Πώς να φέρεις το καλοκαίρι σπίτι σου με 5 κινήσεις…

Αν φέτος αποφασίσεις να μην κάνεις διακοπές γιατί δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου, μπορείς να φέρεις το καλοκαίρι στο σπίτι σου και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε νησί. Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης σου δίνει συμβουλές για να μην ξοδέψεις και πολλά λεφτά.
/
Πολλοί από εμάς δεν θα πάμε φέτος διακοπές… Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βάλουμε το υπέροχο Ελληνικό καλοκαίρι μέσα στο σπίτι μας! Ακόμα και μέσα στην ασφυκτική ζέστη της πόλης μπορούμε με μερικές διακοσμητικές πινελιές να φέρουμε τις διακοπές στο διαμέρισμα μας…
STYLING TIPS
Η ανανέωση των χώρων είναι πολλές φορές αναγκαία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες τα σπίτια είναι καλό να γίνονται πιο ανάλαφρα και λιγότερο “στημένα”, μιας και το καλοκαίρι είναι η εποχή της ανεμελιάς. Πως όμως θα το κάνουμε εύκολα και με σχετικά μικρό κόστος;

Δεν θα δυσκολευτούμε αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Ξεκρεμάμε τις βαριές χειμωνιάτικες κουρτίνες και κρεμάμε ανάλαφρες από καλοκαιρινά υφάσματα όπως γάζα, τούλι ή voile. Τα υφάσματα αυτά είναι αέρινα και διάφανα, με ματ υφή. Αφήνουν το φως να περάσει μέσα στο χώρο αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και ευχάριστες σκιές, καθώς ανεμίζουν μπροστά από τα ανοιχτά παράθυρα. Αν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη σκίαση, τα συνδυάζουμε με λίγα μέτρα από λινό ύφασμα που κόβει το φως του ήλιου τις μεσημεριανές ώρες.
Προσοχή: Καλό θα ήταν τα χρώματα που θα διαλέξουμε στις κουρτίνες, να κινούνται γύρω από τους τόνους του λευκού ή σε παστέλ αποχρώσεις του γαλάζιου και του βεραμάν καθώς και στα ουδέτερα μπεζ και γκρι. Θα δώσουν υπέροχη δροσιά στο χώρο!
/
2. Ανανεώνουμε τους καναπέδες σκεπάζοντάς τους με ριχτάρια από λινό και καραβόπανο, πάντα σε λευκούς τόνους. Μετά τους χρωματίζουμε με μαξιλάρια σε έντονα χρώματα, συνδυασμένα με μερικά ριγέ, φλοράλ και καρό, που θα δημιουργήσουν μια ευχάριστη ένταση στο χώρο. Επίσης μπορούμε να ντύσουμε τις καρέκλες της τραπεζαρίας με λευκά φορέματα, για να αλλάξουν εντελώς εμφάνιση.
Προσοχή: Τα καλοκαιρινά υφάσματα καλό θα είναι να τα διαλέξουμε σε ματ υφές, γιατί το καλοκαιράκι δεν αγαπάει πολύ τις έντονες γυαλάδες και τα συνθετικά υφάσματα. Αυτό δεν ισχύει φυσικά για το φυσικό μετάξι, που η γυαλάδα του είναι διακριτική, αλλά η τιμή του τσουχτερή…
/
3. Προσπαθούμε να εντάξουμε στο χώρο κάποιο από τα φυσικά υλικά πλέξης, όπως το rattan, το bamboo, ή τη ψάθα. Για τα υλικά αυτά έχουμε μιλήσει και παλιότερα, αναφέροντας πόσο όμορφα και μοναδικά είναι. Η χρήση τους κάνει τους χώρους να αποκτούν μια ταξιδιάρικη νότα αφού φέρνει στο μυαλό εξωτικούς προορισμούς.
Προσοχή: Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε ένα τέτοιο έπιπλο, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε τα υλικά αυτά στο χώρο μας. Χρησιμοποιώντας φθηνά καλάθια ή αντικείμενα από υλικά πλέξης, θα δώσουμε την απαραίτητη εξωτική νότα στο σπίτι μας. Ακόμα και παλιά ψάθινα καπέλα κρεμασμένα σε ομάδες πάνω στους τοίχους μπορούν να δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα!
/
4. Στολίζουμε διάφορα σημεία με θησαυρούς της θάλασσας, όπως κοχύλια, βότσαλα, αστερίες και φαγωμένα από την αρμύρα κομμάτια ξύλου. Όλα αυτά τα βρίσκουμε εύκολα σε καταστήματα με καλοκαιρινά είδη, αλλά φυσικά μπορούμε να τα μαζέψουμε και από τις παραλίες που επισκεπτόμαστε. Οι θησαυροί της θάλασσας δείχνουν υπέροχα μέσα σε ασημένιους δίσκους, σε γυάλινα βάζα, ή απλά ακουμπισμένοι πάνω στα έπιπλα, χαρίζοντας μας υπέροχες εικόνες από την τέχνη της φύσης…
Προσοχή: Δεν το παρακάνουμε με τα κοχύλια και τα βότσαλα! Αν τοποθετήσουμε μεγάλες ποσότητες σε πολλά σημεία του χώρου, το αποτέλεσμα θα είναι λιγάκι κιτς… Γι’ αυτό λίγα και καλά!
/
5. Σε συνδυασμό με τις παραπάνω συνθέσεις από υλικά της θάλασσας, διαλέγουμε λευκά κεριά που θα χαρίσουν αίγλη και θαλπωρή στο χώρο μας. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, αρκεί να έχουμε δημιουργική διάθεση. Τα κοντόχοντρα κεριά μπορούν να συνοδεύσουν δίσκους από μέταλλο και ξύλο, ή να μπουν μέσα σε γυάλες με κοχύλια ή σκέτη άμμο. Τα ρεσό που είναι και φθηνότερα θα δημιουργήσουν ενδιαφέροντες συνθέσεις με φθαρμένα ξύλα και αστερίες. Με λίγη φαντασία θα κάνουμε θαύματα.
Προσοχή: Καλό θα ήταν τα κεριά να είναι αποκλειστικά και μόνο λευκά ή κρεμ. Τα χρωματιστά δεν θα δείξουν ωραία με τα φυσικά υλικά, αφού θα τραβάνε τα βλέμματα και θα ξεχωρίζουν από τη σύνθεση. Επίσης προσπαθούμε να διαλέγουμε κεριά με διακριτικό άρωμα, που θα δώσουν στο χώρο μας ευχάριστη μυρωδιά, ακόμα και όταν δεν θα είναι αναμμένα.
/
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως αν έχουμε διάθεση και χρόνο, ένα βαψιματάκι στους τοίχους θα έκανε εκπληκτική δουλειά στην καλοκαιρινή ανανέωση του χώρου μας. Τα χρώματα που “μυρίζουν” καλοκαίρι είναι το αιώνιο και κλασάτο λευκό, οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, το κίτρινο, το πορτοκαλί, η τερακότα, το μπεζ, το ανοιχτό γκρι και σε μικρές δόσεις το βιολέ και το κόκκινο vermilion.
Καλές οι διακοπές, αλλά αν δεν μπορέσουμε να πάμε, με τις παραπάνω εύκολες και φθηνές λύσεις, θα μεταμορφώσουμε το σπίτι μας σε καλοκαιρινό μίνι παράδεισο. Ίσως έτσι η διαμονή στο “κλεινόν άστυ” για κάποιους από μας γίνει περισσότερο υποφερτή και σαφέστατα περισσότερο ενδιαφέρουσα!

Read More

And More