“Classical” trends: Όταν η διακόσμηση επιστρέφει στις βάσεις της για να βρει την εξέλιξή της

Όπως ήδη έχεις καταλάβει, οι τάσεις στο interior design, όπως και στη μόδα αλλά και σε οποιονδήποτε τομέα αφορά και συνδέεται άμεσα με την αισθητική, αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς! Χρειάζεται να ενημερώνεσαι διαρκώς για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διακόσμησης, αν θέλεις να είσαι πλήρως ενημερωμένη και να ακολουθείς τις επιταγές της παγκόσμιας κοινότητας των designers! Ευτυχώς, σε μια εποχή που η “ανακύκλωση” ιδεών και κινημάτων, που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, κάνει ελαφρώς ευκολότερη τη διαδικασία, μιας και μπορείς να ανασύρεις από το… χρονοντούλαπό σου αντικείμενα, αλλά και έπιπλα και υλικά που μπορεί να είχες παραμερίσεις, αλλά πλέον θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νέα… καριέρα στη διακόσμησή σου!

Διανύουμε μία περίοδο που τόσο η τέχνη, όσο και η μόδα επανέρχεται στις βάσεις της, “θυμάται” το παρελθόν της και βάσει αυτού δημιουργεί το μέλλον της! Μοιάζει να χαρακτηρίζεται από μια σχετική εσωστρέφεια και να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της, μέσα από περισσότερο λιτές επιλογές και αφαιρετικές δομές. Κάπως έτσι, μερικά από τα πιο αριστουργηματικά διακοσμητικά ρεύματα περασμένων δεκαετιών (μπορεί και αιώνων!) επανέρχονται στο προσκήνιο για να κλέψουν την… παράσταση! Ανάμεσά τους κάποια αγαπημένα, αρκετά παρεξηγημένα και λίγα παραγνωρισμένα στοιχεία που όμως θα καταφέρουν είτε να σε κερδίσουν ξανά από την αρχή, είτε να εκτιμήσεις τώρα την αξία τους και να τα εντάξεις στο λατρεμένο interior σου!

Αν θέλεις να δεις ποια είναι τα πιο διάσημα design trends που κάνουν δυναμικό comeback στη διακόσμηση και πρέπει να προσέξεις τώρα, διάβασε παρακάτω!


Το μάρμαρο


Από την περασμένη χρονιά θα έχεις προσέξει ότι το marble είναι η απόλυτη τάση σε ό,τι αφορά το interior design. Σε όποια έκφανσή του και αν το συναντήσεις, από το πάτωμα, την επένδυση τοίχων, τα διακοσμητικά αντικείμενα μέχρι και τις υφάνσεις που το “μιμούνται”, το μάρμαρο εισάγει στο χώρο τη διαχρονική πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει και ανανεώνει την ατμόσφαιρα με τη φινέτσα του.

Το Danish design


Το σχεδιαστικό κίνημα που αναδύθηκε από τους κόλπους του Bauhaus είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή επαναφορά στη διακόσμηση! Οι γεωμετρικές φόρμες και ο λιτός σχεδιασμός των Danish επίπλων ταιριάζουν απόλυτα τόσο με το μινιμαλιστικό στυλ, όσο και με τις μαξιμαλιστικές διαθέσεις, αφού διαθέτουν μια εκλεπτυσμένη διαχρονικότητα.

Το βιενέζικο design


Κοντά στο Danish design, η βιενέζικη αισθητική που κοσμεί καρέκλες, καναπέδες, πολυθρόνες και κεφαλάρια κρεβατιών, είναι μια φινετσάτη πρόταση που έρχεται από το παρελθόν για να σε κερδίσει με την πρώτη ματιά. Έχει επίσης επανέλθει τα τελευταία χρόνια, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο της vintage διακόσμησης.

Η ψάθινη πολυθρόνα


Οι λεγόμενες rattan, papasan και peacock ψάθινες πολυθρόνες είναι η πιο εντυπωσιακή τάση που θα συναντήσεις αυτό τον καιρό! Για πολλά χρόνια (στην Ελλάδα τουλάχιστον) η ψάθα ήταν ένα αρκετά παρεξηγημένο υλικό και στα σχέδια των επίπλων ήταν αρκετά περιορισμένα αισθητικά. Το rattan, όμως, διαθέτει elegance και boho διάθεση, “απογειώνοντας” το interior που το φιλοξενεί.

Το μοτίβο του ψαροκόκαλου


Είτε πρόκειται για ψαροκόκαλο, είτε για chevron, το pattern που μεσουράνησε ακόμη και σε περασμένους αιώνες, επενδύοντας τα πιο μεγαλοπρεπή ξύλινα πατώματα της γαλλικής αριστοκρατίας, έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις το… ζικ ζακ! Παράλληλα, αποκτά χρώμα και διαφορετική υφή για να διακοσμήσει οποιαδήποτε επιφάνεια στο σπίτι!

Το μωσαϊκό


Αυτή και αν είναι η πιο αναπάντεχη, αλλά άκρως ελκυστική επανεμφάνιση! Το μωσαϊκό που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγα πράγματα στον κόσμο της διακόσμησης, επανεφευρίσκει τον εαυτό του και “λανσάρεται” ξανά με ανανεωμένη διάθεση και έξτρα φινέτσα!

Read More

And More