Εύκολες τεχνοτροπίες βαψίματος!

Φόρα παλιά ρούχα, πάρε πινέλο, μπογιές και ετοιμάσου! Μπορείς μόνη σου να αλλάξεις τα χρώματα στον τοίχο χωρίς να ξοδέψεις πολλά λεφτά για να αγοράσεις ταπετσαρίες ή να καλέσεις κάποιον να σου βάψει τον χώρο.
Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας δίνει ιδέες αλλά και βήματα για να βάψουμε μόνοι μας τους τοίχους!
Οι τεχνοτροπίες βαψίματος είναι συνήθως σχετικά δύσκολες. Υπάρχουν όμως και 3 που μπορούμε εύκολα και γρήγορα να κάνουμε μόνοι μας και που είναι πολύ μόδα τον τελευταίο καιρό. Έτσι θα ανανεώσουμε το ήδη βαμμένο σπίτι μας, με μερικές πινελιές χρώματος που θα του δώσουν ένα υπέροχα πρωτότυπο ύφος!
1. Πατίνα παλαίωσης με σφουγγάρι!
Είναι εύκολο αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω στάδια…
– Αγοράζουμε ένα ανοιχτό ουδέτερο χρώμα για βάση, γαλάκτωμα τεχνοτροπίας στο χρώμα που θέλουμε να έχει τελικά ο τοίχος, σφουγγάρι για πλύσιμο πιάτων και γάντια μιας χρήσης. Προμηθευόμαστε και βαμβακερά πανιά, συνήθως παλιά T-Shirt.
– Βάφουμε το τοίχο ένα καλό χέρι με το ανοιχτό ουδέτερο χρώμα. Περιμένουμε να στεγνώσει καλά.
– Βρέχουμε το σφουγγάρι, στύβουμε καλά και το βουτάμε ελαφρά στο γαλάκτωμα τεχνοτροπίας. Αρχίζουμε να βάφουμε το τοίχο με κυκλικές κινήσεις, σαν να τον πλένουμε. Αφού καλύψουμε περίπου 1 τ/μ, ταμπονάρουμε το περιττό χρώμα με το βαμβακερό πανί.
– Συνεχίζουμε προσέχοντας να μην φαίνονται οι ενώσεις. Εάν θέλουμε πιο έντονο αποτέλεσμα περνάμε το γαλάκτωμα και δεύτερο χέρι με τον ίδιο τρόπο.
Το αποτέλεσμα θα μας θυμίσει παλιούς ξεβαμμένους τοίχους νεοκλασικών σπιτιών. Μπορούμε να διαλέξουμε ουδέτερα παστέλ χρώματα για φίνο αποτέλεσμα ή
έντονα χρώματα με χαρούμενη διάθεση που θα γεμίσουν το σπίτι μας φως.
Δεν ξεχνάμε! Αφού τελειώσουμε με την τεχνοτροπία και στεγνώσει καλά, περνάμε όλο τον τοίχο με ένα βερνίκι που θα σταθεροποιήσει τη πατίνα. Διαλέγουμε ματ, σατινέ ή glossy φινίρισμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε. Έτσι η πατίνα παλαίωσης δεν θα φθαρεί και αν είναι μέσα σε λουτρό θα μπορούμε και να τη πλένουμε.
2. Μαυροπίνακας: Πανεύκολο!
Τα μόνα που έχουμε να κάνουμε είναι…
– Αγοράζουμε το χρώμα του μαυροπίνακα, πινέλο για τα κοψίματα, ρολό και σκαφάκι για το χρώμα, κιμωλίες πολύχρωμες ή μόνο λευκές.
– Βάφουμε τον τοίχο 2 χέρια και περιμένουμε να στεγνώσει καλά.
– Με τις κιμωλίες γράφουμε, ζωγραφίζουμε και γενικά αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να δημιουργήσει. Με λίγα λόγια γινόμαστε ξανά παιδιά!
Ο μαυροπίνακας θα δώσει μια παιχνιδιάρικη νότα στο χώρο μας, άλλες φορές χιουμοριστική και pop,
και κάποιες άλλες πιο σοφιστικέ και elegant.
