Εξοικονόμησε χρήματα από το σπίτι σου!

Λίγο η οικονομική κρίση λίγο η οικολογία όλοι ψάχνουμε τρόπους να εξοικονομήσουμε χρήματα μέσα στο σπίτι. Ένας από τους καλύτερους είναι να κάνεις τις ηλεκτρικές σου συσκευές να δουλεύουν σωστά καθαρίζοντάς τες και έτσι να μην καίνε περιττό ρεύμα!

Κάθε ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι σου καίει περισσότερη ενέργεια και δουλεύει λιγότερο αποτελεσματικά εάν δεν είναι καθαρή. Το να διατηρείς καθαρές τις ηλεκτρικές συσκευές κάνει καλό στο πορτοφόλι σου αλλά και στην εικόνα του σπιτιού σου! Να τι πρέπει να προσέξεις:

Το ψυγείο

1.Ένα καθαρό ψυγείο διατηρεί την ψύξη του καλύτερα από ένα βρώμικο. Δώσε μεγάλη σημασία στο να καθαρίσεις σωστά τα λάστιχα στην πόρτα του ψυγείου. Συχνά εξαιτίας της κακής τους συντήρησης δεν εφάπτονται σωστά στο ψυγείο με αποτέλεσμα να διαρρέει η ψύξη και το ψυγείο να καίει περισσότερη ενέργεια για να ψύξει τα τρόφιμα. Κανονικά ακόμη και ένα μαγκωμένο χαρτονόμισμα στην πόρτα του ψυγείου δεν θα έπρεπε να μπορείς να το τραβήξεις με ευκολία εάν το ψυγείο σου κλείνει σωστά.

2.Εάν το ψυγείο σου πιάνει πάγο κάνε απόψυξη τακτικά. Η συγκέντρωση πάγου κάνει τον επεξεργαστή του ψυγείου να δουλεύει περισσότερο και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια γεγονός που τον φθείρει γρηγορότερα. Να ξέρεις ότι τα no frost ψυγεία καίνε περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά.

3.Μην αφήνεις να μαζεύεται σκόνη στο πίσω μέρος του ψυγείου που το εμποδίζει να λειτουργεί σωστά και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Ο φούρνος

1.Ο φούρνος λειτουργεί καλύτερα όταν ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα γι΄αυτό φρόντισε να μη υπάρχουν υπολείμματα από αλουμινόχαρτα πάνω στις σχάρες του φούρνου. Επίσης καθάρισε καλά το εσωτερικό της πόρτας του φούρνου ώστε αυτή να εφάπτεται καλά και να μην αφήνει τον ζεστό αέρα να διαρρέει σπαταλώντας ενέργεια.

2. Καθάριζε τακτικά τις εστίες του φούρνου σου είτε είναι κεραμικές είτε γκαζιού. Οι λεκιασμένες εστίες απορροφούν θερμότητα παρά την αποδίδουν στα σκεύη με αποτέλεσμα να σπαταλάς ενέργεια. Μια καθαρή κεραμική εστία ανάβει αμέσως ενώ το χρώμα της φλόγας στην καθαρή εστία γκαζιού είναι μπλε και όχι κίτρινο.

Ο φούρνος μικροκυμάτων

Είναι από τις λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές αλλά ακόμη και αυτός χάνει σε αποτελεσματικότητα όταν είναι βρώμικος. Γι’ αυτό είναι καλό να αφαιρείς τους λεκέδες από τα υπολείμματα φαγητών που έχουν χυθεί στο εσωτερικό του. Απορροφούν μικροκύματα και έτσι μειώνουν την αποδοτικότητα της συσκευής. Για καλύτερα αποτελέσματα καλό είναι να καθαρίζονται τα τοιχώματα, το πιάτο και το πορτάκι του φούρνου.

Τα κλιματιστικά

Τα φίλτρα των κλιματιστικών «μπουκώνουν» πολύ εύκολα ειδικά εάν έχετε κατοικίδια. Γι’ αυτό χρειάζονται τακτικό καθάρισμα, τουλάχιστον μια φορά το μήνα και τακτικότερα όταν είναι σε καθημερινή χρήση. Αυτό διότι τα βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν την σωστή διέλευση του αέρα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται και η σωστή λειτουργία της συσκευής.

Read More

And More