Monade Capsule: Μια “κάψουλα” ελευθερίας στο κέντρο της πόλης

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις όλα στο γραφείο και να… ξεχυθείς στους δρόμους, σε αναζήτηση ενός “καταφυγίου”, όπου θα μπορέσεις να ξεκουραστείς και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου; Σκέψου να μπορούσες αυτό να το κάνεις σε καθημερινή βάση, χωρίς καν να απομακρυνθείς από το κτίριο της δουλειάς σου! Αυτό σκέφτηκε και η απόφοιτος της Ακαδημίας Design του Eindhoven, Alice Bleton και αποφάσισε να δημιουργήσει εξαρχής τη… λύση! Και κάπως έτσι “γεννήθηκε” η Monade Capsule, ένας πρωτοποριακός χώρος ο οποίος προσαρμόζεται στην οροφή του εκάστοτε κτιρίου, με στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα στους εργαζομένους μιας εταιρίας να ξεφύγουν από το περιβάλλον του γραφείου και να χαλαρώσουν με θέα την πόλη, αλλά μακριά από τη θορυβώδη καθημερινότητα της!

Η “μαγική κάψουλα” παρουσιάστηκε στο περασμένο Dutch Design Week ως μία από τις καινοτόμες προτάσεις της σύγχρονης και ανερχόμενης γενιάς σχεδιαστών, κλέβοντας τις εντυπώσεις και αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια! Η ίδια η designer αναφέρει για το έργο της: “Ως αστικοί τύποι, το καθημερινό περιβάλλον μας αποτελείται κυρίως από τσιμεντένια και γυάλινα κτίρια. Αν δεν μπορούμε να ‘δραπετεύσουμε’ από αυτή την εικόνα, χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας σε πράγματα που υπάρχουν γύρω μας και μας δίνουν έμπνευση και ελευθερία. Η Monade Capsule προέκυψε από αυτή τη σκέψη”.

Η ιδιαίτερη και πρωτότυπη κατασκευή της Alice Bleton θα μπορούσε να παρομοιαστεί και με ένα είδος “θερμοκηπίου”, το οποίο εγκαθίσταται στο μεταίχμιο ανάμεσα στην ταράτσα και την πρόσοψη του εκάστοτε κτίσματος και διαθέτει κεντρικά ανοίγματα που επιτρέπουν την επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ η συνολική κατασκευή του από fiberglass προσφέρει προστασία από το άμεσο ηλιακό φως! Το όνομα της κάψουλας προέρχεται από την ελληνική λέξη “μονάδα”, δίνοντας έμφαση στο χαλαρωτικό ρόλο που αποσκοπεί να διαδραματίσει η δημιουργία, ενώ ο χώρος έχει δυνατότητα ταυτόχρονης φιλοξενίας έως και πέντε ατόμων.

Δες παρακάτω πώς μοιάζει η Monade Capsule!

Read More

And More