Δεν ξεχνάμε! Εάν θέλουμε όσα φτιάξουμε με κιμωλία να μείνουν ανεξίτηλα πάνω στο μαυροπίνακα, τα ψεκάζουμε με σπρέι διάφανο για να σταθεροποιήσουμε τη κιμωλία και μετά περνάμε όλο το τοίχο με βερνίκι ματ. Δεν είναι κακή βέβαια η ιδέα να αφήσουμε το τοίχο χωρίς βερνίκι, ώστε να μπορούμε να τον ανανεώνουμε συνέχεια. Ειδικά αν έχετε παιδιά αυτό θα αποτελεί ένα υπέροχο παιχνίδι για την οικογένεια!
Τέλος σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω πως αν φοβάστε πως το μαύρο χρώμα θα είναι σκοτεινό μέσα στο χώρο σας, κάνετε λάθος! Το μαύρο, όπως έχουμε αναφέρει παλιότερα όταν μιλάγαμε για τα χρώματα, θα δώσει βάθος στο χώρο και θα τονίσει το φως των υπόλοιπων χρωμάτων, οπότε τολμήστε το. Αν πάλι δεν σας αρέσει καθόλου το μαύρο χρώμα σε τόσο μεγάλη έκταση διαλέξτε κάποιο άλλο χρώμα για την ίδια τεχνοτροπία ( υπάρχουν πράσινο ή μπλε ) ή περιορίστε την έκταση του μαυροπίνακα σε ένα διακοσμητικό πάνελ.
3. Ρίγες! Είναι εύκολο αρκεί να έχουμε υπομονή και μεθοδικότητα…
Τα στάδια είναι:
– Αγοράζουμε ένα ανοιχτό ουδέτερο χρώμα για βάση, χρώματα για τις ρίγες, χαρτοταινίες σε διάφορα μεγέθη, πινέλα, ρολά και σκαφάκια. Θα χρειαστούμε επίσης μέτρο και μολύβι.
– Βάφουμε το τοίχο 1 ή 2 χέρια με το ανοιχτό ουδέτερο χρώμα και περιμένουμε να στεγνώσει καλά.
– Αποφασίζουμε αν θέλουμε κάθετες ή οριζόντιες ρίγες και μετράμε τη διάσταση του τοίχου. Υπολογίζουμε τι πάχος θέλουμε να έχουν οι ρίγες, αν θα είναι όλες στο ίδιο πάχος ή ασύμμετρες. Μετρώντας και σημαδεύοντας σε παραπάνω από 5 σημεία σχεδιάζουμε τις ρίγες, προσέχοντας να είναι ίσιες με τη βοήθεια ενός μεγάλου χάρακα.
– Κολλάμε τις χαρτοταινίες και βάφουμε με τα χρώματα που έχουμε διαλέξει.
Με αυτό το τρόπο θα έχουμε ένα ριγέ τοίχο με πολύ πιο χαμηλό κόστος από μια ριγέ ταπετσαρία. Αν διαλέξουμε οριζόντιες ρίγες ο τοίχος θα φανεί μακρύτερος,
ενώ αν μας αρέσουν οι κάθετες ρίγες, ο χώρος θα δείξει ψηλότερος.
Δεν ξεχνάμε! Το πόσο δύσκολη ή εύκολη θα είναι αυτή η τεχνική θα το αποφασίσουμε εμείς. Είναι σαφές πως όσο περισσότερα χρώματα χρησιμοποιήσουμε τόσο ανεβαίνει και η δυσκολία του εγχειρήματος. Οι ρίγες χαρίζουν πολύ όμορφα αποτελέσματα και ενώ γεμίζουν τον τοίχο, δεν περιορίζουν τους συνδυασμούς με άλλα μοτίβα όπως τα φλοράλ, τα καρό, τα πουά τα μπροκάρ ή άλλες ρίγες που θα υπάρχουν σε υφάσματα και αντικείμενα.
Αυτές οι 3 τεχνοτροπίες είναι διαχρονικές, πάντα μοντέρνες και εντυπωσιακές. Μπορούμε εύκολα να τις φτιάξουμε μόνοι μας, οικονομικά και γρήγορα. Μετά θα απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα με την οικογένεια και τους φίλους μας, νιώθοντας περήφανοι πως τις δημιουργήσαμε με τα χεράκια μας!

Read More

And More