Moroccan style: Η διακοσμητική τάση που κάνει το σπίτι σου να μοιάζει με… ανθισμένο κήπο

Τον τελευταίο καιρό θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι γύρω σου αναδύεται μία τάση προς την “πράσινη” και χαλαρή αισθητική. Όλες οι εκφάνσεις του lifestyle μοιάζει να σε “σπρώχνουν” σε πιο βασικές και neutral γραμμές και τρόπους ζωής, αφαιρώντας τα πολλά περιττά και “πολυτελή” στοιχεία που μπορεί να είχες συνηθίσει έως τώρα. Και η διακόσμηση δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την εξίσωση, μιας και ο τρόπος που ζεις και κινείσαι στο σπίτι σου είναι κομβικό σημείο της καθημερινότητας! Όταν, λοιπόν, μιλάμε για “πράσινη” αισθητική το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι τα φυτά! Και τα φυσικά υλικά και οι απλές επιλογές! Και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μεγαλειώδους τάσης δεν είναι άλλο από το μαροκινό στυλ! Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός easy- living, tropical και boho επιρροών, που οφείλεται στην ξεχωριστή ιστορία και κουλτούρα του Μαρόκου! Αυτός ο μικρός “παράδεισος” μπορεί να είναι ο καλύτερος… συμβουλάτορας για τη διακόσμηση του σπιτιού σου, ειδικά εν όψει καλοκαιριού που έχεις ανάγκη να ελαφρύνεις το χώρο σου και να αλλάξεις την ατμόσφαιρα που έχει “κουραστεί” από τη χειμωνιάτικη διάθεση!

Σκέψου να δημιουργείς μια διακόσμηση που το κεντρικό σημείο αναφοράς της είναι η… ζούγκλα! Εντάξει, είναι λιγάκι υπερβολικό, αλλά στην πραγματικότητα, όσο περισσότερη “φύση” καταφέρεις να ενσωματώσεις στο interior design σου, τόσο πιο κοντά θα είσαι στο αποτέλεσμα που έχεις στο μυαλό σου! Διότι, εκείνο που κάνει το μαροκινό design τόσο ξεχωριστό είναι η ιδιότητα που έχει να μοιάζει με μικρή “όαση” στη μέση της ερήμου! Ακριβώς, όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα που βιώνουν οι Μαροκινοί, που έχουν καταφέρει να “μπλέξουν” το interior με το exterior σε μια προσπάθεια να χαρούν και να ευχαριστηθούν την ομορφιά του φυσικού τοπίου, μακριά από τις υψηλές θερμοκρασίες και το τροπικό κλίμα! Ως αποτέλεσμα, το εσωτερικό των σπιτιών γεμίζουν cozy καθίσματα από φυσικές ύλες, μαξιλάρια και ποικίλες υφάνσεις σε έντονες και “θερμές” αποχρώσεις, πολλά (πολλά!) φυτά και πινελιές που παραπέμπουν σε κήπο ή βεράντα.

Αν έπρεπε να χαρακτηριστεί με μια λέξη το μαροκινό design, τότε μάλλον εκείνη που θα του ταίριαζε είναι η πολυχρωμία. Ενώ εάν ήθελες να το περιγράψεις μάλλον θα χρησιμοποιούσες έννοιες, όπως boho chic και jungle feeling! Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι να καταφέρεις να ενσωματώσεις τη χαλαρότητα, τον ανεξάρτητο αέρα του και την “ευκολία” του στην καθημερινότητά σου, μέσα από μικρές (ή και μεγαλύτερες) διακοσμητικές πινελιές στους χώρους του σπιτιού σου.

Παρακάτω μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες από την αβάσταχτη… ελαφρότητα του μαροκινού στυλ για να βρεις τρόπους να το εντάξεις στο design του σπιτιού σου.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου


Μιας και πρόκειται για μια… μεταφορά του εξωτερικού περιβάλλοντος στον εσωτερικό χώρο, το βασικό στοιχείο του μαροκινού στυλ είναι η “βλάστηση”! Κάθε μορφή φυτού εσωτερικού χώρου είναι όχι απλά καλοδεχούμενη, αλλά επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί σε ένα σπίτι μαροκινού design!

