Green House: Αυτό το σπίτι στη Μελβούρνη είναι η επιτομή του οικολογικού design και θα σε συναρπάσει

Μέσα στο γενικότερο κλίμα “επαφής” του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και το υπαρκτό και ανησυχητικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, πολλές είναι πλέον οι περιπτώσεις κατοικιών οι οποίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται με στόχο να είναι ενεργειακά αυτοδιαχειριζόμενες, αλλά και κατασκευασμένες από όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά υλικά, ώστε να αφήνουν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Σε αυτή την κατηγορία, λοιπόν, ανήκει και το υπερπολυτελές και πρωτοποριακό Green House (greenhouse στα αγγλικά σημαίνει θερμοκήπιο) στη Μελβούρνη της Αυστραλίας! Αυτός ο εκπληκτικός συνδυασμός σύγχρονου design με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της δόμησης είναι που κάνει την καινοτόμα κατοικία να ξεχωρίζει στο είδος της -και όχι μόνο!

Χτισμένο σχεδόν εξολοκλήρου με ξύλο, τόσο στην εξωτερική όψη του, όσο και στο εσωτερικό με τα ξύλινα δάπεδα, την ξύλινη επένδυση στον τοίχο, αλλά και στις ελλειπτικές οροφές, το Green House δικαιολογεί την ονομασία του, αποδεικνύοντας τον Go Green χαρακτήρα του! Οι πολυάριθμες τζαμαρίες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα βοηθούν το φυσικό φως να “εισβάλει” στο χώρο, παίζοντας με τις σκιάσεις και δημιουργώντας μοναδικό αποτέλεσμα, ενώ τα διάφορα επίπεδα στα οποία εκτείνονται οι χώροι “παίζουν” με τη συνοχή indoors-outdoors, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην… πράσινη υπόσταση του σπιτιού!

Με τη φυσική βλάστηση να επικρατεί τόσο στον περιβάλλοντα, όσο και στον εσωτερικό χώρο, το Green House χρησιμοποιεί τα φυτά τόσο για αισθητικούς, όσο και για ενεργειακούς λόγους, μιας και είναι μία από τις κύριες πηγές που χρησιμοποιούνται για τον κλιματισμό της κατοικίας! Συγκεκριμένα, η σκιά που προσφέρουν φροντίζει να συντηρεί σταθερές τις εσωτερικές θερμοκρασίες του σπιτιού, ενώ τα φυτά εσωτερικού και ημι-εξωτερικού χώρου “δουλεύουν” για να ανακυκλώνεται ο αέρας εντός της οικίας. Επιπλέον, η θερμότητα παρέχεται από ένα διώροφο “κενό” που σχηματίζεται στη βόρεια όψη του κτιρίου και το οποίο επιτρέπει το ηλιακό φως να φτάσει σε βάθος και να ζεστάνει τα σημεία του δαπέδου και της οροφής που έχει επενδυθεί με βιομηχανικό μπετόν. Αντίστοιχα, η ψυχρότητα επιτυγχάνεται μέσω των παραθύρων που έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που “αιχμαλωτίζει” το δροσερό αεράκι από τα δέντρα και τα φυτά, αλλά και τη λίμνη που υπάρχει στον κήπο, ενώ το τεχνητό “κενό” της βόρειας πλευράς λειτουργεί αντίστροφα, αποβάλλοντας τη θερμότητα από το σπίτι, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές!

Το αποτέλεσμα είναι ένα “ζωντανό” και αυτοδιαχειριζόμενο αρχιτεκτονικό “διαμάντι”, όπως μπορείς να δεις και εσύ στις φωτογραφίες που ακολουθούν!

Το κεντρικό σαλόνι του σπιτιού συνδυάζει το μινιμαλισμό με το easy living και την αυτοδιαχειριζόμενη αρχιτεκτονική.

Το δεύτερο καθιστικό βρίσκεται στον επάνω όροφο του σπιτιού και κυριαρχείται από την ξύλινη επένδυση στο δάπεδο και την οροφή.

Γήινες αποχρώσεις, αφαιρετικές υφές, tribal διακοσμητικές φιγούρες και φυτά εσωτερικού χώρου είναι οι βασικές γραμμές στο interior design.

Η κουζίνα αποτελείται από λευκές επιφάνειες που ταιριάζουν άψογα με το ανοιχτόχρωμο ξύλο που μεσουρανεί σε όλους τους χώρους.

Τα κρεμαστά αερόφυτα που κοσμούν έναν από τους “γυάλινους τοίχους” του καθιστικού δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα στο χώρο.

Το rooftop garden του Green House μοιάζει με μια μικρή “ζούγκλα” στην εντυπωσιακή οροφή του σπιτιού.

Η βεράντα στο ισόγειο του σπιτιού είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά φοινικόδεντρα και ξύλινα χτιστά καθίσματα.

Read More

And More