Wabi-Sabi: Η τέχνη της… ατέλειας είναι το νέο μεγάλο trend στη διακόσμηση και ήρθε η ώρα να το μάθεις

Υπάρχει ένα διακοσμητικό στυλ, που ίσως να έχεις εντοπίσει στο Instagram, το Pinterest, μπορεί και σε κάποιες σελίδες περιοδικών, αλλά δεν είσαι σίγουρη πως είναι “a thing” ή αν πρόκειται για μια εναλλακτική εκδοχή κάποιου ρεύματος που ήδη γνωρίζεις, όπως για παράδειγμα το industrial. Και όμως, υπάρχει μια ιδιαιτέρως ανερχόμενη τάση στο interior design, η οποία προέρχεται από την αρχαία ιαπωνική κουλτούρα και καταφέρνει να συγκεντρώσει μέσα της όλες τις ανάγκες της σύγχρονης καθημερινότητας, παραμένοντας stylish και με έντονη “προσωπικότητα”! Ακούει στο όνομα Wabi-Sabi και οι ειδικοί της διακόσμησης ορκίζονται πως είναι το επόμενο μεγάλο trend που πρέπει να προσέξουμε!

Μήπως, όμως, πρέπει πρώτα να μάθουμε και τι ακριβώς είναι; Λοιπόν, το Wabi-Sabi, όπως διάβασες και παραπάνω, προέρχεται από την ιαπωνική κουλτούρα, πράγμα που εκ των πραγμάτων σημαίνει… ηρεμία! Άλλωστε, οι ασιατικοί πολιτισμοί είναι γνωστό πως “αγκαλιάζουν” από τα βάθη της ιστορίας την απλότητα και το μινιμαλισμό, χωρίς όμως να δημιουργούν χώρους αποστειρωμένους και κενούς, αλλά αντιθέτως συνθέτουν σπίτια απολύτως λειτουργικά. Επιπλέον, βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου διακοσμητικού στυλ είναι πως αγαπάει τις ατέλειες! Φθορές, ημιτελείς επιφάνειες, ακατέργαστα υλικά και ό,τι αφήνει πίσω του το πέρασμα του χρόνου είναι απαραίτητα συστατικά επιτυχίας για το Wabi-Sabi! Για αυτό, ό,τι είναι ελαφρώς (ή και πολύ) χαλασμένο, οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί με… έμφυτες ατέλειες και όποιο αντικείμενο είναι χειροποίητο είναι υλικά που δεν πρέπει να λείπουν από ένα contemporary σπίτι που ασπάζεται το Wabi-Sabi. Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τάση είναι η ανάγκη να ζει κανείς το σπίτι του και όχι να το διαμορφώσει σαν να πρόκειται να… φωτογραφηθεί για κάποιο περιοδικό! Με λίγα λόγια, το στιλιζαρισμένο και ιλουστρασιόν περιβάλλον που έχεις συνηθίσει να βλέπεις γύρω σου είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγεις με νύχια και με δόντια! Τα σπίτια υπάρχουν για να τα απολαμβάνουμε και όχι να τα χρησιμοποιούμε σαν βιτρίνα!

Έχοντας, λοιπόν, τα παραπάνω στο μυαλό σου, ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες που ακολουθούν και κράτησε σημειώσεις γιατί το 2018 θα είναι αφιερωμένο στις ατέλειες και το Wabi-Sabi!

Φθαρμένοι τοίχοι, απουσία κρεβατιού και layering με διαφορετικά υφάσματα στο κρεβάτι είναι η επιτομή του σύγχρονου Wabi-Sabi.

Ημιτελές ξύλινο πάτωμα, φθορές στους τοίχους, παλιά φωτιστικά, εύπλαστη ψάθα, ακόμη και posters χωρίς κάδρα είναι ένας ακόμη τρόπος να χρησιμοποιήσεις τη νέα τάση.

Εκεί που ο μινιμαλισμός συναντά το χρηστικό σπίτι, το βιομηχανικό μπετόν δεν είναι τέλεια “στρωμένο”, οι αποχρώσεις είναι γήινες, το κρεβάτι είναι και πάλι απόν και τα υφάσματα επιτρέπεται να σέρνονται στο πάτωμα.

Fluffy και άμορφες μαξιλάρες, ακατέργαστο ξύλο με ρόζους, χειροποίητα κεραμικά, διαφορετικές υφάνσεις και φυσικά υλικά είναι τα στοιχεία που δεν λείπουν ποτέ από το Wabi-Sabi.

Άβαφοι τοίχοι, βαλίτσες για κομοδίνα, παλιά αμπαζούρ για διακοσμητικά στοιχεία, κρεβάτια που δεν στρώνονται και σκεπάσματα που κρέμονται στο πάτωμα: τα πάντα φωνάζουν χαλαρότητα και ηρεμία.

Read More

And More