Residence H: Αυτό το διαμέρισμα στην Ταϊβάν χρειάστηκε να “ξεγυμνωθεί” για να αναδείξει την πολυτέλειά του

Πόσες φορές μπορεί να έχεις ακούσει για interior design χωρίς interior design; Ίσως καμία, μιας και το concept αυτοακυρώνεται μέσα από μια τέτοια πρόταση. Και όμως, η έκπληξη έρχεται από την Ταϊβάν, όπου μια οικογενειακή κατοικία σε διαμέρισμα επανασχεδιάστηκε με τρόπο που να αφαιρεί (θεωρητικά) κάθε ίχνος διακόσμησης, “αγκαλιάζοντας” τις βιομηχανικές καταβολές του και τη lofty κατατομή του! Το KC design studio ανέλαβε την ανακατασκευή της οικίας, ώστε να ανταποκρίνεται στα υψηλά αισθητικά standards των ιδιοκτητών, ενώ παράλληλα εισήγαγε μια σειρά από αφαιρετικούς νεωτερισμούς που γοητεύουν με την απλότητά τους!

Το πολυτελές διαμέρισμα μοιάζει να είναι χωρισμένο σε δύο “πτέρυγες”: μία ιδιωτική και μία κοινόχρηστη. Σύμφωνα με την επιθυμία των ιδιοκτητών, οι κοινοί χώροι αποτελούνται από το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα, δωμάτια που σχεδιάστηκαν σε open plan διάταξη με τα νοητά “διαχωριστικά” να έρχονται… άνωθεν, μιας και τρία ειδικά μεταλλικά πλέγματα έχουν τοποθετηθεί στις οροφές τους σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις, ώστε να δηλώνουν τη διαφορετική χρήση του κάθε τμήματος. Η δε ιδιωτική “πτέρυγα” είναι ουσιαστικά ένας τεράστιος ενιαίος χώρος με υποτυπώδη χωρίσματα, ο οποίος πέρα από το master υπνοδωμάτιο που φιλοξενεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γκαρνταρόμπα, γυμναστήριο και γραφείο, ενώ διαθέτει και ξεχωριστό μπάνιο.

Για να ανακατασκευαστεί η minimal και υπερσύγχρονη κατοικία στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, το αρχιτεκτονικό γραφείο χρειάστηκε να φτάσει στον… σκελετό του κτιρίου και να αφαιρέσει κάθε διακοσμητικό στοιχείο από τον προηγούμενο σχεδιασμό του, ώστε να καταφέρει να ξαναχτίσει από την αρχή τη νέα εικόνα του διαμερίσματος. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το μοναδικό industrial “κέλυφος” που προέκυψε, μέσα στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα εύκολο να ανασυγκροτηθεί ο χώρος σύμφωνα με την αισθητική και το γούστο των νέων ιδιοκτητών! Το interior design, παρ’ ό,τι κυμαίνεται γύρω από τις urban προσθήκες, καταφέρνει να χρησιμοποιήσει το χρώμα και τις διαφορετικές υφές για να διανθίσει την εικόνα του.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις πώς μοιάζει το διαμέρισμα Residence H και να “χειροκροτήσεις” το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του!

Το “ανοιχτό” σαλόνι κυριαρχεί στους κοινόχρηστους χώρους, με την contemporary chic αισθητική του, ενώ η βιβλιοθήκη με τις συρόμενες διάφανες πόρτες λειτουργεί ως διαχωριστικό.

Το ροζ μεταλλικό πλέγμα στην οροφή υποδεικνύει πως αυτό το σημείο είναι το σαλόνι, ενώ χρησιμεύει και ως βάση για το φωτισμό.

Η κουζίνα και η τραπεζαρία βρίσκονται σε άμεση “επικοινωνία” μεταξύ τους, όπως φαίνεται και από την κοινή οροφή που μοιράζονται, αλλά και την αισθητική που ενώνει τους δύο χώρους.

Στο σχεδιασμό της κουζίνας πρωταγωνιστεί το ξύλο, το μέταλλο και το βιομηχανικό μπετόν, υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την έκταση του σπιτιού.

Το υπνοδωμάτιο αποτελεί τμήμα της ιδιωτικής “πτέρυγας”, ενώ τα υποτυπώδη χωρίσματά του διαθέτουν και διακοσμητικές και χρηστικές προεκτάσεις.

Η γκαρνταρόμπα “απομονώνεται” από τον υπόλοιπο χώρο μέσα από τον oversized καθρέφτη που λειτουργεί ως τοίχος για το δωμάτιο.

Και το ιδιωτικό μπάνιο ακολουθεί την open plan διάταξη με το γυαλί να παίρνει τη θέση του τοίχου, ενώ δεν διαθέτει καν εξωτερική πόρτα για απομόνωση.

Ο διάδρομος που οδηγεί στην γκαρνταρόμπα έχει “πολυσυλλεκτική” εικόνα, με το ξύλο, τον καθρέφτη και το γυαλί να… εισβάλουν στο χώρο του.

Η επένδυση του τοίχου με το πλακάκι που κοσμεί το μπάνιο και το σταδιακό “ξεθώριασμά” του δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας στο χώρο και την αισθητική του.

Read More

And More