Iδιαίτερα δεσίματα για τις κουρτίνες σου!

Η διακοσμήτρια εσωτερικού χώρου Αγγελική Τσακίρη μας δίνει απλούς και εύκολους τρόπους για να ανανεώσουμε τις ήδη υπάρχουσες κουρτίνες που έχουμε…
Τον 18ο αιώνα οι κουρτίνες στηρίζονταν συνήθως με κορδόνια, φούντες ή με πιο περίτεχνα στηρίγματα, τα αμπράζ. Όλα αυτά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και σήμερα για τον στολισμό ή το δέσιμο της κουρτίνας. Δεν έχουν μόνο πρακτικό αλλά και διακοσμητικό χαρακτήρα, μιας και μπορούν να μεταμορφώσουν ακόμα και την πιο απλή κουρτίνα.

-Μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες της με τη σωστή τοποθέτηση ενός αμπράζ ή ενός δεσίματος. Έτσι μια μακριά κουρτίνα μπορεί με την βοήθεια ενός δεσίματος να έρθει στο σωστό ύψος και να έχει το σωστό πέσιμο.
Δεν υπάρχουν όρια στο τι δέσιμο ή αμπράζ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη κουρτίνα μας, αφού έχουν την δυνατότητα να μεταβάλλουν και να ενοποιούν την συνολική εικόνα της και επομένως και ολόκληρου του δωματίου.

-Τα δεσίματα και τα αμπράζ μπορούν να είναι είτε λιτά είτε εξεζητημένα. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβά για να αναδείξουν το ύφασμα. Καλό είναι να επιλέγουμε αντίθεση. Για παράδειγμα συνδυάστε ιδιαίτερα διακοσμητικά με απλές κουρτίνες και το αντίστροφο. Παλιότερα τα δεσίματα ήταν συχνά φτιαγμένα από το ίδιο ύφασμα με τις κουρτίνες. Αυτό σήμερα θεωρείται κάπως ξεπερασμένο. Βέβαια δημιουργώντας ένα περίτεχνο μπουρλέ με το ίδιο ύφασμα συνδυασμένο με κάποιο άλλο που κάνει αντίθεση, σίγουρα θα αναδείξετε την κουρτίνα σας.
-Σε μια ανάλαφρη κουρτίνα, μια φαρδιά κορδέλα δεμένη απλά σε φιόγκο, μπορεί να δείχνει ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Σε μια μονόχρωμη κουρτίνα που έχει μπορντούρα από ρέλι κορδόνι ή κρόσσια, τότε ένα απλό δέσιμο από το ίδιο υλικό με την μπορντούρα δημιουργεί ενιαίο σύνολο.

-Όλα τα δεσίματα μπορούν να ασφαλίζονται με έναν γάντζο τοποθετημένο πάνω στον τοίχο ή απλά να δένονται γύρω από την κουρτίνα.
-Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αμπράζ και δεσίματα. Όσο όμως αφορά τα δεσίματα, σίγουρα αφήνοντας την φαντασία σας ελεύθερη, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε αληθινά αριστουργήματα!
ΣΚΕΨΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ
-Παίρνοντας μια λωρίδα υφάσματος που να κάνει αντίθεση με το ύφασμα της κουρτίνας, και διακοσμώντας το με ψεύτικα λουλούδια, θα δώσετε μια ανοιξιάτικη νότα στον χώρο.
– Το ίδιο μπορεί να γίνει διακοσμώντας το ύφασμα με κουμπιά, κολλώντας μικρά ξυλαράκια (αν είναι και κανέλας, τότε θα έχετε και την υπέροχη μυρωδιά της)!
– Μπορείτε επίσης να φέρετε μια θαλασσινή αύρα στο χώρο, κολλώντας μικρές πετρούλες και βότσαλα.
– Ένα παλιό κολιέ που δεν φοράτε πια, ένα φολκλόρ βραχιόλι ή αλλιώς χάντρες αγορασμένες ξεχωριστά και περασμένες σε κάποιο σχέδιο, προσδίδουν πιο εξεζητημένο στυλ στην κουρτίνα. Πάρτε χοντρό σχοινί και μη φοβηθείτε να το βάψετε ασημί, χρυσό ή ό,τι άλλο χρώμα σας αρέσει!

Ράψτε μακριές πολύχρωμες λωρίδες πάνω στο ύφασμα της δέστρας. Το αποτέλεσμα θα θυμίζει πολύχρωμο τσιγγάνικο φόρεμα. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε!

Read More

And More