Valiant House: Η μονοκατοικία στην Αυστραλία που κατάφερε να… αναγεννηθεί από τις στάχτες της

Όταν μια οικογένεια στη Μελβούρνη “κληρονόμησε” το μικρό σπίτι στο… πουθενά, ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι τόσο μοναδικό! Γιατί, το σκοτεινό αγροτόσπιτο που είχε “στριμωχτεί” σε έναν από τους πιο στενούς δρόμους της πόλης, χωρίς καμία επαφή με το φυσικό φως και με κατασκευή που έμοιαζε ετοιμόρροπη, φαινόταν πως δεν θα μπορούσε ποτέ να φιλοξενήσει μια ολόκληρη οικογένεια και να μετατραπεί σε κάτι τόσο φωτεινό και σύγχρονο! Και όμως, μετά την παρέμβαση του αυστραλιανού αρχιτεκτονικού studio A for Architecture ένα μικρό θαύμα συντελέστηκε! Και αυτή είναι η σύντομη ιστορία πίσω από το υπερπολυτελές και υπερσύγχρονο Valiant House, που “καίει” καρδιές!

Πλέον, οι ιδιοκτήτες του μπορούν να υπερηφανεύονται πως ζουν σε μια από τα πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές μονοκατοικίες της Μελβούρνης, μιας και το διώροφο κτίριο έχει αλλάξει εντελώς όψη και θυμίζει σε τίποτα το κτίριο που προϋπήρχε στο χώρο! Με πανύψηλη ξύλινη οροφή η οποία διαθέτει ξέφωτα και καταλήγει σε τριγωνική κατασκευή που θυμίζει παραδοσιακή σοφίτα, το σπίτι έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να παραπέμπει σε νεοϋορκέζικο loft, με το ξύλο και και το τούβλο να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο design του. Τα φυσικά υλικά είναι το βασικό στοιχείο σχεδιασμού του, ενώ ταυτόχρονα η πολυτέλεια των υφών του διανθίζεται από μερικές “ατέλειες” σε λεπτομέρειες που συντηρήθηκαν από το προηγούμενο κτίσμα, όπως είναι τα μωσαϊκά στα πατώματα, αλλά και ορισμένες “βλάβες” στους πλίθινους τοίχους που δίνουν ακόμη πιο έντονη “προσωπικότητα” στο σπίτι.

Η open plan διάταξη χαρακτηρίζει όλους τους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι “βλέπουν” απευθείας στον κήπο μέσω των floor to ceiling παραθύρων που έχουν τοποθετηθεί στην πίσω όψη του σπιτιού. Την ίδια στιγμή, τα υπνοδωμάτια έχουν τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στο σαλόνι, την κουζίνα και την τραπεζαρία να βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον κήπο.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις τη μεταμόρφωση του Valiant House!

Ο ενιαίος χώρος των κοινόχρηστων “δωματίων” κυριαρχείται από το ξύλο, το τούβλο και φυσικά το φως που μπαίνει από τη γυάλινη πρόσοψη και τα ξέφωτα της κεκλιμένης οροφής.

Η opaque μαύρη κουζίνα “δένει” απόλυτα με το λευκό και τα φυσικά χρώματα των υπόλοιπων υλικών κατασκευής, ενώ μικρές χρωματικές “εκρήξεις” δίνουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η open plan κουζίνα χαρακτηρίζεται από το ματ μαύρο χρωματισμό και το φυσικό ξύλο που επενδύει τις κολώνες της.

Το chevron έχει χρησιμοποιηθεί στους τοίχους του σαλονιού για να δώσουν πιο έντονη “προσωπικότητα” στους πλίνθους και τις ατέλειές τους.

Το παλιό μωσαϊκό έχει διατηρηθεί σε σχεδόν όλα τα δάπεδα του σπιτιού, δίνοντάς του πιο δυναμική urban χροιά και εντείνοντας τον contemporary χαρακτήρα του.

Το παιδικό υπνοδωμάτιο ακολουθεί τους σύγχρονους κανόνες κατασκευής των υπόλοιπων δωματίων, ενώ το χρώμα παίζει βασικό ρόλο.

Το κεντρικό μπάνιο έχει παρόμοια αισθητική με εκείνη της κουζίνας, όπου το “συμπαγές” μαύρο συνδυάζεται με το φωτεινό λευκό.

Read More

And More