Τα 5 βασικά ethnic στιλ στη διακόσμηση!

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης θα μας μιλήσει σήμερα για το 5 βασικά Ethnic διακοσμητικά στιλ. Θα μας δώσει τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και συμβουλές για να εντάξουμε στο σπίτι μας αυτό που μας αντιπροσωπεύει…
Σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ακούσει τον όρο Ethnic και πάντα μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από χώρες εξωτικές, γεμάτες χρώμα και μυστήριο. Δεν έχουμε σκεφτεί όμως ποτέ πως ό,τι θεωρούμε εμείς Ethnic για κάποιους είναι κάτι τόσο σύνηθες, όσο για εμάς ένα Ελληνικό νησιώτικο σπίτι. Για έναν Ιάπωνα, Κινέζο ή Άραβα, ethnic μπορεί να είναι μια παραδοσιακή Ελληνική, Ιταλική ή Σκανδιναβική διακόσμηση. Άρα με τον όρο αυτό μπορούμε να χαρακτηρίσουμε οποιοδήποτε παραδοσιακό εθνικό στιλ διακόσμησης, από όποια χώρα και αν έχει προέλευση.
Επειδή όμως εμείς ζούμε στην Ελλάδα θα ασχοληθούμε με τα 5 βασικά Ethnic διακοσμητικά στιλ που κυριαρχούν στις περισσότερες δυτικές χώρες. Πρόκειται για στιλ που έχουν επηρεάσει τις τέχνες από πολύ παλιά και που συνεχίζουν να επηρεάζουν τη σύγχρονη αισθητική και το μοντέρνο design. Ξεκινάμε το ταξίδι…
Ασιατικό στιλ (Oriental)
Είναι το διακοσμητικό ύφος που προέρχεται από της χώρες τις Άπω Ανατολής και κυρίως από την Κίνα και την Ιαπωνία. Έχει επηρεάσει όσο κανένα άλλο Ethnic στιλ την Ευρώπη, αφού μετά τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο στη Κίνα στο τέλος του 13ου αιώνα, ο οριενταλισμός έγινε μια μόδα που διαρκεί ως σήμερα.
Το Κινέζικο Ethnic, χαρακτηρίζεται από μαξιμαλιστική και έντονα διακοσμητική διάθεση, ενώ το Ιαπωνικό είναι αυτό που “γέννησε” το μινιμαλισμό.
Έχουν λοιπόν πολλές διαφορές αλλά και πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά :
– Και στα 2 στιλ είναι βαθύς ο επηρεασμός των φιλοσοφιών της Ανατολής που έχουν να κάνουν με τη ροή της ενέργειας μέσα στο χώρο. Στην Κίνα το Feng Shui και στην Ιαπωνία η έννοια του Zen, δημιουργούν ένα σύμπαν με κανόνες και συμβουλές που σε εμάς φαντάζουν παράξενοι, αλλά επηρεάζουν δραστικά την αισθητική και τη δομή των χώρων.
– Τα βασικά χρώματα είναι το λευκό, το μαύρο και φυσικά το κόκκινο. Στη Κίνα δεν λείπουν όμως το φωτεινό κίτρινο, το πράσινο του νεφρίτη, το μπλε του κοβαλτίου, το φούξια και άλλα έντονα χρώματα, συνδυασμένα με την εκτυφλωτική λάμψη του χρυσού.
– Τα έπιπλα είναι συνήθως μεγάλων διαστάσεων, βαμμένα με μαύρη η κόκκινη λάκα. Στην Κινέζικη εκδοχή πολλές φορές διακοσμούνται από ζωγραφιές λουλουδιών ή πουλιών. Καθίσματα, κρεβάτια και τραπέζια είναι πάντα χαμηλά σε ύψος, λίγους πόντους πιο πάνω από το δάπεδο που επενδύεται με μπαμπού ή φυσική πέτρα.
– Οι χώροι διακοσμούνται με μεγάλων διαστάσεων αγγεία, άλλοτε πολύχρωμα, άλλοτε στον υπέροχο συνδυασμό γαλάζιο–λευκό (Ming), άλλοτε στην Ιαπωνία κατάμαυρα και γυαλιστερά. Πολύχρωμα χάρτινα φανάρια, μεγάλες τοιχογραφίες μυθολογικών τεράτων, καλλιγραφίες σινικής μελάνης, καθώς και μεταξωτά υφάσματα με μοτίβα από ορχιδέες, χρυσάνθεμα και άνθη κερασιάς συμπληρώνουν τη λίστα με τα must του Ασιατικού στιλ.

