμό και η μορφή τους προωθεί την καινοτομία.

Το να διαθέτεις ένα κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο με loud χαρακτήρα μπορεί να φαντάζει εκκεντρικό στη θεωρία, αλλά στην πραγματικότητα το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει ήδη στο σπίτι σου και δεν το έχεις προσέξει! Είτε πρόκειται για έναν υπερμεγέθη νεοκλασικό καθρέφτη -στο κατά τα άλλα βιομηχανικό σαλόνι σου-, είτε για μια art deco πολυθρόνα στο “σκανδιναβικό” σπίτι σου ή μια floral ταπετσαρία με oversized pattern στη minimal τραπεζαρία σου, τα κομμάτια αυτά καθορίζουν το “ρυθμό” του χώρου σου και γύρω τους… πλέκεται η υπόλοιπη διακόσμηση.

Αν, λοιπόν, σε… εξιτάρει η σκέψη ότι μπορείς να “δηλώσεις” κάτι ξεχωριστό μέσα από τις διακοσμητικές επιλογές σου, μπορείς να πάρεις μερικά παραδείγματα στις φωτογραφίες που ακολουθούν!


Ο κυβιστικός καναπές

Μπορεί η πιο bold κίνηση που μπορείς να κάνεις να είναι μέσα από τον καναπέ σου! Ένα σαλόνι καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτόν, που είναι συνήθως και η μεγαλύτερη επιφάνεια του δωματίου. Διαλέγοντας ένα εκκεντρικό μεν, αναπαυτικό δε, έπιπλο μπορεί να αλλάξει όλη την εικόνα του χώρου και να επαναπροσδιορίσει τη διακόσμησή σου!

Η rattan πολυθρόνα
Το bamboo έχει επανέλθει δυναμικά στο… προσκήνιο και μάλιστα σε όλες τις εκφάνσεις του! Ωστόσο, η πιο ξεχωριστή και έντονη παρουσία είναι η rattan ή papasan ή peacock μπαμπού πολυθρόνα που μπορεί να στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω της!

Ο oversized καθρέφτης
Δεν είναι μόνο η λειτουργικότητά του που τον κάνει απαραίτητο αξεσουάρ για ένα σπίτι, μιας και μεγαλώνει το χώρο μέσα από την αντανάκλασή του, αλλά το μέγεθος και το στυλ του που μπορεί να… κόψει την ανάσα!

Η “βροντερή” τέχνη
Ένας υπερμεγέθης πίνακας ή ένα κάδρο μεγάλων διαστάσεων θα “κλέβει” πάντα τις εντυπώσεις και θα αναδεικνύει τόσο το καλό σου γούστο, όσο και τη μοναδική ικανότητά σου να… ξεδιαλέγεις τέχνη και να την προσαρμόζεις με σεβασμό στο χώρο σου!

Το one of the kind φωτιστικό

Τα πιο ξεχωριστά και πραγματικά μοναδικά διακοσμητικά είναι τα φωτιστικά. Σε αυτή την κατηγορία μπορείς να βρεις κυριολεκτικά one of the kind αντικείμενα, αποφεύγοντας τη μαζική… κατανάλωση των μεγάλων εταιρειών, αλλά κάνοντας και ένα ξεκάθαρο statement μέσα από την επιλογή σου.

Η εναλλακτική κουρτίνα
Ναι, και όμως η κουρτίνα μπορεί να αποτελέσει statement piece και μάλιστα με έντονο τρόπο. Γιατί να ακολουθήσεις τη σίγουρη και ασφαλή οδό μιας ωστόσο βαρετής κουρτίνας και ενός “κουρασμένου” υφάσματος, όταν μπορείς να κάνεις θαύματα;

Η floral ταπετσαρία

Τι πιο τολμηρό και εξεζητημένο από μια extravagant ταπετσαρία με έντονο pattern και μοναδική αισθητική; Άλλωστε, το floral είναι και πάλι επίσημα in style και ίσως ήρθε η στιγμή να κάνεις το βήμα!

Η “πολύτιμη” μεταλλική πολυθρόνα
Τα used μέταλλα ανήκουν στο παρελθόν! Τα shiny metallics είναι ό,τι πιο ενημερωμένο μπορείς να έχεις αυτή τη στιγμή στο σπίτι σου και μάλιστα αν πρόκειται για κάθισμα και δη σε… πολύτιμη απόχρωση, όπως το χρυσό, το χάλκινο και το rose gold, τότε έχεις στα χέρια σου την πιο bold επιλογή.

Το patterned κιλίμι

Ξέχνα τις μοκέτες και τα μονόχρωμα βαρετά χαλιά! Ο σίγουρος τρόπος να “απογειώσεις” το χώρο σου είναι τα κιλίμια με patterns και οι μπουχάρες! Έτσι θα καταφέρεις να δώσεις “προσωπικότητα” και ζωντάνια στο σπίτι σου.

Τα τροπικά φυτά
Φοινικοειδή, παχύφυτα, κάκτοι, κισσοί και οποιοδήποτε φυτό εσωτερικού χώρου δίνει την αίσθηση ζωντανής και εξωτικής φύσης! Στην πραγματικότητα, όλα τα φυτά και τα λουλούδια μπορούν να κάνουν ένα έντονο statement, αφού “φωνάζουν” environmental consciousness!

Το χρώμα των τοίχων
Ακόμη και το χρώμα που θα επιλέξεις να βάψεις τους τοίχους του σπιτιού σου μπορεί να εμπεριέχει κάποια… δήλωση! Μακριά από τα τετριμμένα και τα παγιωμένα “ασφαλή” χρώματα, μια τολμηρή επιλογή στις αποχρώσεις θα κάνει το χώρο να λάμψει!

Read More

And More