Interior trends: Από τα catwalks στο… σαλόνι σου! Ποιες είναι οι πιο fashionable τάσεις στη διακόσμηση;

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, η “μόδα” είναι ένα πεδίο που καθορίζει και συνδέει κάθε κλάδο του lifestyle. Εκείνο, όμως, που ίσως να μην ήξερες είναι πως οι τάσεις του interior design συνήθως επηρεάζονται από εκείνες των catwalks! Με λίγα λόγια, αν παρακολουθήσεις έστω και λίγο τα βήματα και τα trends που παρουσιάζονται στα μεγαλύτερα runways, τότε θα αντιληφθείς εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, πως τα ίδια trends βρίσκουν τον τρόπο να “τρυπώσουν” και στο σπίτι σου! Είναι μια ροή πληροφοριών αναπόφευκτη, μιας και η αισθητική κάθε εποχής διαμορφώνεται από όλους τους τομείς που ανήκουν στον λεγόμενο “τρόπο ζωής”. Κάπως έτσι, λοιπόν, και φέτος και ενώ διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία όλοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας του εξωτερικού παρουσιάζουν τις νέες συλλογές και προτάσεις τους στις Εβδομάδες Μόδας των μεγάλων μητροπόλεων του κόσμου, φαίνεται πως αρχίζει να διαμορφώνεται το τοπίο και στις τάσεις του interior design!

Κατ’ αρχάς, μία από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που ενώνουν τη διακόσμηση με τη μόδα είναι πως οφείλουν να διέπονται και οι δύο από τον κανόνα “80/20”. Δηλαδή: όπως η ντουλάπα σου, έτσι και το décor σου, θα πρέπει να αποτελούνται από 80% διαχρονικά κομμάτια και 20% νέα items! Γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, οι τάσεις δεν είναι… ευαγγέλιο, αλλά ένας οδηγός από τον οποίο μπορείς να εμπνευστείς, άλλοτε εφαρμόζοντας τις επιταγές του και άλλοτε απορρίπτοντας όσα δεν σου ταιριάζουν! Σε δεύτερο χρόνο, τα χρώματα, οι υφές, τα υλικά και το στυλ της μόδας έχουν απόλυτη συνάφεια με τα αντίστοιχα στοιχεία της διακόσμησης. Και εξηγούμαι: αν θέλεις να το φορέσεις, γιατί να μην το “φορέσει” και το σπίτι σου;

Έχοντας, λοιπόν, αυτά στο μυαλό μας, ας ρίξουμε μια ματιά στις κυριότερες τάσεις, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο χώρο της μόδας για να προβλέψουμε ποια θα είναι τα design trends που θα μας απασχολήσουν μέσα στη χρονιά!

Τα “διακριτικά” florals

Όπως είδαμε και εδώ, ο μαξιμαλισμός κάνει δυναμική είσοδο στο interior design και μαζί του φέρνει πολλά νέα ρεύματα. Και ενώ τον προηγούμενο χειμώνα λατρέψαμε τα oversized florals, τώρα φαίνεται πως αρχίζουν να αποκτούν μικρότερο μέγεθος και μεγαλύτερη έκταση! Στην πιο ρομαντική και vintage μορφή τους, τα μικρά florals θα είναι το νέο αγαπημένο μας μοτίβο!

Τα neon χρώματα

Μία από τις εκπλήξεις που έκαναν την εμφάνισή τους στα catwalks ήταν οι neon έντασης αποχρώσεις. Και αυτό σημαίνει πως πολύ άμεσα θα τις δούμε να μπαίνουν και στο… σπίτι! Είτε μέσα από διάφανα υλικά, όπως το plexiglass, είτε μέσα από τους έντονους τόνους σε υφάσματα και διακοσμητικά, οι “χτυπητές”, σχεδόν pop αποχρώσεις που παραπέμπουν στα 80s είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν!

Τα “ήσυχα” neutral

Οι γήινες αποχρώσεις ήταν βασικό θέμα τον περασμένο χειμώνα, ενώ και μέσα στο καλοκαίρι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Πλέον, θα τα δούμε ελαφρώς αναβαθμισμένα, αφού οι αποχρώσεις τους θα πάρουν περισσότερο ρομαντική χροιά, αγγίζοντας τους τόνους του κοραλί, του nude και της πούδρας!

Τα metallics

Τα μεταλλικά στοιχεία μάλλον δεν θα φύγουν ποτέ από το προσκήνιο! Και φέτος, λοιπόν, θα παραμείνουν ανάμεσα στις hot τάσεις του χειμώνα, ενώ οι αποχρώσεις τους θα κινηθούν περισσότερο στους ρυθμούς του χρυσού, του ορείχαλκου και του ασημιού!

Οι… πιτσιλιές

Ναι, ήταν ένα μοτίβο που φαίνεται πως θα απασχολήσει πολύ το χώρο της μόδας, αλλά και στο interior design θα βρει νέες διεξόδους και χρήσεις. Δεν είναι κάτι εντελώς νέο, μιας και το μωσαϊκό είναι μία από τις εκφάνσεις του trend και σίγουρα θα το αγαπήσουμε το ίδιο!

Read More

And More