Το καλιφορνέζικο αρχιτεκτονικό “διαμάντι” των 50s που θα σε εντυπωσιάσει

Η μνημειώδης σύμπραξη κορυφαίων αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και κατασκευαστών της δεκαετίας του ’50, το “ξεμυαλιστικό” κλίμα της Καλιφόρνιας και η λιτή πολυτέλεια που πολλοί ζηλεύουν, αλλά λίγοι μπορούν να αποκτήσουν! Αυτά είναι τα τρία βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εντυπωσιακή μονοκατοικία, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό και design “διαμάντι”!

Δείγμα της αξεπέραστης αισθητικής των 50s και των 60s, αλλά και με έντονα contemporary και διαχρονικά στοιχεία που δεν ταιριάζουν μόνο στο παρόν, αλλά είναι διαχρονικής αξίας, το σπίτι των 799.000$ που μόλις βγήκε στη μεσιτική αγορά είναι το όνειρο κάθε design… freak ανάμεσά μας! Χτισμένη το 1956 από τον ιδιοκτήτη και γνωστό κατασκευαστή της εποχής Ken McLeod, που συνεργάστηκε με τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές Fred McDowell, Theodore Criley και Richard Neutra, η μονοκατοικία δεν ήταν διαθέσιμη για πώληση από το 1978, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που περίμεναν με αγωνία πότε θα βρεθεί ξανά στην αγορά! Το σπίτι που το 1965 υπέστη ζημιές από πυρκαγιά, “αναστηλώθηκε” από άλλο ένα μεγάλο αρχιτέκτονα, τον Rufus Turner, ο οποίος του έδωσε και τη σημερινή μορφή του σε σχήμα “Τ”, ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τη φωτιά.

Το εντυπωσιακό σπίτι διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, δύο καθιστικά, τραπεζαρία, open plan κουζίνα και δύο μπάνια, εκ των οποίων το master διαθέτει και… ιδιωτικό κήπο! Η διακόσμηση κινείται σε danish ρυθμούς, ενώ το χρώμα και οι διαφορετικές υφές παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε όλους τους χώρους, με το ξύλο και το γυαλί να “θερμαίνουν” την ατμόσφαιρα κάνοντας τη μονοκατοικία ακαταμάχητη! Η πρόσοψή της μπορεί να είναι… αποκομμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα, δημιουργώντας κλίμα μυστηρίου για το ποια είναι η πραγματική εικόνα του κτιρίου και ταυτόχρονα διατηρώντας την ιδιωτικότητα των ενοίκων, αλλά το πίσω μέρος που “βλέπει” στον υπέροχο κήπο είναι μια όαση φωτός! Τζαμαρίες περιβάλλουν όλους τους κεντρικούς χώρους του σπιτιού, επιτρέποντας στο φυσικό φως να “χαϊδέψει” τις πολυτελείς επιφάνειες των επίπλων!

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες του αρχιτεκτονικού “διαμαντιού”, που θα σε κάνουν να θέλεις να πάρεις την πρώτη πτήση για Καλιφόρνια!


Στο κεντρικό σαλόνι- TV room, οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με ξύλο, ενώ ένα κομμάτι έχει “χτιστεί” με υαλότουβλα, ώστε το… διακριτικό φως να “λούζει” το χώρο.


Το δεύτερο lounge του σπιτιού διατηρεί τη Danish design αισθητική που επικρατεί σε όλα τα δωμάτια, ενώ με την πελώρια τζαμαρία μοιάζει απολύτως… εκτεθειμένο στο φυσικό φως.


Σκούρο ξύλο και ο λευκός γρανίτης έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση της ανοιχτής κουζίνας.


Το new age minimal master υπνοδωμάτιο παραπέμπει σε περισσότερο camp καταστάσεις, διατηρώντας τα σκανδιναβικά στοιχεία που μπορείς να εντοπίσεις σε κάθε χώρο του σπιτιού.


Η τραπεζαρία της μονοκατοικίας ξεχωρίζει, αφού ακολουθεί περισσότερο country style γραμμές στη διακόσμηση, κατεβάζοντας ελαφρώς τους… τόνους.


Το master μπάνιο, με τη χωνευτή ντουζιέρα “βλέπει” απευθείας στον… ιδιωτικό κήπο του.


Ο πέτρινος και κατάφυτος κήπος του σπιτιού.

Read More

And More