Mach House: Μια μονοκατοικία από “αυστηρό” τσιμέντο μέσα στο πιο “ζωντανό” φυσικό τοπίο

Ποιος θα το περίμενε πως ένα απολύτως compact και αυστηρά γεωμετρικό κτίριο, που υιοθετεί και εξυψώνει τον κυβισμό, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια τόσο contemporary και chic μονοκατοικία! Και όμως, η μαγεία του αργεντίνικου Mach House κρύβεται ακριβώς σε αυτή τη συμπαγή μορφή του! Το υπερπολυτελές οίκημα, που βρίσκεται σε προάστιο του Μπουένος Άιρες, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό studio του Luciano Kruk και αποτελεί μία από τις πιο καινοτόμες προτάσεις στο χώρο της στέγασης! Κατασκευασμένο εξολοκλήρου από βιομηχανικό μπετόν και γυαλί, το τετράγωνο σπίτι δημιουργήθηκε σε ένα ενιαίο επίπεδο, που καταφέρνει παρά το στιβαρό χαρακτήρα του να ενσωματώνει την τοπογραφία που απλώνεται γύρω του. Με έμφαση στο φυσικό φως και το υγρό στοιχείο, η αντιπαλότητα των υλικών και των εικόνων που πλαισιώνουν την κατοικία καταλήγει σε ένα μοναδικό συνονθύλευμα ρευμάτων και χαρακτηριστικών!

Η μαγευτική μονοκατοικία αποτελείται από ένα κεντρικό σαλόνι που βρίσκεται σε άμεση επαφή με την τραπεζαρία και την κουζίνα, ένα μικρότερο καθιστικό που λειτουργεί ως media room για τις πιο χαλαρές στιγμές της οικογένειας και δύο υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα είναι master κρεβατοκάμαρα με en suite μπάνιο. Όλοι οι χώροι, τόσο οι κοινόχρηστοι, όσο και οι ιδιωτικοί, βρίσκονται σε ένα ενιαίο επίπεδο, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες αρχιτεκτονικό σύνολο που κυριαρχείται από το άκαμπτο τσιμέντο, αλλά και τη σαγηνευτική εναλλαγή με το “εκτυφλωτικό” τζάμι. Πέρα από αυτούς τους κεντρικούς χώρους, το σπίτι “φιλοξενεί” και έναν εσωτερικό… κήπο!

Η μοναδικότητα του Mach House βρίσκεται στο γεγονός πως τόσο το interior design, όσο και η εξωτερική κατατομή και ο outdoor σχεδιασμός του καταφέρνει να συνδυάσει δύο πολύ διαφορετικά στοιχεία! Από τη μία διατηρεί και εξυψώνει τα φυσικά στοιχεία, όπως η βλάστηση, αλλά και η ενσωμάτωση του νερού στο design, ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχεί το χώρο με την επιβλητική μορφή του και το άκαμπτο υλικό που το αντιπροσωπεύει! Για αν εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την αντίθεση, αλλά και για να ισορροπήσει τμηματικά τη διαφορετικότητα των κατευθύνσεών του, το αρχιτεκτονικό γραφείο παρενέβη στην κατασκευή, δημιουργώντας ανοιχτές οροφές, αλλά και γυάλινες προσόψεις που αφήνουν το φυσικό φως να φτάσει στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ η κομβική θέση στην οποία τοποθετήθηκε η πισίνα επιλέχθηκε, ώστε οι αντανακλάσεις του φωτός στο νερό να αποτελούν άλλη μία σημαντική πηγή λάμψης!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να θαυμάσεις το αρχιτεκτονικό “διαμάντι” που ακούει στο όνομα Mach House!

Read More

And More