Avocado House: Σε αυτό το αρχιτεκτονικό “διαμάντι” της Καλιφόρνια… κάνει πάντα καλοκαίρι!

Τώρα που ο καιρός έχει θερμάνει… ανεπανόρθωτα είναι η περίοδος που λατρεύουμε να χαζεύουμε σπίτια τα οποία μας “δροσίζουν” μέσα από τον cool και χαλαρό σχεδιασμό τους, χωρίς να χάνουν ούτε στο ελάχιστο την αίγλη και την πολυτέλειά τους! Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι και το άκρως καλοκαιρινό και σχεδόν εξωτικό (όπως αντιλαμβάνεσαι και από το όνομά του) Avocado Acres House στην Καλιφόρνια! Το αρχιτεκτονικό “διαμάντι” της πόλης Encinitas είναι αξιοσημείωτο για πολλούς λόγους, αλλά αυτό θα το καταλάβεις από τον εξαιρετικό σχεδιασμό του, που κυριαρχείται από την πρωτοτυπία και τις ιδιαιτερότητες!

Αρχικά, πρόκειται για μια μονοκατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Lloyd Russell σε συνεργασία με το studio Surfside Projects και είναι ένα από τα πιο “green” σπίτια της Αμερικής! Επιπλέον, για τη δημιουργία του, οι δύο designers βασίστηκαν στις αρχές των Case Study Houses, αλλά και στα αρχιτεκτονικά έργα του διάσημου Αμερικανού εργολάβου Joseph Eichler. Και εξηγούμαι: τα Case Study Houses έχουν μείνει στην ιστορία, καθώς οι μεγάλοι αρχιτέκτονες της μεταπολεμικής περιόδου κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια σειρά από σπίτια- μοντέλα, προτείνοντας νέους τρόπους οικοδόμησης που θα έλυναν το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι πολιτείες μετά τις πολεμικές συρράξεις. Το αποτέλεσμα ήταν φαντασμαγορικό, παρά το γεγονός πως ελάχιστα από τα σχέδια υλοποιήθηκαν! Έπειτα, ο Joseph Eichler υπήρξε μεγάλος εργολάβος της ίδιας περιόδου που κατάφερε να αλλάξει εντελώς την εικόνα της Καλιφόρνια μέσα από την εξαιρετική ανοικοδόμηση της περιοχής. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως το Avocado Acres House που στηρίχθηκε σε αυτές τις εμβληματικές αρχιτεκτονικές γραμμές είναι ό,τι πιο φρέσκο και εμπνευσμένο μπορείς να δεις αυτό τον καιρό!

Στα τεχνικά ζητήματα τώρα, παρά τις “ιερές” καταβολές του, η υπερπολυτελής μονοκατοικία έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τα πιο οικολογικά υλικά, δίνοντάς της τη δυνατότητα της ενεργειακής αυτονομίας και των χαμηλών ρύπων. Επιπλέον, το πρωτοποριακό design του “Avocado” είναι εκείνο που σίγουρα κλέβει την παράσταση! Αντικρίζοντας την κυβιστική είσοδό του, τίποτα δεν σε προδιαθέτει για την εξαιρετική εικόνα του, μιας και όλη η “μαγεία” του κρύβεται στο πίσω και πιο ιδιωτικό μέρος του. Χτισμένο σε σχήμα “U”, αποτελείται από τρεις πτέρυγες- “περίπτερα” τα οποία ενώνονται από την καινοτόμα ελλειπτική οροφή του!

Το interior design του βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους εξωτερικούς χώρους του, “αγκαλιάζοντας” τα φυσικά υλικά και “παίζοντας” με τις αντιθέσεις του βιομηχανικού μπετόν και του φυσικού ξύλου που επενδύει τα πατώματα και τις οροφές, τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι! Η διακόσμηση με χρωματικές “εκρήξεις”, αλλά και πολλές coastal αναφορές, φέρνουν το “Avocado” ακόμη πιο στην παραθαλάσσια φύση του, ενώ οι cool και χαλαρές επιλογές που έχουν γίνει στο deco δίνουν την εντύπωση πως το καλοκαίρι δεν φεύγει ποτέ!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να θαυμάσεις ελεύθερα το συναρπαστικό σπίτι (των ονείρων σου) και να μεταφερθείς έστω και νοερά στις ειδυλλιακές παραλίες της Καλιφόρνια!

Η εκπληκτική ξύλινη οροφή που απλώνεται πάνω από την επίσημη τραπεζαρία συνεχίζεται και στο εξωτερικό στέγαστρο, ενώ οι πελώριες τζαμαρίες φέρνουν το έξω… μέσα!

Το ξύλο “ζεσταίνει” το βιομηχανικό μπετόν, ενώ οι coastal αναφορές με τις σανίδες του surf και τους έντονους χρωματισμούς “σπάνε” τη μονοτονία των φυσικών αποχρώσεων.

Η “καθημερινή” τραπεζαρία τον ενοίκων διαθέτει τις σύγχρονες pop πινελιές που χρειάζεται ο… ναός του coolness.

Η εκπληκτική open plan κουζίνα καταφέρνει μέσα από τα wet φολιδωτά πλακάκια της να φέρει το “υγρό” στοιχείο στη διακόσμηση.

Το master υπνοδωμάτιο κυριαρχείται από τις γήινες αποχρώσεις, σε άμεση επαφή με το “δροσερό” κήπο.

Η λιτή κρεβατοκάμαρα- ξενώνας “υιοθετεί” μια πιο playful διάθεση, με το χρώμα να παίζει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το παιδικό- εφηβικό δωμάτιο είναι το όνειρο κάθε μικρού surfer της Καλιφόρνιας.

Και στο μπάνιο το ξύλο είναι το σημείο αναφοράς, ενώ και εδώ τα πλακάκια εισάγουν το… υγρό στοιχείο στη διακόσμηση.

Το εξωτερικό lounge και ο κήπος που περιστοιχίζεται από τη “U- shape” κατασκευή του μοναδικού σπιτιού.

Το εναλλακτικό δρομάκι με τις τσιμεντένιες καμπυλωτές πλάκες που κοσμεί τον κήπο και προσφέρει επιπλέον πρόσβαση στο σπίτι.

Read More

And More