Villa N1: Μια υπερσύγχρονη μινιμαλιστική κατοικία στη Σουηδία φτιαγμένη εξολοκλήρου από ξύλο

Εκεί στον ευρωπαϊκό βορρά, στην ένδοξη Σουηδία, η πρωτοπορία φαίνεται να είναι αναπόσπαστο μέρος του τοπικού DNA! Διάσημη για την καινοτόμα αισθητική και την πολυποίκιλη κουλτούρα της, δεν είναι λίγες οι φορές που η σκανδιναβική χώρα μας έχει εκπλήξει με τις ασυνήθιστες ιδέες και προτάσεις στον τομέα του design και της αρχιτεκτονικής! Και αυτή είναι μία από αυτές τις φορές! Βλέπεις, η μοναδική Villa N1 στις δυτικές ακτές της Σουηδίας είναι μια εξοχική κατοικία που όμοιά της δεν έχεις δει ποτέ πριν! Η υπερπολυτελής και απολύτως μινιμαλιστική μονοκατοικία είναι φτιαγμένη εξολοκλήρου από ξύλο, καταφέρνοντας έτσι να αφαιρέσει από την κατασκευή της οτιδήποτε αχρείαστο και περιττό!

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Lindvall A & D που ανέλαβε την ολοκλήρωση του project έθεσε ως στόχο να “ενσωματώσει” το σπίτι στο φυσικό περιβάλλον του, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του design! Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε το ξύλο ως βασικό και αποκλειστικό δομικό και διακοσμητικό υλικό, δημιουργώντας αναφορές στις παραδοσιακές σουηδικές κατασκευές, όπως οι χαρακτηριστικοί αχυρώνες της περιοχής, αλλά και για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο μινιμαλιστικό contemporary χαρακτήρα της οικίας!

Η πρωτοπορία της συνολικής έκτασης 190 τ.μ. Villa N1, όμως, δεν περιορίζεται μονάχα στη χρήση του ξύλου, αλλά και στον τρόπο που “υψώνεται” το οίκημα! Συγκεκριμένα, η μονοκατοικία αποτελείται από πέντε διαφορετικά κτίσματα που επικοινωνούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα ενιαίο σπίτι, ενώ στην όψη τους θυμίζουν ξύλινα κιόσκια! Τα δύο άκρα στεγάζουν το “ενήλικο” υπνοδωμάτιο από τη μία πλευρά και την παιδική “πτέρυγα” στην άλλη, ενώ τα ενδιάμεσα κτίρια “φιλοξενούν” τους κοινόχρηστους χώρους.

Στο εσωτερικό της μινιμαλιστικής βίλας, οι σχεδιαστικοί τόνοι παραμένουν πιστοί στον αφαιρετισμό και το λειτουργισμό που υπηρετεί όλη η φιλοσοφία του σπιτιού. Οι γήινες αποχρώσεις επικρατούν σε κάθε χώρο, ενώ το ξύλο που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό design, δίνει τη θέση του στις πετρώδεις υφές που επενδύουν τα δάπεδα και τις χρηστικές επιφάνειες του interior! Οι κατάλευκοι τοίχοι συνδυάζονται άψογα με τα σκουρόχρωμα γκρι πατώματα, ενώ στα υπνοδωμάτια χρησιμοποιείται και πάλι το ξύλο στα δάπεδα, τις πόρτες, αλλά και τους αποθηκευτικούς χώρους. Μάρμαρο, φίνα υφάσματα, faux leather και copper είναι τα υπόλοιπα υλικά που διακοσμούν αυτό το υπέρκομψο και φινετσάτο δείγμα σύγχρονου μινιμαλισμού, φέρνοντας το σκανδιναβικό στυλ στο peak του!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις και μόνη σου τη σχεδιαστική υπεροχή του nordic design, όπως αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική της villa N1!

Κυβισμός και γεωμετρία συναντιούνται στο interior design του εκπληκτικού σαλονιού, με τις αποχρώσεις του γκρι να “παίζουν” πλάι στο λευκό και το ξύλο να “ζεσταίνει” τις αυστηρές γραμμές της διακόσμησης.

Η τραπεζαρία κινείται σε καθαρές σκανδιναβικές γραμμές, με το ανοιχτόχρωμο ξύλο και το faux leather να επενδύουν τα stylish και elegant έπιπλα, ενώ η εικόνα ολοκληρώνεται με τα copper στοιχεία, αλλά και το άπλετο φυσικό φως που φτάνει στους εσωτερικούς χώρους.

Και η κουζίνα χρησιμοποιεί τον αφαιρετικό κυβισμό στο σχεδιασμό της, με τους compact όγκους της να επενδύονται με ξύλο και chic λευκό μάρμαρο με γκρι κυματισμούς.

Τα πέντε κτίσματα της πολυτελούς οικίας εκτείνονται και σε ελαφρώς διαφορετικά επίπεδα, ακολουθώντας την τοπογραφία και τη μορφολογία του κεκλιμένου εδάφους, κάτι που αποτυπώνεται στους διαδρόμους μεταξύ των χώρων.

Ξύλο και minimal αισθητική συναντά κανείς και στους ιδιωτικούς χώρους, όπου χρησιμοποιούνται τα ίδια έπιπλα με εκείνα της τραπεζαρίας για την επίτευξη ενός ομοιογενούς και ενιαίου αισθητικού αποτελέσματος.

Το master υπνοδωμάτιο “καταλαμβάνει” την αριστερή… πτέρυγα του οικήματος, με το φυσικό φως (!) και το Danish design να κοσμούν το μεγαλύτερο μέρος του.

Το master μπάνιο της κατοικίας είναι η επιτομή του σκανδιναβικού στυλ, αφού είναι εξολοκλήρου φτιαγμένο από μάρμαρο, ενώ η οροφή “φιλοξενεί” ένα μικρό αίθριο που επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται στο χώρο.

Εξωτερική λήψη του ξύλινου σπιτιού, όπου φαίνονται τα τρία κύρια κτίρια που το αποτελούν.

Read More

And More