Fallen trends: Αυτά είναι τα μοτίβα που χρειάζεται να αποχωριστείς για να είναι το σπίτι σου up to date

Βγαίνοντας από μία εποχή που οι φοίνικες, οι ανανάδες και τα φλαμίνγκο έγιναν το πιο κοινό θέαμα σε κάθε χώρο και διακόσμηση, αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τα διάφορα patterns στο interior design! Τα μοτίβα που αναδεικνύονται κατά διαστήματα ως τα πιο in style, ανάλογα πάντα με την εποχή και τις απαιτήσεις της, είναι ένα από τα σημαντικότερα διακοσμητικά στοιχεία που μπορούν να δώσουν κατεύθυνση και να ανανεώσουν το décor. Με κομβικό σημείο τη λέξη “εποχή”, η αλήθεια είναι πως τα petterns ορίζονται και από τις καιρικές συνθήκες (βλ. χειμώνας vs καλοκαίρι), αλλά και από τα εκάστοτε trends που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή. Επιπλέον, όμως, και τα ίδια τα patterns έχουν τις δικές τους τάσεις, κάποιες πιο διαχρονικές ή τουλάχιστον μακροβιότερες από τις άλλες! Πάντως, σήμερα έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για όλα αυτά τα μοτίβα, τα patterns, τα ντεσέν αν θέλεις, που μάλλον θα πρέπει σιγά-σιγά να αποχαιρετήσουμε!

Για να είμαστε, όμως, ακριβείς (και δίκαιοι), trends υπάρχουν πολλά και συνεχώς ανανεώνονται, ανακυκλώνονται και επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, δεν θα κουραστώ ποτέ να το λέω: το τι είναι αισθητικά σωστό, τι μας ταιριάζει και προς τα πού κλίνει το στυλ και το γούστο μας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Οι τάσεις είναι εδώ για να μας δώσουν κατευθύνσεις και διεξόδους, αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνουν ούτε “ευαγγέλιο”, ούτε κανόνας από τον οποίο δεν μπορούμε να… παραστρατήσουμε!

That being said, ας περάσουμε και στα ελαφρώς “κουρασμένα” μοτίβα που πλέον μοιάζουν παρωχημένα και κοινά και μάλλον δεν θα προτιμούσες να τα χρησιμοποιήσεις στο σπίτι σου -σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς του interior design!


Το δαμασκηνό ύφασμα

Μπορεί να μην ξέρεις το όνομά του, αλλά σίγουρα αναγνωρίζεις τη μορφή του, αφού έχεις ήδη τουλάχιστον δύο διακοσμητικά μαξιλάρια με αυτό το pattern. Είναι, λοιπόν, αυτό το είδος “διπλού” υφάσματος, στο οποίο η διχρωμία δεν επιτυγχάνεται με… χρώμα, αλλά με διαφορετικές υφάνσεις από μετάξι και βελούδο. Είναι “λαχουροειδές”, δηλαδή το μοτίβο του σχηματίζει παρεμφερή σχέδια, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Συρία (εξ ου και δαμασκηνό) και το εφέ του πολύ αρχοντικό και κομψό. Παρ’ όλα αυτά, μπορείς και να το ξεχάσεις για λίγο…

Ο μαίανδρος

Ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος είναι παντός καιρού. Και το χειμώνα και το καλοκαίρι, είτε σε μαξιλαράκια, είτε σε ριχτάρια ή ακόμη και σε ολόκληρους καναπέδες, αυτό το ιδιαίτερο γεωμετρικό σχήμα έχει διαρκέσει στο πέρασμα του χρόνου και έχει καταφέρει να παραμείνει για καιρό στο προσκήνιο. Μάλλον, όμως, ήρθε η ώρα να ρίξει μια ματιά και στα… παρασκήνια!

Το ikat

Εδώ σίγουρα θα μπερδεύτηκες, οπότε άφησέ με να σου εξηγήσω: το ikat είναι ένας ιδιαίτερος -και υπό εξαφάνιση- τρόπος παραγωγής υφασμάτων, σύμφωνα με τον οποίο οι κλωστές που χρησιμοποιούνται για την ύφανση, βάφονται μεμονωμένα πριν… πλεχτούν σε ενιαίο σύνολο. Το αποτέλεσμα είναι τα γεωμετρικά κιλίμια και ριχτάρια που βλέπουμε παντού γύρω μας. Και εκεί έγκειται το πρόβλημα, μιας και οι μιμήσεις τους είναι τόσο πολλές, που ακόμη και τα πιο boho κορίτσια έχουν κουραστεί να το βλέπουν!

Τα palm trees

Το καλοκαίρι έφυγε, το καλοκαίρι πάει. Μαζί του παίρνει και καθετί τροπικό και εξωτικό. Απολύτως λογικό, μιας και τώρα θα φαίνονταν όλα εκτός τόπου και χρόνου. Τι κάνουν, λοιπόν, ακόμα τα φοινικόδεντρα στο σαλόνι σου; Πώς θα κάνεις cocooning και θα γευτείς το comfort food σου ενώ έξω βρέχει, όταν το σαλόνι σου κινείται σε ρυθμούς… Καραϊβικής;

Read More

And More