La fábrica: Η ονειρική αρχιτεκτονική δημιουργία που χτίστηκε στις “στάχτες” ενός εργοστασίου

Μια αυτοκρατορία του… τσιμέντου -και όχι με τη μεταφορική έννοια- κατάφερε να μετατρέψει στο πιο ενδιαφέρον και πρωτοποριακό σπίτι που έχεις δει τελευταία ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ricardo Bofill! Το “θηριώδες” και απόκοσμο κτίριο, που χρονολογείται από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χτίστηκε για να στεγάσει ένα εργοστάσιο τσιμέντου, μετουσιώθηκε σε κάτι εντελώς διαφορετικό και ξεχωριστό μέσα από την καινοτόμα ματιά του σχεδιαστή, που το πρωτοανακάλυψε το 1973! Με έδρα στις εξοχές της Καταλανίας και σε ελάχιστη απόσταση από τη Βαρκελώνη, αυτός ο μικρός “παράδεισος” που ονομάστηκε από το δημιουργό του “La fábrica”, δεν υπήρξε πάντοτε το εκκεντρικό κτίσμα που φαντάζει πλέον στα μάτια σου, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να θεωρηθεί το πιο άσχημο και κακοτράχαλο πράγμα στον κόσμο! Η εκλεπτυσμένη αισθητική, όμως, του αρχιτέκτονα και το πείσμα του να δει το όραμά του να παίρνει σάρκα και οστά, τον έκαναν ικανό να συνεχίζει μέχρι και σήμερα, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, να κάνει συνεχώς νέες προσθήκες και μετατροπές στο αχανές κτίριο!

Με έκταση που αντιστοιχεί σε έπαυλη και χώρους πανύψηλους, ενιαίους και επιβλητικούς, το εντυπωσιακό κτίριο “στέκεται” ανάμεσα σε απίθανη βλάστηση, παίρνοντας διαστάσεις φουτουριστικής και σχεδόν μυθικής χροιάς μέσα από τις αντιθέσεις που δημιουργούνται από τον περιβάλλοντα χώρο! Ωστόσο, το ιδιαίτερο δείγμα της μετα- μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής εποχής διαθέτει ένα μεγαλοπρεπές interior design, που δεν έρχεται ακριβώς σε σύγκρουση με την προϋπάρχουσα υποδομή, αλλά καταφέρνει παρ’ όλα αυτά να την αναδείξει και να της προσδώσει αίγλη και φινέτσα!

Σχεδιασμένες από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα, ο οποίος χρησιμοποιεί τη “La fábrica” τόσο ως studio αλλά και ως σπίτι του, οι εσωτερικές εκτάσεις έχουν δεχθεί κάποιες παρεμβάσεις, κρατώντας πάντα το βασικό σκελετό και μεταποιώντας τον, ώστε να γίνει χρηστικός και ωφέλιμος χώρος! Μάλιστα, το ψηλοτάβανος σχεδιασμός και τα παράθυρα με τρούλο που είναι διάσπαρτα σε όλο το κτίριο παραπέμπουν σε καθεδρικό ναό, δίνοντας ακόμη περισσότερη μυστηριακή ατμόσφαιρα στο οίκημα! Θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί σουρεαλιστικό δημιούργημα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απολύτως λειτουργικό σπίτι, με στοιχεία από την art deco και το σκανδιναβικό design, αλλά και με αρκετές νεοκλασικές επιρροές, όπως φαίνεται μέσα από τα πολυτελή έπιπλα και τα ξεχωριστά διακοσμητικά ρεύματα που έχουν “μπλεχτεί”, ώστε να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα.

Παρακάτω μπορείς να δεις τη μεγαλειώδη “La fábrica” που είναι βέβαιο ότι θα σε συναρπάσει!

Πανοραμική άποψη από το αχανές open plan σαλόνι του κτιρίου.

Το κεντρικό καθιστικό είναι δομημένο με βάση τους κανόνες του easy living.

Μέρος του αρχιτεκτονικού studio του Ricardo Bofill που έχει διατηρήσει βασικά χαρακτηριστικά του εργοστασίου.

Λεπτομέρεια από τη νεοκλασική γωνιά του σαλονιού.

Η μεγαλοπρεπής είσοδος προς το χώρο της τραπεζαρίας.

Το master υπνοδωμάτιο του σπιτιού είναι ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες.

Η κουζίνα κρατά ένα λιτό και χρηστικό χαρακτήρα, διατηρώντας τα βιομηχανικά στοιχεία του χώρου.

Άποψη του υπνοδωματίου, όπου έχει κατασκευαστεί “χωνευτή” μπανιέρα για τους φιλοξενούμενους.

Η τραπεζαρία της “La fábrica” κυριαρχείται από την αίσθηση καθεδρικού ναού.

Το εξωτερικό lounge του σπιτιού “κρύβεται”ανάμεσα στην έντονη βλάστηση.

Η μεγαλειώδης κατασκευή της “La fábrica”.

Read More

And More