Χωρίς καναπέ δεν γίνεται…

Ο καναπές είναι το πιο χρήσιμο έπιπλο μετά την κρεβατοκάμαρα. Η επιλογή του λοιπόν είναι πολύ σημαντική και η αγορά του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πριν όμως μιλήσουμε για τον τρόπο που επιλέγουμε καναπέ, ας δούμε τις επιλογές που έχουμε. Σε αυτό μας βοηθάει ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης.
Το πρώτο πράγμα που ψάχνουμε όταν θέλουμε να στήσουμε ένα καθιστικό είναι σαφέστατα οι καναπέδες. Ακόμα και τίποτα άλλο να μην έχει ένα δωμάτιο, ο καναπές από μόνος του δίνει την έννοια του καθιστικού και καθορίζει τη χρήση του χώρου. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό στοιχείο διακόσμησης αποτελεί.
Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη canapé και περιγράφει ένα κομψό κάθισμα από ύφασμα και περίγραμμα από σκαλιστό ξύλο, για δύο ή περισσότερα άτομα.
Υπάρχουν πολλά είδη τέτοιων καθισμάτων και ειδικά στις μέρες μας, που η φαντασία και η τεχνολογία το επιτρέπουν οι συνδυασμοί είναι άπειροι. Παρακάτω θα γνωρίσουμε τις συνηθέστερες μορφές:
1. Αυτόνομος: Είναι ο καναπές που στέκεται μέσα στο χώρο μόνος του. Διαθέτει πλάτη, μπράτσα και στις 2 πλευρές του και φιλοξενεί 2 ή 3 άτομα. Παλιότερα υπήρχαν αυτόνομοι καναπέδες με 4 ή 5 θέσεις αλλά επειδή καταλάμβαναν μεγάλο όγκο ήταν δύσκολοι στη διαρρύθμιση και πλέον τους βρίσκουμε σπάνια. Έτσι αρκούμαστε στους διθέσιους και τριθέσιους.
2. Γωνιακός: Ονομάζουμε έτσι τις συνθέσεις καναπέδων που σχηματίζουν γωνία και στην ένωσή τους διαθέτουν επιπλέον κάθισμα. Είναι πλέον η συνηθέστερη επιλογή στα μοντέρνα σπίτια, αν και πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Χωρίς αμφιβολία είναι πολύ πρακτικός αφού αν διαλέξουμε ένα τεμάχιο με μαζεμένες διαστάσεις εύκολα μπορούμε να τον τοποθετήσουμε και σε μικρότερους χώρους, κερδίζοντας μια θέση καθίσματος.
3. Ανάκλιντρο: Κάθισμα που χωράει συνήθως 2 καθήμενους, αλλά στην ουσία έχει φτιαχτεί για έναν, αφού διαθέτει μόνο ένα μπράτσο και μισή ή καθόλου πλάτη. Η χρήση του χάνεται στα βάθη των αιώνων! Ίσως πρόκειται για τον πρώτο καναπέ που κατασκευάστηκε αφού εικόνες ανακλίντρων βρίσκουμε σε Αιγυπτιακές τοιχογραφίες, σε Αρχαία Ελληνικά αγγεία και Ρωμαϊκά ψηφιδωτά.

4. Σεζ λονγκ (chaise longue): Στην ουσία είναι αυτό που λέει το όνομά της, μια μακριά καρέκλα. Διαθέτει μόνο πλάτη και χρησιμεύει για να ξαπλώνουμε πάνω της. Πολλές φορές την μπερδεύουν με το ανάκλιντρο αλλά είναι κάτι τελείως ξεχωριστό. Αν και η χρήση της είναι όπως είπαμε για έναν, πολλές φορές το σχήμα της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται και από 2 άτομα.
5. Πολυθρόνα: Σίγουρα δεν είναι για πολλούς… Αλλά επειδή αποτελεί την απαραίτητη συνοδεία σε ένα καναπέ την εντάσσουμε στην ομάδα του. Υπάρχουν μεγάλες, μικρές, με ψηλή ή χαμηλή πλάτη, πολλές φορές μοιάζει με καρέκλα και άλλες με μίνι καναπέ. Ένα χαρακτηριστικό της όμως δεν αλλάζει ποτέ: έχει πάντα 2 μπράτσα.

Αφού λοιπόν είδαμε τις επιλογές μας, είμαστε έτοιμες να μάθουμε τον τρόπο. Μείνε συντονισμένη στο TLIFE για τα απαραίτητα διακοσμητικά tips.

Read More

And More