Θέλεις να πεις “Goodnight moon” και να κοιμηθείς ήσυχη; Αυτά είναι τα φυτά που πρέπει να έχεις στο υπνοδωμάτιο

Υπνοδωμάτιο, αυτό το “last resort”! Είναι ο χώρος του σπιτιού στον οποίο θα… μεταναστεύσεις μόλις έρθει ο χειμώνας. Ήδη, δηλαδή, με τον ερχομό του φθινοπώρου, ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες δεν ευνόησαν την κατάσταση, η αλλαγή της διάθεσης σε σπρώχνει προς την χαλαρωτική και πάντα φιλόξενη κρεβατοκάμαρά σου. Είναι μάλλον κοινό μυστικό πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα όλοι αποζητούμε τη θαλπωρή του δωματίου μας, εκεί που θα χωθούμε κάτω από τα αφράτα παπλώματα και θα απολαύσουμε την απαλότητα των πιο φίνων υφών. Εκεί που θα χαλαρώσουμε με μια κούπα ζεστό καφέ και μια εφημερίδα τα “αργά” κυριακάτικα πρωινά. Εκεί που θα… τεμπελιάσουμε τις κρύες ημέρες που θα αρνούμαστε να σηκωθούμε για δουλειά. Εκεί που πάντα θα επανερχόμαστε όταν έχουμε ανάγκη από λίγο comforting. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε ο χώρος να είναι όσο stylish και “αγχολυτικός” χρειαζόμαστε να είναι! Και σύμφωνα με έρευνες (και μάλιστα της NASA!), πέρα από τη χαλαρωτική και κομψή διακόσμηση, όλα τα παραπάνω μας τα προσφέρουν τα… φυτά εσωτερικού χώρου!

Ούτως ή άλλως, τα indoor plants είναι η απόλυτη τάση στη διακόσμηση. Το έχεις καταλάβει τόσο από τα αμέτρητα αφιερώματα που έχεις διαβάσει (βλ. εδώ και εδώ), όσο και από την εικόνα που έχουν όλοι οι χώροι που αντικρίζεις πλέον. Και ενώ πολύ πρόσφατα μιλήσαμε για το μεγάλο trend που θέλει τα φυτά να… εισβάλουν και στο μπάνιο, ακόμη δεν μιλήσαμε για το πόσο απαραίτητα θεωρούνται και στο υπνοδωμάτιο! Βλέπεις, πολλά φυτά έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς που μπορεί να περιέχονται στον αέρα. Μπορείς, λοιπόν, να σκεφτείς άλλο σημείο του σπιτιού που να έχει μεγαλύτερη ανάγκη τα συγκεκριμένα φυτά πέρα από το δωμάτιό σου; Πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια του χειμώνα που μπορεί να “υποφέρεις” από ιώσεις και κρυολογήματα! Επιπλέον, κάποια άνθη είναι γνωστά για τις χαλαρωτικές επιδράσεις που έχουν λόγω του αρώματός τους! Να, επομένως, γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να φτάσουν στην κρεβατοκάμαρά σου asap!

Και για να δεις ποια είναι τα ιδανικά για αυτό τον “ιερό” χώρο, ρίξε μια ματιά παρακάτω και πάρε ιδέες!

Αρέκα (φοινικοειδές)

Η αρέκα είναι τόσο εντυπωσιακή και in style που μάλλον δεν χρειάζεται καν να σου τονίσω τις ευεργετικές ικανότητές της. Θα το κάνω παρ’ αυτά, λέγοντάς σου πως πρόκειται για ένα φυτό με εξαιρετικές “καθαριστικές” δυνατότητες, ενώ θεωρείται πως βοηθάει αρκετά στα κρυολογήματα και τις ρηνίτιδες, λόγω της μεγάλης έκλυσης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.

Αλόη βέρα (παχύφυτο)

Η NASA κατατάσσει την αλόη στην κορυφή των “καθαριστικών” φυτών, μιας και απελευθερώνει πολύ οξυγόνο στο χώρο. Στα plus, όμως, είναι και το γεγονός πως δεν χρειάζεται εξαιρετική φροντίδα (αραιό πότισμα), καθώς και η… stylish πλευρά της που την κάνουν super θελκτική!

Αγγλικός κισσός (αναρριχώμενο)

Σύμφωνα με μελέτες του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Αλλεργία, το Άσθμα και την Ανοσολογία, ο αγγλικό κισσός μπορεί να απομακρύνει έως και το 80% της υγρασίας και των μικροβίων που περιέχονται σε ένα χώρο και μάλιστα σε μόλις 12 ώρες. Αντιλαμβάνεσαι επομένως πόσο σημαντική “δουλειά” θα κάνει στο υπνοδωμάτιό σου!

Ζέρμπερα (μαργαρίτα)

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα λουλούδια και η παρουσία του στο χώρο πάντοτε “ανοίγει” τη διάθεση. Άλλωστε, το ιδιαίτερο χρωματικό ντεγκραντάρισμα που κάνουν συνήθως τα πέταλά του έχουν το πιο… stylish αποτέλεσμα που υπάρχει σε φυτό! Στους έξτρα πόντους της, βέβαια, μπαίνει και η ικανότητά της να εκλύει οξυγόνο.

Γιασεμί (αναρριχώμενο)

Φυσικά και γνωρίζεις το εξαιρετικό άρωμά του, αλλά και την υπέροχη όψη του. Εκείνο που ίσως να μην ήξερες είναι οι χαλαρωτικές ιδιότητές του και το γεγονός πως σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αϋπνία!

Λεβάντα (θάμνος)

Χρειάζονται συστάσεις; Κατεξοχήν φυτό που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για τις χαλαρωτικές ιδιότητές του, ενώ υπήρξε και συνεχίζει να είναι βασικό συστατικό στην αρωματοθεραπεία, χάρη στο βοηθητικό ρόλο που παίζει στην αϋπνία!

Read More

And More