Τα χρώματα των τοίχων


Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μαροκινής αισθητικής είναι ένα ουδέτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο “παίζεις” με τα χρώματα και τις υφές. Επομένως, οι τοίχοι “κινούνται” σε αρκετά ουδέτερες και γήινες αποχρώσεις, που αν δεν είναι λευκές, τότε είναι σίγουρα ώχρες, τερακότα και βανίλια.

Οι αποχρώσεις της διακόσμησης


Εφόσον οι τοίχοι του σπιτιού -και άρα η μεγαλύτερη επιφάνειά του- είναι χρωματισμένοι σε neutral τόνους, το πιο συναρπαστικό είναι ότι μπορείς να βάλεις ακόμη περισσότερο χρώμα στα υπόλοιπα αντικείμενα. Οι Μαροκινοί αγαπούν τις έντονες αντιθέσεις με πορφυρό, μπλε και πράσινο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητο να “εγκλωβιστείς” ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές! Κάνε focus σε μια απόχρωση που αγαπάς και παίξε γύρω από αυτή!

Οι πολλές και διαφορετικές υφάνσεις


Στο μαροκινό design κυριαρχούν τα υφάσματα με έντονη “προσωπικότητα”, όπως το βελούδο και το λινό. Υφές που δίνουν “βάθος” και προοπτική στο χώρο, ενώ ταυτόχρονα το κάνουν cozy και… θελκτικό! Παράλληλα, χρησιμοποιούνται πολύ τα διακοσμητικά μαξιλάρια, οι μαξιλάρες δαπέδου και τα πουφ, που σου δίνουν μία ακόμη ευκαιρία να εντάξεις διαφορετικές υφές, ώστε να έχεις το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα χαλιά και τα κιλίμια


Τα χαλιά είναι για το Μαρόκο ένα παραδοσιακό προϊόν. Μάλιστα, υφαίνονταν με στόχο να χρησιμοποιηθούν και ως κουβέρτες και καλύμματα καναπέδων και κρεβατιών! Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η πολυχρωμία με το συνδυασμό γήινων αποχρώσεων και τα γεωμετρικά και γραμμικά patterns.

Τα πλακάκια και τα ψηφιδωτά


Τα πλακάκια είναι σήμα κατατεθέν του moroccan style και ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του! Χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουν τοίχους, τζάκια, τραπέζια, πατώματα, εξωτερικές όψεις κτιρίων, αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα. Το στοιχείο που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι οι ιδιαίτερες αποχρώσεις τους, τα γεωμετρικά και boho patterns τους, τα καμπυλωτά και φολιδωτά σχήματά τους και το μέγεθός τους, μιας και πρόκειται περισσότερο για ψηφίδες, παρά για μεγάλες πλάκες.

Τα φανάρια


Τα παραδοσιακά μαροκινά φανάρια είναι μεταλλικά και κυρίως κρέμονται από το ταβάνι. Κατασκευασμένα από χαλκό και ορείχαλκο σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο φωτισμός που αποδίδουν να είναι απαλός και να δημιουργεί πολλές σκιάσεις, με περισσότερο μυστηριακό “αέρα”.

Τα μεταλλικά διακοσμητικά


Το Μαρόκο έχει μεγάλη παράδοση στους τεχνίτες μετάλλου. Από γενιά σε γενιά, η τέχνη της κατασκευής οικιακών αντικείμενων από μέταλλο κατέληξε να δημιουργεί τα πιο πρωτότυπα και ξεχωριστά διακοσμητικά για το σπίτι, από βάζα και κανάτες, μέχρι δίσκους και καθρέφτες.

Read More

And More