Ινδικό στιλ (
Indian)
Άλλο ένα ασιατικό στιλ που όμως πήρε το δικό του δρόμο κυρίως λόγω της ανταλλαγής που έκανε με το Εγγλέζικο Βικτωριανό ύφος. Η Ινδία αποτελούσε για την Βρετανική Αυτοκρατορία το διαμάντι του στέμματος και οι επηρεασμοί ήταν αμφίδρομοι. Έτσι η χώρα των άπειρων χρωμάτων έδωσε στην Ευρώπη, μέσω της Βρετανίας, την δυνατότητα να μάθει την χαρά της πολυχρωμίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του στιλ αυτού είναι:

– Η εξωτική πολυτέλεια που επιτυγχάνεται με τη χρήση πολύ έντονων φωτεινών χρωμάτων σε συνδυασμό με έντονες χρυσές λεπτομέρειες, που δημιουργούν υπερβολικές συνθέσεις. Οι αποχρώσεις της κανέλλας και του σαφράν, η πορφύρα και τα έντονα κόκκινα και πορτοκαλί, το βιολέ, το λουλακί, το πράσινο και το μπλε στις πιο «ηλεκτρικές» τους εκδοχές, δεν λείπουν ποτέ από το στιλ αυτό.
– Τα έπιπλα κατασκευάζονται από ξύλο καρυδιάς, σανταλόξυλου ή κόκκινου κέδρου, βάφονται με σκούρα λούστρα και διακοσμούνται με σκαλίσματα εμπνευσμένα από την Ινδική μυθολογία. Πολλές φορές στολίζονται με ημιπολύτιμους λίθους και λάκα ή σμάλτο και στην ένωση τους με το Βικτωριανό ύφος, αποκτούν μια αυστηρότητα που τα κάνει ιδιαίτερα. Η παράθεση τους μαζί με πολλά φυτά εσωτερικού χώρου δημιουργεί ένα σύνολο μοναδικό. Τα πατώματα είναι ή ξύλινα σε σκούρες αποχρώσεις ή επενδυμένα με πολύχρωμα μάρμαρα.
– Στα υφάσματα κυριαρχεί το μετάξι, το βαμβάκι και το λινό. Κεντήματα από χρυσή κλωστή δημιουργούν μοτίβα εμπνευσμένα από λουλούδια, ζώα, πουλιά, χορευτές, αλλά δεν λείπουν τα μπροκάρ και τα γεωμετρικά σχήματα. Τα βαριά αυτά υφάσματα είναι τόσο εντυπωσιακά που πολλές φορές χρησιμοποιούνται στους τοίχους σαν έργα τέχνης και αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του Ινδικού στιλ.
Αφρικανικό στιλ (African)
Η ήπειρος που θεωρείται ότι είναι το λίκνο της ζωής εκπροσωπεί ένα από τα ομορφότερα Ethnic στιλ. Τα ευφάνταστα τεχνουργήματα των φυλών της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ενώνονται με τη φινέτσα των Ευρωπαίων αποικιοκρατών και δημιουργούν ένα ασυναγώνιστο διακοσμητικό ύφος που έχει επηρεάσει πολλά από τα μοντέρνα στιλ διακόσμησης.

Σαν κύρια χαρακτηριστικά ξεχωρίζουμε :

– Τα κλασικά λιτά σκουρόχρωμα λουστραρισμένα έπιπλα από τικ, μαόνι, βένγκε και έβενο, που πολλές φορές εκπλήσσουν με την διακριτική τους πολυτέλεια. Δένουν άψογα με τα σκούρα ξύλινα πατώματα και ποτέ δεν θα τα δούμε να «μπουκώνουν» το χώρο αφού σε αυτό το στιλ κύριο χαρακτηριστικό είναι η χρήση λίγων επίπλων.
– Στα χρώματα πρωταγωνιστές είναι τα ουδέτερα κρεμ, μπεζ, λευκό και ιβουάρ που τονίζονται από καφέ στις αποχρώσεις της σοκολάτας, της καραμέλας και της μόκας. Το μαύρο συμπληρώνει την γκάμα των ουδέτερων και αποτελεί μια ιδανική βάση για να αναδειχθούν τα πιο έντονα κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί.
– Τα υφάσματα είναι συνήθως λινά και βαμβακερά, μονόχρωμα ή με τα υπέροχα γεωμετρικά διακοσμητικά μοτίβα των διάφορων φυλών. Συνδυάζονται με δέρματα άγριων ζώων, όπως η ζέβρα και η λεοπάρδαλη, που καλό θα ήταν να μην είναι αυθεντικά αλλά απομιμήσεις. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι όμως τα επιβλητικά τοτέμ και οι εντυπωσιακές αφρικάνικες μάσκες που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης και κάνουν ξεχωριστό το Αφρικανικό στιλ.
Μαροκινό στιλ (Moroccan)
Είναι το διακοσμητικό στιλ που προέρχεται από τις χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής και συγκεκριμένα τη περιοχή του Μαγκρέμπ, δηλαδή την έκταση που περιλαμβάνει την Αλγερία, τη Τυνησία και το Μαρόκο, από το οποίο πήρε και το όνομα του. Οι επηρεασμοί του στιλ όμως προέρχονται και από Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ξεχωρίζουμε λοιπόν τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:

