Bookcase Apartment: Το καταλανικό σπίτι που σχεδιάστηκε για να “στεγάσει” τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά αριστουργήματα

Η ισπανική και καταλανική αισθητική υπήρξε πάντοτε συνυφασμένη με έναν περισσότερο μποέμ τρόπο ζωής. Ίσως για αυτόν ακριβώς το λόγο και το πολυτελέστατο Bookcase Apartment να μοιάζει βγαλμένο από τα βάθη της τοπικής κουλτούρας, παρ’ ό,τι μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή του! Άλλωστε, το όνομά του “προδίδει” και τον intellectuelle χαρακτήρα του, μιας και σχεδιάστηκε για να στεγάσει τη ζωή και το έργο μιας νέας μεταφράστριας και μυθιστοριογράφου, η προσωπική συλλογή βιβλίων της οποίας ανέρχεται στα 4.000 αντίτυπα -εξ ου και η επένδυσή του με αμέτρητες χτιστές βιβλιοθήκες! Με μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη διαρρύθμιση, όπου όλα “κινούνται” σε μια ελεύθερη… τροχιά, χωρίς ευδιάκριτα χωρίσματα και χώρους που δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο και χρηστικό σκοπό, το μοναδικό διαμέρισμα στο κέντρο της Βαρκελώνης είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστική δείγματα της σύγχρονης ισπανικής αρχιτεκτονικής!

Μόλις λίγα μέτρα από την πασίγνωστη περιοχή La Rambla της καταλανικής πρωτεύουσας, το Bookcase Apartment που δημιουργήθηκε από το studio Nook Architects είναι μια ρηξικέλευθη πρόταση γύρω από το χωροταξικό σχεδιασμό μιας οικίας. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία κατασκευής του κτιρίου, το διαμέρισμα αξιοποίησε τα αρχικά υλικά, όπως τα ξύλινα καδρόνια, τα μαροκινά πλακάκια και την τερακότα, τα οποία διάνθισε με νέας κοπής αντίστοιχες υφές για να δώσει ακόμη πιο έντονη την αίσθηση του φολκλόρ design. Μέσα στα συνολικά 276 τ.μ. του, το σπίτι καταφέρνει να χωρέσει όλη την αισθητική ιστορία της πόλης, αλλά και να την εκσυγχρονίσει μέσα από καινούριες προσθήκες, όπως είναι το βιομηχανικό μπετόν και οι contemporary oversized τζαμαρίες που χρησιμοποιούνται αντί για εσωτερικές πόρτες.

Έχοντας την κουζίνα ως κομβικό σημείο στη χωροταξία του, το Bookcase Apartment εκτείνεται στους “δαιδαλώδεις” χώρους τους, χωρίς να περιορίζει καθόλου τα δωμάτια, αλλά δίνοντας μια αίσθηση πολυχρηστικότητας σε κάθε χώρο του. Επιπλέον, οι ξύλινες “χτιστές” βιβλιοθήκες που έχουν τοποθετηθεί σε βασικά σημεία του σπιτιού δίνουν ώθηση προς τη χρήση μιας εφάμιλλης γεωμετρίας σε άλλα δωμάτια, όπως η κουζίνα, τα μπάνια και το master υπνοδωμάτιο, που χαρακτηρίζονται από τις αλλεπάλληλες οριζόντιες επιφάνειές τους! Επιπλέον, η 68 τετραγωνικών μέτρων βεράντα του διαμερίσματος έχει διαμορφωθεί σε πολλαπλά ανισόπεδα επίπεδα, δείχνοντας ακόμη μεγαλύτερη από το πραγματικό μέγεθός της, ενώ παράλληλα διατηρεί το μαροκινό χαρακτήρα του σχεδιασμού της, με την τερακότα και τους κίονες να ολοκληρώνουν την εικόνα της.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να ρίξεις μια ματιά στη μοναδική περίπτωση του Bookcase Apartment για να διαπιστώσεις και μόνη σου πως πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό “διαμάντι”!

Το minimal φουαγιέ του διαμερίσματος “παίζει” με τα χρώματα και τα διαφορετικά patterns.

Η υπερμεγέθης κουζίνα είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς του σπιτιού, γύρω από το οποίο εκτείνονται οι υπόλοιποι χώροι.

Ξύλο και industrial τσιμέντο είναι τα βασικά στοιχεία κατασκευής της κουζίνας με τη μινιμαλιστική ρομαντική “χροιά”.

Άποψη των κοινόχρηστων χώρων του σπιτιού, με τις ξύλινες βιβλιοθήκες να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη σχεδιαστική γραμμή τους.

Τα δωμάτια του σπιτιού βρίσκονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους, με τις πόρτες να έχουν αντικατασταθεί από τις τζαμαρίες.

Το master υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος με την εσωτερική γκαρνταρόμπα.

Το κεντρικό μπάνιο του σπιτιού ακολουθεί τη σχεδιαστική γραμμή των υπόλοιπων χώρων, με το ξύλο, το τσιμέντο και το πλακάκι να καλύπτουν τις επιφάνειές του.

Η πολυεπίπεδη βεράντα του Bookcase Apartment είναι επενδυμένη με τερακότα, ενώ τα ξεχωριστά επίπεδά του χρησιμεύουν ως καθίσματα.

Read More

And More