Μια μαγευτική μονοκατοικία στην Μπανγκόκ που συνδυάζει τη Δύση και την Ανατολή

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τη Μπανγκόκ; Μάλλον θα περίμενε κανείς ότι θα έχει να κάνει περισσότερο με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της ασιατικής αισθητικής, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την πιο ανεπτυγμένη πόλη της Ταϊλάνδης, τεράστιο εμπορικό κέντρο και απόλυτο τουριστικό προορισμό για κόσμο από κάθε γωνιά της γης, χαρακτηριστικά που την καθιστούν στην κορυφή της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο πως οι αρχιτεκτονικές δομές της θα είναι και ιδιαίτερα εξελιγμένες, μιας και η πόλη κυριαρχείται από υπερσύγχρονους ουρανοξύστες, neon lights και αισθητική ενός κέντρου του πολιτισμού και της οικονομικής ευημερίας. Στα χνάρια της γενικότερης ανοικοδόμησης της πόλης εντάσσεται και αυτό το εξαιρετικό δείγμα ασιατικής αρχιτεκτονικής που “συναντά” τη Δύση με μοναδικό τρόπο!

Χτισμένο σε μια από τις πιο κεντρικές και πολυσύχναστες περιοχές της Μπανγκόκ, το νέο project του ταϊλανδέζικου studio baan puripuri καταφέρνει να ενώσει τις τελευταίες τάσεις του contemporary σχεδιασμού με τις λιτές και αφαιρετικές γραμμές της ασιατικής κουλτούρας του Σιάμ. Το τριώροφο κτίριο διαθέτει μια απλή και γεωμετρική πρόσοψη κατασκευασμένη από αλλεπάλληλες στρώσεις πολυεπίπεδου βιομηχανικού μπετόν που “μπλέκει” με σκουρόχρωμα τούβλο, καθιστώντας την ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα. Ο ιδιαίτερος εξωτερικός σχεδιασμός του έχει μάλιστα δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για μισοανοιγμένα παραθυρόφυλλα, “παίζοντας” με τον εξωτερικό παρατηρητή!

Στο εσωτερικό του σπιτιού μεσουρανούν οι πολυτελείς υφές, με το γρανίτη, το μάρμαρο και το ξύλο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ τα έπιπλα ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις του interior design, ακολουθώντας ένα αρκετά neutral pattern, με το leather, το μέταλλο και το γυαλί να κυριαρχούν στο χώρο. Με εκτεταμένη χρήση των γκρι αποχρώσεων, αλλά και αρκετές χρωματιστές πινελιές, ο εσωτερικός χώρος καταφέρνει να συνδυάσει το σοβαρό και στιβαρό στυλ του βιομηχανικού open plan loft με την πολυτέλεια που προσφέρουν τα ψηλοτάβανα δωμάτια, οι “διώροφες” τζαμαρίες και οι εκλεπτυσμένες κυβιστικές γραμμές των επίπλων.

Η μονοκατοικία που… απλώνεται σε τρεις ορόφους, με τον πρώτο να “φιλοξενεί” το σαλόνι και την κουζίνα, το δεύτερο να “καταλαμβάνεται” από το master υπνοδωμάτιο και τον τρίτο να είναι “αφιερωμένος” στους φιλοξενούμενους, μιας και περιλαμβάνει τους ξενώνες, διαθέτει το μοναδικό χαρακτηριστικό να μην έχει διακριτό διαχωρισμό εσωτερικού/εξωτερικού χώρου, λόγω της “φυσικής” συνέχειας που δημιουργείται στα υλικά κατασκευής του -το ξύλο και το γυαλί! Ο μαγευτικός κήπος που πλαισιώνεται από την κατοικία αποτελείται από “χτιστό” ξύλινο deck διαμορφωμένο σε επίπεδα, ενώ γύρω του απλώνεται η καταπράσινη βλάστηση του σπιτιού.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να πάρεις μια ιδέα από τη μοναδική αισθητική του υπερσύγχρονου και φινετσάτου ταϊλανδέζικου σπιτιού.

Ουδέτερες διακοσμητικές επιλογές με μεγάλη βαρύτητα στην πολυτέλεια για το κεντρικό καθιστικό της μονοκατοικίας.

Η ευρύχωρη και (κυριολεκτικά) ευάερη κουζίνα είναι επενδυμένη με ξύλο σε φυσική απόχρωση, ενώ τη “διακόσμηση” αναλαμβάνει το άπλετο φυσικό φως που… λούζει το χώρο.

Και στο master υπνοδωμάτιο τον πρώτο… λόγο έχει το ξύλο, αλλά και το γυαλί και ο καθρέφτης που συμπληρώνουν το χαλαρωτικό σκηνικό.

Η γκαρνταρόμπα των ιδιοκτητών είναι λιτή και αφαιρετική, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ασιατική κουλτούρα.

Στο κεντρικό μπάνιο του σπιτιού μεσουρανεί το μάρμαρο και οι μεγάλοι χώροι.

Εξωτερική άποψη του ισογείου με το σαλόνι, όπως φαίνεται από τον κήπο της μονοκατοικίας.

Το ξύλινο deck του κήπου σε… προκαλεί να το επισκεφτείς και να χαλαρώσεις κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Πανοραμική λήψη του κήπου, όπως φαίνεται από το μπαλκόνι του υπνοδωματίου.

Read More

And More