– Είναι εμφανής ο επηρεασμός του Ισλάμ και γι’ αυτό δεν θα δούμε πουθενά φιγούρες ανθρώπων και ζώων. Κυριαρχούν τα γεωμετρικά σχήματα, (οκτάγωνα και ρόμβοι), τα μπροκάρ, τα φλοράλ μοτίβα και το χαρακτηριστικό Δέντρο της Ζωής. Τα σχέδια αυτά επαναλαμβάνονται παντού, σε διάτρητα χωρίσματα, σε σκαλίσματα πάνω σε δίσκους από μπρούτζο, χαλκό και κασσίτερο, σε υφάσματα, σε υπέροχα χαλιά που στολίζουν δάπεδα αλλά και τοίχους. Τα δάπεδα και οι τοίχοι επενδύονται από χειροποίητα, ζωγραφιστά, επισμαλτωμένα κεραμικά πλακίδια, μικρών διαστάσεων, σε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και σχεδίων.
– Όποιοι τοίχοι δεν καλύπτονται με πλακίδια, περνιούνται με γύψο που δημιουργεί μια ανάγλυφη ματ επιφάνεια και βάφονται σε έντονα χρώματα με τεχνική πατίνας για να φαίνονται ταλαιπωρημένοι και παλιοί. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι μπλε κοβάλτιου, τιρκουάζ, ακουαμαρίνα, σμαραγδί, κίτρινο, χρυσό, ασημί, κεραμιδί, φούξια, βιολέ, μωβ, αλλά και τα ουδέτερα λευκό, μπεζ και γκρι.
– Τα έπιπλα είναι λιτά, με επηρεασμούς από την Αραβική αρχιτεκτονική, με λίγα σκαλίσματα και σκούρο καφέ χρώμα ή λευκή πατίνα και έχουν στοιχεία από μαύρο σίδερο. Τα υφάσματα πολυτελή, από μετάξι και γάζα, πολλές φορές διακοσμούνται με καθρεφτάκια όπως και κάποια αντικείμενα από διάφορα μέταλλα. Πολύχρωμα φανάρια κρέμονται με αλυσίδες από το ταβάνι και δημιουργούν μυστηριακό φωτισμό βγαλμένο από τα παραμύθια της Χαλιμάς και τις χίλιες και μια νύχτες. Όλα αυτά κάνουν πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το Μαροκινό στιλ.
Μεξικάνικο στιλ (Mexican)
Το κεντροαμερικάνικο στιλ που είναι διάσημο για τη πολυχρωμία και την αισιοδοξία του έχει αρχίσει να κατακτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Επηρεασμένο από τους Αζτέκους και τους Μάγια, αλλά και από τους Ισπανούς κατακτητές, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
– Έπιπλα κατασκευασμένα από ξύλο πεύκου που λουστράρονται σε μελί αποχρώσεις ή βάφονται με έντονα κόκκινα, πορτοκαλί και μπλε ματ χρώματα και διακοσμούνται με μαύρα σιδερένια στοιχεία και σκαλίσματα. Συνοδεύονται από κεραμικά αγγεία, πρωτόγονα ειδώλια, καλάθια, κάκτους και όλα μαζί πατάνε πάνω σε δάπεδα από υπέροχα χειροποίητα κεραμικά πλακίδια σε καφέ και μπεζ αποχρώσεις.
– Τα χρώματα που συνηθίζονται είναι η τερακότα, η ώχρα, το χακί, τα φωτεινά μπλε, τιρκουάζ, σμαραγδί και τα βαθιά πράσινα, κόκκινα και φούξια. Όλα τα χρώματα στους τοίχους είναι ματ και περασμένα με τη τεχνική της πατίνας ή με έντονα ανάγλυφο ρελιέφ.
– Την γκάμα συμπληρώνουν τα πολύχρωμα υφαντά, οι λεπτές μάλλινες κουβέρτες και τα ριχτάρια, που ζεσταίνουν το χώρο και δημιουργούν φιλική διάθεση. Περίεργα διακοσμητικά από ακατέργαστο ξύλο, κόκκαλο και πυλό ολοκληρώνουν το Μεξικάνικο στιλ.
DECORATION TIP!
Έχοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά σαν οδηγό, θα μπορέσετε να προσαρμόσετε Ethnic στοιχεία μέσα στο χώρο σας, παντρεύοντάς τα με άλλα στιλ, μοντέρνα ή κλασικά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσετε μοναδικά mix & match αποτελέσματα που θα εντυπωσιάσουν. Προσέξτε όμως… Δεν θα ήταν ωραίο να διακοσμήσετε το χώρο σας ολοκληρωτικά με κάποιο Ethnic στιλ, γιατί αυτό θα τον έκανε να φαίνεται παρωχημένος και ίσως να σας κούραζε γρήγορα. Λίγες πινελιές θα αρκέσουν για να ανανεώσετε το σπίτι σας και να φτιάξετε τη διάθεσή σας.

Read More

And More